Kredi kartına güvendik, yakıt tüketimini yüzde 44 artırdık
Kredi kartı ile yapılan alışverişler baz alınarak yapılan bir araştırma akaryakıta yüzde 44 daha çok para harcadığımızı ortaya çıkardı.
2017 ve 2018 yılı kurban bayramları arasındaki kartla harcama davranışları kıyaslandı. Vatandaş kartlı harcamalarında bu kurban bayramında akaryakıta bir önceki bayrama göre yüzde 44, yemeğe ise yüzde 30 daha fazla para harcadı.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 20-24 Ağustos tarihlerine denk gelen Kurban Bayramı ve arife gününde kartlarla 6,1 milyar TL tutarında ödeme yapıldı. Bu değer, 2017 yılının Kurban Bayramı’na göre kartlı ödemelerde yüzde 23 oranında artış olduğunu gösteriyor.
Kartlı ödemelerin yarısını akaryakıtçılar, marketler aldı
Sektörel bazda incelendiğinde ise ödemelerin 2,9 milyar TL’si yani yüzde 47’si market, akaryakıt istasyonları ve giyim sektöründe gerçekleşti.
En fazla harcama yapılan market sektörü toplam kartlı ödemelerin yüzde 20’sini oluştururken; akaryakıt istasyonları yüzde 17’sini, giyim sektörü ise yüzde 10’unu oluşturdu.
Toplam kartlı ödemelerin neredeyse yarısı bu 3 sektörde gerçekleşirken; yemek sektörü kartlı ödemelerin yüzde 8’ini, konaklama sektörü ise yüzde 5’ini oluşturarak en fazla harcama yapılan sektörler arasında yer aldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan akaryakıtta tasarruf
Bakan Dönmez, “Bakanlık olarak bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarımızda uygun yerlilik oranına sahip elektrikli ve hibrit araçların satın alınması ve kiralanması ile akaryakıt ve benzeri giderlerde yüzde 30’a varan tasarruf hedefliyoruz.” dedi.
AA’nın haberine göre Bakan Dönmez, yaptığı yazılı açıklamada, 2021’den itibaren kiralama ve satın alma yoluyla yapılacak yeni araçların temini konusunda yerlilik oranına haiz elektrikli ve hibrit araçların tercih edilmesi gerektiğini değerlendirdiklerini bildirdi.
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları’na ilişkin atılan adımlarla yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretimin artırıldığını belirten Dönmez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Diğer sektör politikalarıyla birlikte yenilenebilirin kardeşi sayılabilecek depolama ve temiz enerji teknolojilerinin Türkiye’de üretimine dair pazarın oluşmasını da bekliyoruz. Orta ve uzun vadede, Türkiye’de ulaştırma emisyonları elektrik emisyonlarını geçebilir. Yani enerji politikası sadece elektrik değil, diğer sektörlerdeki temiz yakıt kullanımını ve teknolojilerini de özendirici bir sinyal taşımalıdır. Bakanlık olarak bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarımızda uygun yerlilik oranına sahip elektrikli ve hibrit araçların satın alınması ve kiralanması ile akaryakıt ve benzeri giderlerde yüzde 30’a varan bir tasarruf hedefliyoruz. Konuyla ilgili olarak çalışmalarımız sürüyor.”