Ford Otosan AB projesi için 3 modelli elektrikli küçük araç geliştirecek

Ford Otosan, Avrupa Birliği’nin ZEV-UP adlı değiştirilebilir bataryalı modüler araç geliştirme projesine katıldı. Türk şirket elektrikli ulaşımı yeniden tanımlamayı amaçlayan AB Araştırma ve Yenilik Programı Horizon Europe (Ufuk Avrupa) programına katıldı. Proje kpsamında 2 ve 4 kişilik yolcu v ebir de ticari amaçlı kullanıma uygun 3 araç geliştirilecek.

ZEV-UP (Kentsel yolcu taşımacılığı için tasarruflu sıfır emisyonlu araç konseptleri) projesi, 2Zero ( Sıfır Emisyonlu Karayolu Taşımacılığına Doğru) ortaklığının bir parçası ve 11 ülkeden 18 paydaşı bir araya getiriyor. Projede uygun maliyetli L7 türü araç geliştirilmesini amaçlanıyor.

Proje içerisinde Ford Otosan’ın yanı sıra Aspilsan, CoşkunözFEV Turkey ekipleri de yer alıyor.

Avrupa Birliği’nin mali destek sağladığı bu proje kapsamında geliştirilecek elektrikli araç; sadece yolcu taşımacılığı değil, aynı zamanda mal taşımacılığı ihtiyaçlarını da etkili bir şekilde karşılayacak.

ZEV-UP aracı, kolaylık, esneklik ve daha düşük işletme maliyetleri sağlayan değiştirilebilir bir batarya sistemine sahip olacak şekilde tasarlanıyor. Bu ekonomik elektrikli araç, daha sürdürülebilir ve kullanıcı dostu bir ulaşım ortamının önünü açarak elektromobiliteyi yeniden tanımlamayı amaçlıyor.

Ford OTosan ZİV UP projesi için elektrikli küçük araç üretecek
Ford Otosan ZEV-UP proje ekibi çalışmalarını sürdürüyor

Üç farklı modeli olacak

ZEV-UP araç konsepti, farklı kullanıcı ihtiyaçlarına göre uyarlanmış üç farklı modelle hayata geçirilecek.

  • Bu ultra kompakt modeller, düzenli olarak kısa mesafe şehir içi yolculuklara ve park yeri sorunu olanlara  çözüm getirmek üzere tasarlanıyor.
  • Modüler otomobil, dayanıklılık, güvenlik ile minimum işletim ve bakım maliyetlerini garanti altına almak için ortak bileşenleri kullanacak.
  • Ana model, şehir içi kullanıma uygun kompakt iki kişilik bir araçken, daha uzun aks mesafesine sahip dört kişilik modeli ise aileler için kullanılabilir olacak.
  • Ayrıca, uzun aks mesafeli model, iki kişilik bir ticari araca dönüştürülebiliyor ve kargo alanı sayesinde ürün taşımacılığına da olanak tanıyor.
  • ZEV-UP’ın değiştirilebilir batarya sistemi, hızlı ve kolay batarya değişimi sayesinde şarj deneyiminde esneklik ve sürüş menzilini uzatma avantajı sunacak.
  • Araçlar, Budapeşte ve İstanbul’da çeşitli koşullarda ve ortamlarda gerçek kullanıcılarla birlikte test sürüşlerinden geçecek. Böylece araçların tasarım ve teknolojik yenilikleri değerlendirilecek.

 

Sürdürülebilir mobilite çözümlerine duyulan acil ihtiyaca yanıt olarak geliştirilen ZEV-UP, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını azaltma ve 2050 yılına kadar karbon nötr’e ulaşma yönündeki Avrupa Fit-for-55 hedefiyle uyumlu. Proje, Asya ve Afrika’daki pazar çalışmaları da dahil olmak üzere hem yerleşik hem de gelişmekte olan pazarlar için benzersiz özelliklere sahip elektrikli araçlar geliştirerek sıfır emisyonlu araçların benimsenmesini hızlandırmayı hedefliyor.

 

Ford Otosan, Ufuk Avrupa programından en çok fon alan sanayi kuruluşu

Sürdürülebilir ve akıllı mobiliteye öncülük etmek isteyen Ford Otosan, uluslararası düzeyde de elektrikli, hibrit ve yakıt hücreli araçlar gibi alternatif teknolojilerin geliştirilmesi konusunda etkin bir rol üstleniyor. Bu vizyon doğrultusunda Ufuk Avrupa gibi Avrupa Birliği tarafından finanse edilen araştırma projelerinde proje ortağı olarak yer alıyor.

Ford Otosan, 26 Ekim 2023 itibarıyla Ufuk Avrupa programında 16 projeden toplam 7,27 milyon avro fon almaya hak kazanarak en çok fon alan sanayi şirketleri sıralamasında birinci sırada yer alıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.