Merkel, 1 milyonluk elektrikli araç hedefini 2022’ye öteledi

Dünyanın teknoloji imparatorlukları, elektrikli otomobile geçiş süreçlerini netleştirmeye çalışıyor. ABD ve Norveç gibi ülkeler başta olmak üzere Fransa, Almanya, İngiltere yeni romlarla elektrikli bir yol haritası çiziyorlar. Bu gelişmeler karşısında üreticiler de yeni yatırımlarına yön veriyorlar. Bu düzenleme ortamında hem pazar hem de üretim olarak en büyük söz sahibi olması beklenen Almanya’nın beklentisi de açığa çıktı. Dünyanın en büyük otomotiv ülkelerinden olan Almanya’da son dönemini yöneten Başbakan Angela Merkel, 3 yıl sonra ülkesindeki elektrikli araç sayısını 1 milyon adet olarak görmek istediğini ifade etti.

Aslında bu öngörünün 2020 yılına ait bir tahmin olduğunu hatırlatan Merkel, “hedefi yakalayamadıklarını ve tahminlerini iki yıl ötelediklerini dile getirdi. Başbakan, Alman otomotiv endüstrisinin açığı kapatmak için elinden geleni yaptığına inandığını söyleyen Merkel, 2021 veya 2022 yılında milyonluk pazara ulaşılacağını dile getirdi.

Elektrikli araç sayısı şimdilik 83 bin

Almanya’da 2018 yılı sonuçlarına göre 83 bini tamamen elektrikli, 67 bini de plug in hibrit olmak üzere 150 bin elektrikli araç bulunuyor. Plug in hibrit araçlar hem benzinli hem de priz üzerinden elektrikle şarj edilebilen motorlara sahip otomobiller olarak tanımlanıyor. Alman Motorlu Araçlar Bölümü bu rakamları açıkladıktan sonra , “elektrikli ve plug in hibrit araçlar hızla yaygınlaşıyor” bilgisini de veriyor. Örneğin 2018 yılında bir önceki yıla göre elektrikli araç sayısı yüzde 50 artış göstermiş durumda. SUV segmentindeki büyümeden bile daha fazla.

Almanya elektrikli oto teşvikleri artıyor

Merkel, açıklamayı yaparken, Alman Hükümeti’nin elektrikli araç politikası hakkında bilgiye de sahip. Almanlar, elektrikli otomobilleri yaygınlaştıracak politikalar üretmeye devam ediyor. Edeceklerini de söylüyorlar. Almanya Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer, yeni özendirici çalışmalar arasında elektrikli araçların sürücü kurslarında kullanımının artırılmasının olduğunu dile getirdi. Bunu da otomatik araçlar sürücü belgelerini çekici hale getirerek ayrıştıracaklar. HAlen Almanya’da da Türkiye4deki gibi bir ehliyet sistemi geçerli. Otomatik vitesli araçla ehliyet alanlar, sadece bu tür araçları kullanabiliyor. almanlar, bu kuralı değiştirerek, otomatik vitesli araçla ehliyet alanların düz vitesli araçları da kullanabilmeleri için sınav yerine yeni bir eğitimi yeterli hale getirecekler. Alman Ulaştırma Bakanlığı bu yönde bir yasal hazırlık içinde.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre bu değişiklik için Almanya ile Avrupa Birliği Komisyonu arasında görüşmeler başladı. Almanya’da 10 yıl önce trafiğe giren yeni otomobillerin yüzde 17’si otomatik vitesli olurken, günümüzde bu oran yüzde 25’e çıkmış durumda.

Peki elektrikli araçların pilleri ne olacak? Ya da pil ömrü sonunda bu araçlar ne olacak?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.