Lastikte toplu sözleşme zamanı

 

Türkiye'nin en dikkat çeken Toplu İş Sözleşmesi'nde işçi-işveren masaya oturuyor. İşçilerin hazırladığı yeni sözleşme taslağı Goodyear, Brisa ve Pirelli şirketlerinde çalışan 4 bin civarında işçiyi kapsıyor.

Taraflar arasında ilk görüşmenin bugün yapılması bekleniyor. İzmit ve Kocaeli'deki 4 bin lastik işçisini ilgilendiren sözleşmenin ne zaman imzalacağı şu anda belli değil.

İŞVERENE AYLIK MALİYETİ 8 BİN LİRA OLACAK, İŞÇİNİN ELİNE 5.156 TL GEÇECEK

Lastik işçileri ilk 6 ay için yüzde 7, ikinci 6 ay için enflasyon, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan oranında artış istiyorlar. Bu istekler kabul edilirse bir işçinin eline geçecek aylık ücret 5.156 lirayı bulacak.

Lastik fabrikalarında çalışan işçilerin Türkiye ortalamasının üzerinde elde ettikleri "iyi durumdaki" maaşlarının yanı sıra bireysel emeklilik gibi haklara da sahipler. Yeni dönemde hayat sigortası talebi ve sosyal haklarında artış gibi istekler de yer alıyor.

Yeni sözleşme imzalanırsa, işçilerin işverene aylık maliyeti 8 bin lirayı, yıllık maliyeti ise 100 bin lirayı bulacak. İşçilerin talepleri içinde eşit işe eşit ücret talebinin ön plana çıktığı belirtiliyor.

Türkiye’nin her zaman dikkat çeken lastik sektöründeki işçi-işveren görüşmeleri bugün (17 Ocak 2014) başlıyor.

Önceki İçerikTÜPRAŞ’a oy çokluğuyla rekor ceza
Sonraki İçerikScania’larda yedek parça indirimi
OTOAJANDA HABER MERKEZİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz