Mercedes’in yetenekli ve güçlü pick up’ı: X Class sürüş izlenimi

Bu kez konuğumuz Mercedes’in en yeni hafif ticarisi X-Class. Avrupalıların pick up tarzı araçlara ilgisinin ikinci önemli modeli. Böyle bakınca ön paneldeki ikili çıtalar ve güçlü görünümüyle Mercedes’in büyük SUV’larından biri denebilir.

Pick up denince Avrupalı otomotiv üreticileri 2000’lere kadar uzak kalmışlardı. Amerika’nın her iki kıtası ile Uzakdoğu bu işin uzmanıydı. Önce Volkswagen bu işe el attı. Amarok’u Latin Amerika’da yollara çıkardı. Ardından Avrupa’ya transfer etti.

Renault Grubu, yine Latin Amerika’da pick up üretimine girdi ama Avrupa’ya getirmedi. Mitsubishi, Nissan gibi uzman pick up markaları Avrupalı şirketler için “fason” üretime geçtiler. Avrupalıların ilgisi giderek büyüdü. Ve sonunda Mercedes bu işe el attı.

Nissan Navara temeli üzerine, İspanya’da üretilen Mercedes X-Class başta Türkiye olmak üzere 2017 sonunda yollara çıktı ve büyük ilgi ile karşılandı. Türkiye satışları ilk ayda Avrupa’nın ilk üçü arasına girdi.

Evet, şık bir pick up’tan söz ediyoruz. Konforlu, şık, donanımlı, işlevsel. Ama fiyatı da ona göre. Geçtiğimiz günlerde Terminatöre benzeyenz en güçlü versiyonu da ürün gamına eklendi ama fiyatı 300 bin liranın üzerine çıktı.

2.5 lt dizel motorlu versiyonunu kış ortamında test için Mercedes’in Hadımköy’deki genel müdürlüğünden teslim aldık. Esnek çalışma koşullarına uygun olarak pazarlama merkezindeki ekibin çoğu evinden çalışıyordu. Işıklar bile tasarruf modundaydı. SRC belgemizi görmeden aracı alamadığımızı da belirtelim. Kurallar çok sıkı.

Aynı günlerde Volvo’nun son kompakt SUV’u XC40 da testimizdeydi. Bir ara ikisi yanana geldi. Durum bu.

Volvo’nun son kompakt SUV’u XC40 ile Mercedes X Class

Dıştan baktığımızda “Yıldız” gücünü ve etkisini hissettiren yüksek yapısı ile size neler vaat ettiğinin işaretini veriyor. Eğer şehir içine sokulmayacaksanız, hemen bu aracın yanına yaklaşın. Kulağınıza fısıldayacağı şeyler var.

Kar, yağmur, çamur, kış, yokuş demeden sizi araziden kuma, asfalttan uzun yola taşımaya hazır olduğunu söyleyecektir. Bize fısıldadı ve biz de bir deneyelim bakalım, doğru mu söylüyor dedik. Hem çamurlara girdik, hem uzun yola çıktık. Yağmurda ıslandık, güneşte ısındık.

Gece demedik yol aldık. Madem karanlığa kaldık. Önce gece yolculuğunu anlatalım. Led farlar karanlık yollarımızda ki gerçekten paralı yollar dahil farlarınız kötüyse yağmurlu gece yolculuklarını en sağ şeritten yapın veya en iyisi hiç yola çıkmayın, sabahı bekleyin.

Biz, gece yolculuğundan sert ve güçlü X-Class ile güçlü farlarının da verdiği cesaretle neredeyse gözü kapalı geçtik. Hemen belirtelim, paralı yollarda bu araçtan otomobile göre neredeyse iki kat para alıyorlar. Örneğin işimizi hızlandıracak olmasına ve araçta MBT’ye bağlı HGS’ye rağmen Osmangazi Köprüsü‘nden geçmeye içimiz el vermedi. 164 TL istiyor Osmangazi Köprü geçişi.

Bu arada Osmangazi Köprüsü‘nün devamındaki 26 km civarındaki otoyol için bir otomobil 30 TL öderken bu araçtan 49.90 TL alınıyor. Biz test amaçlı kullanımımızda Eskihisar-Topçular arabalı vapur geçişini tercih ettik ve gidiş-geliş toplam 100 TL ödedik. Dönüşte 2 saate yakın gemi bekledik. Köprü kullanımı, fiyatlardaki artış nedeniyle azalmış ki gemiler dolu dolu gidip geliyordu.

Bu aracı alacaksanız ve Marmara Bölgesi’nde yaşıyorsanız ve bir de şehirlerarası gidecekseniz bu sizin maliyetinizi artıran bir unsur. Bir de yakıt tüketimi. Biz ortalamada 8 litre yakıt tükettik. Dizel ile benzin fiyatının birbirine çok yakınlaştığı düşünüldüğünde fena bir rakam değil.

Bu yakıt tüketimini boş kasa ile elde ettik. Doldursak ne olurdu yükümüz olmadığı için bunu test etme imkanımız olmadı. Test aracında şık bir kapak bagajı kapatıyordu. Bu kapak basit ve bağımsız bir anahtar yardımıyla açılıyor. Daha sonra araç anahtarıyla kasanın arka kapağını açabiliyorsunuz.

Aracın içine geldiğimizde tartışmasız şekilde bu araç bir Mercedes. Bir C Serisi’nde neler görüyorsanız, büyük kısmıyla X-Class kokpitinde de bunlar var. Jet türbini şekilli havalandırma üfleçleri güce vurgu yapıyor.

Geniş cam yüzeyler ferah bir iç mekan yaratmış. Bu sayede kokpitteki bolluk gözünüzü rahatsız etmiyor. Direksiyon üzerindeki tuşlardan aracın bilgi eğlence sistemini kontrol edebiliyorsunuz. Akıllı telefon bağlantıları bluetooth ve usb noktasına kablolu bağlantı ile sağlanabiliyor.

X-Class ile uzun yolculuk sarsıntısız ve yeterince iyiydi. Gelelim yol dıına dedik ve otoyolu arkamızda bırakarak, çamurlara daldık.

X-class hiç aldırmadı. Asfaltta nasıl yol aldıysa, sabah yağmurunu yemiş toprakta da aynı şekide güven vericiydi. Defalarca girip çıktık, kış lastiklerinin de etkisiyle çamurlu arazide kalmadık.

Yani asfalt dışında bir işle uğraşan KOBİ iseniz patronunuz bu aracı rahatlıkla tercih edebilir. Mercedes konforu ve imajı, yol başarısı ve güvenlikle buluşan bir ifade tarzı. Çamurlar vız geliyor…

Çamurlarda dolaşırken aracın teknolojilerine de göz attık. Büyük hacmi nedeniyle park etmek, geri geri gitmek sorun gibi görünüyor. Ama gerek arka kamerası gerekse park ederken en büyük yardımcınız olan yan ayna altlarına yerleştirilmiş kameralarla bütünleşik tepeden görüntü işinizi çok kolaylaştırıyor.

Araca inip-binmek biraz zor. Yerden yüksek oluşu ve marşbiyeller inişi biraz zahmetli hale getiriyor. Pantalonun arka tarafına baldır kısmından çamur bulaşıyor.

Cüssesine ve kilosuna rağmen performansı rakiplerini ve otomobilleri aratmıyor. Güçlü dizel motorun torku da yeterli. 163 ve 190 hp güç seçenekleri bulunan 2.5 litrelik dizel motor, 400 nm tork üretebiliyor.

Tork değeri sayesinde bu ağır araç bir tona yakın yükle bile yokuş yukarı gaza basmadan çıkabiliyor.

Mercedes X-Class amacı sadece yük taşımak olan profesyonel müşterilerine güvenlik donanımlarının tümünün standart olduğu ama konfor özelliklerinin “ekonomik” tutulduğu Pure versiyonunu sunuyor. Bunun üzerine konfor özelliklerinin eklendiği orta seviye Progresive ve gerçek deri koltuklar ile ahşap kaplama ön konsol gibi premium özelliklerin satın alınabileceği Power donanım seçenekleri ise daha üst hedef kitlelere hitap ediyor.

Bu araç için akıllara gelecek temel soru şu: Aslında bu bir Nissan Navara. Doğrudur ama arada bazı farklar da mevcut. Bu doğruya karşın Mercedes yetkilileri bu araç “Mercedes-Benz mühendisleri tarafından tasarlanıp-geliştirildi” diyorlar. Bu fark bile Navara mı X-Class mı sorusuna yanıt veriyor. Tercih sizin.

Mercedes-Benz X-Class, tüm zeminler için dört tekerlekli çekiş sistemi sunuyor. Araç, “Low Mod” ve isteğe bağlı olarak 4MATIC kilitli aks diferansiyeli ile her türlü yol ve zemin koşulunun üstesinden gelebiliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.