Greenpace, Volkswagen iklim krizi davası açtı

Çevreyi korumaya yönelik aktiviteleriyle tanınan Greenpeace Almanya yöneticileriyle bir iklim aktivisti, Braunschweig Bölge Mahkemesi’nde Volkswagen AG’ye dava açtı. Volkswagen iklim krizi konulu dava; otomotiv şirketinin iklim koruma konusunda eksik hareket etmesi nedeniyle açıldı. Davacılar, Wolfsburg merkezli otomobil grubunun devasa CO2 emisyonlarının iklim krizini ve sonuçlarını önemli ölçüde artıracağını savunuyorlar.

Davacılar, Volkswagen’i, en geç 2030 yılına kadar iklime zarar veren içten yanmalı motorların satışını sona erdirmeye çağırıyorlar. Dava kazanılırsa, 2040 yılına kadar iki gigaton daha az CO2 salınacağını söyledi. Davayı açan çevreciler Almanya Federal Anayasa Mahkemesi’nin Hollanda’nın Shell petrol şirketine karşı kararına güvendiklerini belirtiyorlar

volkswagen çip krizi
Bir yandan araç bulunamıyor, bir yandan da iklim krizi için yanmalı motorların çevreye zararı durdurulmaya çalışıyor.

Volkswagen iklim krizi davasını reddediyor

Eylül ayının başında, Deutsche Umwelthilfe (DUH) ve Greenpeace, dört Alman şirketini  çevre koruma  yapmaya zorlamak için yasal işlem başlattı. BMW, Mercedes-Benz ve VW‘nin yanı sıra petrol ve gaz şirketi Wintershall Dea‘ya durdurma ve çekilme mektupları gönderildi.

Volkswagen ekim ayında biten yasal sürecin sonunda, CO2 emisyonlarını daha hızlı azaltma yönündeki yasal talebi reddetti. Volkswagen iklim krizi davası da bu gelişmenin ardından gerçekleşti.

VW yetkilileri bu yaklaşımı reddederek, “bireylerin şirketlere karşı açtığı davalar yoluyla hukuk mahkemelerinde görülen anlaşmazlıklar, bu görevin hakkını vermenin doğru yolu değil. Şirket, kendisini Paris iklim anlaşmasına açıkça adamıştır ve en geç 2050 yılına kadar bilanço açısından CO2 nötr olmak istemektedir. Son olarak, iklim korumasını şekillendirmenin de yasama organının görevi” olduğunu söyledi.

Örnek Shell aleyhindeki karar

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Glasgow’daki iklim konferansının oturum aralarında Kaiser, “Volkswagen gibi büyük bir CO2 yayıcı, uluslararası iklim hedeflerine ve Karlsruhe’nin kararına boyun eğmek zorunda” dedi.

Benzer bir dava daha önce açıldı ve başarılı oldu: Mayıs ayında bir Hollanda mahkemesi, yalnızca devletlerin değil; şirketlerin de sera gazı emisyonlarını azaltmak zorunda olduğuna karar verdi. Ve Shell grubunu tüm yan kuruluşlarıyla birlikte daha fazla iklim koruması yapmaya zorunlu kıldı.

Volkswagen AG, grubun karbondioksit (CO2) ayak izini 2030 yılına kadar, 2018’e kıyasla en az yüzde 65 azaltması gerekiyor. O tarihe kadar satılan tüm VW otomobillerinin sadece dörtte biri yanmalı motorlu araçlardan oluşacak demek.Görünen o ki 2030 yılından itibaren yanmalı motorlu araçlar üretilmeyecek.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.