
Mercedes katı hal piliyle 1000 km menzili test ediyor
Katı hal pilleri elektrikli otomobiller için bir sonraki büyük sıçrama olabilir. Mercedes de seri üretim üzerinde çalışıyor ve teknolojiyi yollarda test ediyor.
Mercedes, elektrikli otomobilin katı hal pil sayesinde 1.000 kilometreden fazla menzile sahip olacağını vadediyor. Stuttgart merkezli şirket şu anda teknolojiyi yollarda modifiye edilmiş bir Mercedes EQS üzerinde test ediyor.
Lityum-metal katı hal pil hücreleri ABD’li üretici Factorial Energy’den tedarik ediliyor. Mercedes, seri araçlara entegre edilmek üzere yüzen hücre taşıyıcısı geliştirdi ve patentini aldı.
Sistemde pnömatik aktüatörler, şarj ve deşarj sırasında hücrelerin hacim değişimini telafi etmek için tasarlandı. Bu da teknolojinin seri üretime uygun hale getirilmesi yolundaki en büyük sorunlardan birini çözebilir.
Öte yandan katı hal piller sıvı ve yanıcı elektrolitlere ihtiyaç duymadıkları için oldukça güvenli kabul ediliyorlar.
Aynı zamanda katı elektrolit kullanımına geçiş, pilin enerji yoğunluğunu artıran yeni anot malzemelerinin kullanılmasına da olanak sağlıyor.
Mercedes, yüzde 25 civarında bir menzil artışından bahsediyor. Bu da 700 km’nin üzerindeki menzili 1000 km’ye çıkarmaya yetecek gibi duruyor. Bu arada pilin ağırlığında da önemli bir azaltma söz konusu.
Mercedes, önümüzdeki birkaç ay içerisinde katı hal bataryasını ve genel performansını elektrikli bir araçta kapsamlı laboratuvar ve yol testleriyle daha fazla zorlamayı planlıyor.
Katı hal teknolojisi üzerine çalışan sadece Stuttgart merkezli şirket değil. Bu alanda Nissan, Toyota ve Hyundai gibi üreticiler de mesai harcıyor.
Bu alandaki ilk örneklerin 2030’lara doğru ve muhtemelen ilk etapta daha üst sınıf otomobil modelleriyle yollara çıkması bekleniyor.