Otomotiv sektöründen yeni sürdürülebilirlik eylem planı

Otomotiv sektörü de sürdürülebilirlik peşinde. Mart ayında tarihi satış rakamlarından sonra ihracat rekoru da kıran sektör, sürdürülebilirlik eylem planı açıkladı. Otomotiv sanayinin mart 2023 ihracatı 3,3 milyar dolar olmuştu.

Mart ayında aylık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaşan otomotiv sektörü, yıllık bazda 34 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.

Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilirlik Eylem Planı (OSEP), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi öncülüğünde OSD ve TAYSAD’ın katkılarıyla hazırlandı.

Türkiye otomotiv sektörü 550 bin kişilik istihdam gücü ve toplam ihracatın yüzde 15’ini sağlıyor. 2023 yılı ilk 43 aylık döneminde ihracat yüzde 15 artışla 8,5 milyar doları yakaladı.

Otomotivde Sürdürülebilirlik Eylem Planını açıklayan Baran Çelik, “TİM’in Sürdürülebilirlik Eylem Planı hedefleri kapsamında; İklim Değişikliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi hedeflere uyum sağlamak için oluşturuldu. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 8 bin ihracatçıya rehberlik edecek. OSEP, endüstrimize yol gösterecek ve gelecek hedeflerimize katkı sunacak bir belge niteliği taşıyor” bilgisini verdi.

Türkiye’de elektrikli araçların pazar payı yüzde 1 civarında

Türkiye otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı Avrupa. Avrupa sürdürülebilir gelecek sağlayan bir mobilite çerçevesi geliştirmeye öncülük ediyor.

  • Fosil yakıtlı araçları hızla terk eden Avrupa ülkelerinde hedef, 2035 yılında tüm yeni araçların sıfır emisyonlu olarak satışa sunulması.
  • Hali hazırda AB pazarında 2022 yılında benzinli araçların pazar payı yüzde 36’ya geriledi., Alternatif enerjili araçların toplam pazar payı yüzde 45’i geçti.
  • Elektrikli araçların payı bu oranın içinde yüzde 12’ye ulaştı.

Türkiye otomotiv sektörünün ayakta kalabilmesi için bu dönüşümün güçlü bir parçası olması gerekiyor. En büyük pazar olan Avrupa’yı kaybetmemek ve rekabet gücümüzü korumak için yeni teknolojilere ve elektrikli araçlara yatırım yapılması gerekiyor.

Türkiye otomotiv sektörünün temel öncelikleri:

  1. AB araç emisyon azaltım hedeflerine uyum sağlamak,
  2. batarya yatırımlarını artırmak ve
  3. şarj istasyonu altyapısını geliştirmek.

Türkiye’de halen elektrikli araçların pazar payı henüz yüzde 1 civarında. 2023 yılı ilk 3 ayında satılan tam elektrikli araç sayısı 5 adete yakın.

 

Eroldu: “AB’ye ayak uydurmak zorunluluk”

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, “Global otomotiv sektörü dönüşüm içinde. Otomotiv sanayinin başarılı konumunu korumak, rekabetçiliğini güçlendirmek ve bu dönüşüme ayak uydurmak önemli. En büyük pazarımız AB’deki gelişmelere ayak uydurmak bir tercih değil zorunluluk. İkiz dönüşüm olarak tanımlanan yeşil ve dijital dönüşüm olarak adlandırdığımız bu süreçte sanayimiz çalışmalarına devam ediyor.

Avrupa Birliği «2050 Karbon Nötr» Türkiye «2053 Net Sıfır ve Yeşil Kalkınma» hedeflerini destekliyoruz. Dünya ticaret ortamının dönüşüm hızı ve dönüşümün boyutu dikkate alındığında planlama her zamankinden daha da önemli hale geldi. ” dedi.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.