Okur Mektubu

Okurlarımızdan-izleyicilerimizden Nezir Çağlar, yeni Fiat Egea/Tipo hakkında görüşlerini aktardı:

“Fiat Çinde üretilen Ottimo’ya 2010 yılında Alfa Romeo Giulietta için ürettiği hafif ve bağımsız arka süspansiyonlu kompact platformu kullandırttı.

Tofaş ise torsiyonlu çubuğa devam ediyor. Araç C sınıfına sadece fiyatı ile girer. Bagaj menteşeli, ön kaput menteşeli. Ön konsol yumuşak malzeme ama kapıdakiler ve geri kalan her yer sert plastik. Dokusu da deseni de çok bayağı.

Linea’ya bile koyduğu arka taraf klima kanalı bunda yok.

Koltuklarda ucuz hissi uyandırıyor. Üst donımda bi-xenon far yok. Farlarda mercek de yok ki xenon kit takalım.

Seat leon 1.6 tdi 110 hp s&s style donanım 71 bin tl. Egea Lounge donanımla aynı fiyata yani. VAG Grubu Audi ile aynı platformu ve bir sürü ortak parçayı kullanan ve otomatik park etme, sunroof, adaptif hız sabitleyici, led farlar, elektronik el freni,yorgunluk tespit sistemi vb. bir çok donanımı opsiyon olarak sunan Leon’u işçi ücretlerinin ve haklarının üst seviyede olduğu İspanya’da üretip, deniz gümrükleri aşırtıp, Türkiye’de üretilen Egea ile aynı fiyata sunuyorsa demekki Leon Türkiye’de üretilse 10 bin tl ucuz olurdu.

Hangi marka ürettiği otomobilleri değerinden pahalıya satıyor şimdi ben size soruyorum? Eğer Egea Fiat 500X’te kullanılan platform, teknolojik ve güvenlik donanımlar, malzeme kalitesi, motor seçenekleri ve deri paketi-skydome-6.5 inç multimedya, üç seviyeli adaptif sürüş gibi opsiyon seçenekleri ile üretilseydi, bu fiyatlandırmayı normal bulabilirdim.

Fiat C sınıfında 2014’te sonlanan Bravo’dan sonra araç çıkartmayıp, crossover ve suv sınıfına ağırlık verdi.
Tofaş bu aracı anons edince heyecanlandık çünkü Fiat’ın bünyesinde bulunan 1.4 multiair 140 hplik ve 170 hp’lik, 1.6 mjet 105 ve 120 hp’lik motorlar, compact platform, DCT şanzıman kullanılarak üretilen skydome ve bi-xenon farlı bir aracın Türkiye’de üretileceği için rakiplerinden ucuza sahip olma fırsatımız olacaktı. Ama sonuç ne Linea’nın biraz iyisi bir araç fahiş fiyatla çıktı.

Bir Fiat Bravo araç sahibi olarak fiatın yapabileceklerini bildiğimden umutla izlediğim bu proje bende hayalkırıklığı ile sonuçlandı.
Daha ortada araç yokken fiat marka şefi Oliver François “araçta müşterilerin para ödemek istemedikleri extra donanımlar olmayacak, Ikea gibi olacak” dediğinde bile umudum vardı. Biz zaten adaptif hız sabitleyici, afl bixenon, otomatik park sistemi, yorgunluk takip sistemi, elektronik el freni gibi donanımlar beklemiyorduk.

Bizim beklediğimiz 2010 yılında üretilen Fiat compact platformun Çin’de üretilecek olan Fiat Ottimo’da olduğu gibi bu araçta kullanılması böylece dna modununda bu araçta olması, Fiat Bravo’da kullanılan 1.4 Mair 140 hp motorun yanında 1.4 170 hplik motorunda kullanılması bu motorla beraber dct şanzıman seçeneği sunulması.

Fiat Bravo’da olduğu gibi skydome olmadı sunroof opsiyonunun kaliteli bir yaşam mahali malzemesiyle sunulması. afl bixenon olmasa bile bixenon farın üst donanımda sunulması gibi 2016 yılı üretimi bir otomobil için makul beklentilerdi.

Neyse çok yazdım. Yazacak çok şeyim de var. Şimdilik diyeceğim ülkemde üretilecek dünya çapında rekabet edecek kaliteli, donanımlı, teknolojik ve makul fiyatlı bir araç hayalimiz başka baharlara kaldı.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.