Mercedes, kendi 1.6 dizel motorunu yaptı
Mercedes’ten yeni bir dizel motor. Kısa süre içinde modellerinde göreceğimiz yeni dizel motor önemli bir yatırımla hayata geçirildi. ‘Oysa üreticilerin dizel motordan uzaklaştıklarını konuşuyoruz bir süredir’ dediğinizi duyar gibiyim. Nihayetinde bir gecede bütün parkın elektrikli ya da hibrit yapılamayacağı ortada. Nihayetinde dizel motorlar bir süre daha kullanılmaya devam edecek.
Alman üreticilerin dizelleri üzerine çok fazla konuşulup yazılmışken yeni bir dizel haberinin gelmesi önemli. Üstelik bu Mercedes-Benz ise daha da önemli. Yakıt teknolojileri, motorlar üzerinde onlarca yatırım yapan Mercedes Benz’in, OM 654 motor platformu referans alınarak inşa edilecek olan yeni dizel motoru 1,6 litre hacimli 4 silindirli 160 HP gücünde olacak.
Renault motorlarının etkisi
Alınan bilgilere göre bugüne kadar C ve E serisinde kullanılan, 2 litrelik motorun yerini bu yeni ünite alacak. Böylece Renault Nissan motoru olarak Mercedes modellerinde kullanılan OM 626 D16 motor kullanımdan kaldırılacak.
Mercedes, bir yandan yeni nesil elektrikli araçlar için 10 milyar euro gibi çok büyük yatırımlara yönelirken, bir yandan da 10 yıl daha yeni dizel motorlara yatırım kararı açıklamıştı. Hem küçük hacimli hem de büyük hacimli yeni dizel motorlar için araştırma ve geliştirme çalışmaları yürüttüğünü bildiren Mercedes yöneticileri, bunların en az 10 yıl daha otomobillerinde kullanılmaya devam edeceğini söylüyorlar. Yasaların zorunlu koştuğu emisyon ve Nox değerlerini karşılıyacağı söylenen yeni dizel motorlar, Mercedes’in önümüzdeki yıllarda hem konvansiyonel hem de elektrikli ve hibrit motorlu araçlarda söz sahibi olacağının işareti.
Mercedes’in yeni dizel motoru 1.6 litre olmasına karşın 2.0 lt hacimli motorlara denk yüksek bir güç sunacak. Motorun yapısal olarak iki çok önemli farkı olacak: Bunlardan biri döküm yerine tamamen alüminyum bloktan imal edilmesi… Diğeri ise motorda kullanılan pistonların çelik alaşımlı olarak yüksek dayanıklılığa sahip olması.
Alüminyum blok ile otomobilin yükünü azaltan motor ünitesine ek olarak alüminyumun çabuk ısınma ve çabuk soğuma özelliği sayesinde yakıt ekonomisine de katkıda bulunması hedefleniyor.