Otomotiv ihracat liderliğini geri aldı

 

 

 

Otomotiv, ihracat liderlmiğini geri aldı

 

İç pazarda hızlı bir küçülme döneminin içine giren otomotiv, ihractta yükselişini sürdürüyor. Otomotiv ihracatını, toparlanan AB pazarları besliyor.

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, AB ülkelerine yönelik ihracatta son dönemlerde artış trendi yakalandığını, bunun etkisiyle de sürdürülebilir bir büyüme sürecine girdiklerini söyledi.

 

Otomotiv endüstrisinde iç pazarda satışlarda sıkıntılar yaşansa da ihracat sektörün yüzünü güldürmeye devam ediyor.

 

11 aydır kesintisiz artış trendinde olan sektörün dış satışları, şubat ayında yüzde 3 büyümeyle 1 milyar 836 milyon doları buldu.

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) verilerine göre son 12 aylık dönemde 21 milyar 456 milyon dolarla Türkiye’nin artış hızını katlayarak yüzde 12.3 seviyesinde büyüyen otomotiv endüstrisi, sektörel bazda dış satışta Ocak ayında devrettiği ihracat liderliğini Şubat ayında yeniden geri aldı. 

 

 

Yan sanayinin payı yüzde 43

 

İhracatta şubat ayı verilerine göre ürün gruplari incelendiğinde otomotiv yan sanayi yüzde 6 artış ile 798 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Yan sanayinin ihracat içindeki payının ise yüzde 43 seviyesinde olması sektör dinamiklerinin göstergesi oldu.

 

Binek otomobiller ürün grubu da yine şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 büyüme ile 601 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 2 azalışla 331 milyon, otobüs – minibüs – midibüs ürün grubu da yüzde 1 gerilemeyle 74 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 24 büyümeyle 32 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.

 

Yılın ilk 2 ayında ise yüzde 5 artışla 3 milyar 423 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, yan sanayi yüzde 10 büyüme ve 1 milyar 601 milyon, binek otomobiller de ise yüzde 8 yükselişle 1 milyar 94 milyon dolarlık dış satış yapıldı.

Yine aynı dönemde eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 11 gerilemeyle 555 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde bir azalışla 122 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 18 büyümeyle 50 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

 

En büyük pazar Almanya

 

Ülke bazlı ihracatta ise şubat ayında Almanya liderliğini sürdürdü. Bu ülkeye geçtiğimiz ay yüzde 14 artışla 290 milyon, Fransa’ya yüzde 5 azalışla 201 milyon, Birleşik Krallık’a da yüzde 7 büyümeyle 185 milyon dolarlık dış satış yapıldı.

Ülke bazlı ihracatta Slovenya’ya yüzde 80 artışla 55 milyon, İspanya’ya ise yüzde 28 yükselişle 78 milyon dolarlık dış satışta büyüme hızı yakalandı.

 

Yine yılın ilk 2 ayında Almanya’ya yüzde 19 yükselişle 569 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 13 büyümeyle 366 milyon, Fransa’ya ise yüzde 4 gerilemeyle 337 milyon dolarlık dış satış yapıldı. İki aylık dönemde İsrail’e yüzde 141 artışla 98 milyon dolarlık ihracat yapılması ise ülke bazında önemli bir gelişme oldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.