İçiyle dışıyla işte yeni 5 Kapılı Mini Cooper D

Mini, global oyunda 5 modele yol alırken, ikon aracında da 5 kapıya geçiş yaptı.

F55 kodlu yeni 5 kapılı Mini, Türkiye’ye gelir gelmez bizim de konuğumuz oldu.

BMW motor ailesinin yeni geliştirilen 3 silindirli 1.5 lt hacimli dizel motorunun görev yaptığı test aracımız, 116 beygir gücünde bir makineye sahip. Cooper D olarak tanımlanan dizel motor bir de 192 beygir gücünde2.0 lt S versiyonu bulunuyor. Baz model Cooper 5 Kapı ise 136 beygir gücünde motora sahip.

 

Türkiye’deki Mini satışlarının yüzde 40’ını oluşturması hedeflenen yeni F55 kodlu 5 kapılı Mini 3 kapılı kardeşine göre 161 mm daha uzun.

 

Aks mesafesi de 72 mm daha fazla olan F55 Mini, 3 kapılıya göre biraz daha büyük iç mekan ve bagaj sunabiliyor. Yeterli dediğimiz bu bagajın halen 300 litrenin altında olduğunu belirteliyim. Bagaj büyütülmüş haliyle 278 lt.

 

Bu bagaj, küçük çantaları alabilecek hacmin yanı sıra şehir içi kullanımlarda taşınacak eşyalar için yeterli. Tabii küçük çocuk sahibi değilseniz ve onun arabasını ve eşyalarını taşımak zorunda değilseniz.

 

Zaten Borusan Otomotiv’in Mini biriminin hedef kitlesinde küçük çocuklu aileler olduğunu da sanmıyorum.

 

Mini, Türkiye’ye geldiğinden beri heyecanlı gençlerin aracı olarak tanındı. Yeni  5 kapılı F55 ile bn ünvanını iyice pekiştirecek. Çünkü, üç silindirli alt motorlar bile otomobili yollarda ayırt ettirecek gücü sunuyor.

Ha, yakıt tüketimi verilerde 3.4 litre ama şehir içi kullanımlarda direksiyonun arkasındaki değişik kadranda yol bilgisayarı 8.4 litreyi gösteriyordu.

 

Araca dıştan baktığımızda kompakt boyutları hemen dikkat çekiyor.

Kendine özgü kaputa taşan farlar, yuvarlak ile elips arası formlarıyla kendine özgü.

İri bir ağzı andıran grill, altıgen formuyla önde belirgin. İri ön ızgara plakayı da barındıran enine bir direkle alt ve üst parçalara ayrılmış. Üstte enine metalik üç şerit uzanıyor ki aracı geniş gösteriyor. Alttaki kısım ise arı peteği veya kar tanesi gibi çok şekilli bir panjura sahip. Gril, ana gövdeden metalik çerçeve ile şık bir şekilde ayrılmış.

Dıştan bakıldığında eğlenceye hazır bir otomobil olduğunu hemen belli ediyor.

Adeta Raller Coster’la rekabet edebilecek kadar heyecan doluyum diyor.

 

5 KAPILI MINI’NİN İÇİ

 

Bu arada Mini’nin yakıt göstergesinin ilginçliğini de hatırlatalım. Klasik otomobillerdeki gibi herhangi bir kadran etrafında yer alan sayılar ve yelkovan veya dijital merdiven şeklinde tasarlanmamış. Mini’nin yakıt göstergesi, ortada tek yuvarlaklı hız göstergesi ve yol bilgisayarının sağ yanında kırmızı ışıklı basamaklar şeklinde konumlanıyor. Ana göstergenin sol yanında ise yarım ay veya yarım daire şekilli devir göstergesi yer alıyor.

 

Kadranın sadeliği, sürüş sırasında sürücünün işini kolaylaştırıyor; ne Head-up display’e ihtiyaç duymuş, ne de gösterge içinde dijital oyunlara.

Yani navigasyon, araç verilerinin gösterilmesi gibi yeni nesil araçların gösterge hanilendiki menevişler, Mini’de yok.

Mini kullananların bu “dalgalar” ihtiyaç duymadan, saf bir sürüş yaşayacağı varsayılmış belki de.

 

Kadrandan direksiyona geçtiğimizde karşımıza ine sade ve şık bir deri kaplı direksiyon çıkıyor. Kullandığımız araçta gerçekten etkileyici dikişlere sahip, ele tam oturan bir direksiyon söz konusuydu. Bir araçta olması gereken neyse işte o direksiyon bu denebilir. Derinin el ile uyumu, gerek kullanılan malzeme ve gerekse kalınlık olarak öylesine hassas ayarlanmış ki sürüş sırasında direksiyonu ancak okşamak kalıyor size.

Direksiyon üzerindeki kumandalardan müzik sistemine çok pratik şekilde kumanda edilebiliyor. Direksiyonun sağ yanındaki tuşlar ses aç-kapa ve parça ve kanal atlatmaya anında tepki vermesiyle, yolculuğun eğlence kısmını eksiksiz tamamlıyor.

Sol taraftaki tuşlar ise hız sınırlayıcı ve sabitleyici. Bu sistemlerin ikisinde de hassaslık ve kolay kullanım ödediğiniz paranın karşılığını veriyor.

 

Bakışlarımızı direksiyondan biraz daha sağa kaydırıyoruz. Ortada Direksiyonun sağına geçip, iri bir daire içine yerleştirilmiş renkli 7 inçlik multimedyaya göz atalım. Şık ve yüksek çözünülürlüklü sistem bize araç bilgilerinden eğlence sistemine kadar bir çok özelliğin rahatlıkla izlenmesini sağlıyor.

Son dönem araçlarda multimedya sistemler klimayı da kontrol etme grevini üstlenmiş durumda. Fakat Mini’de klima kontrolü üstteki dikkat çekici  dairenin altında ayrıca konumlandırılmış.

 

Klima kontrollerinin altında bir çok otomobilden tandığımız “sıradan” tuşlar var.

 

Ama asıl Mini kimliğini vurgulayan mandallı kumandalar ve en hayati mandallardan start mandalı o kısımda yerleşik durumda. Buradaki mandallarla start stop sistemine ve ESP off sistemine kumanda edebiliyorsunuz…

 

O mandallar sizi İngiltere’nin puslu havasında ince uzun ıslak yollarında kuzeye giderken duygusu hissettiriyor. Aman dikkat, trafik ters akıyor…

Aynı mandal sistemi tavanda aydınlatma ve tam boy cam tavan kumandasında da yardımcı oluyor.

 

Tekrar orta konsola geri dönersek…

 

Mandalların altında ise güç soketi, aux ve usb girişleri konumlandırılmış.

 

Orta bölümün asıl değerli kısmı ise bundan sonra başlıyor.

 

Önce mükemmel çalışan otomatik şanzımandan söz edelim.

Sport ve Green olarak adlandırılmış iki moda sahip şanzıman, ikisinde de ona uygun kimliği ortaya koyuyor.

 

Sağda çevreci sürüş yani yakıt tüketimini ve co2 atığını dikkate alan sürüşü makine kendi bildiği gibi en uygun matematikle yönetiyor.

 

Eğer yanılıp da vites kolunu sola alırsanız, artık yönetim sizde.

Ekranda M1,M2 yazmaya başlıyor majeskül harf ve rakamlarla.

Yukarı aşağı hareketle artırılıp-azaltılabilen viteslerle araç sportif yönünü ortaya koyuyor.

Burada mesele sadece aracın daha sportif yol alması değil. Aracın direksiyon sertliğinden amortisörlerine kadar genişleyen bir değişim yaşanıyor. Transformers… Hissediliyor…

 

Bu şanzımanı da kaderine terkettikten sonra onun çerçevesiyle iç içe girmiş kumanda ünitesi geliyor. Bu ünite ile üstteki multimedya ekranı kontrol ediliyor.

Çok pratik, hiç karmaşıklık yok.

Ama navigasyon da yok…

 

Kokpitte Mini’nin havalandırma kanalları iki ayrı çıkış noktasına sahip. Kapılara yakın uçlar jet motoru tadında biçimlenirken, ortadaki kanallar, iri dairenin iki yanında dörtgen formda devam ediyor.

 

Araç yakıt tüketiminde 3.6 lt iddiasında, Ama bizim tamamı şehir içi kullanımla geçen testimizde 7 litre ile yolculuk yaptık. Hem sport hem de Green modlarında kullandık.

Mini fiyatları Türkiye’de 83 bin 493 lira ile 131 bin 991 lira arasında değişiyor. Tabii yüksek fiyatlı Mini’de motor hacmi üst vergi dilimine giren 2.0 lt.

Otomobil aylık 519 euro veya 1422 tl ile 2389 TL arasında fiyatlarla uzun dönem kiralama ile de kullanılabiliyor.

 

 

Aracın daha detaylı özel çekimleri için…

 

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.