Renault Grubu’nun yeni stratejisi

Yıllık Genel Kurul Toplantısını düzenleyen Renault Grubu, Yönetim Kurulunun desteğiyle kurumsal sosyal sorumluluk politikası yol haritasını ve bunun Renaulution stratejisindeki rolünü açıkladı. Yeni politika, yeni mekanizmaların uygulamaya geçirilmesi üzerine kurulmuş durumda. Böylece, Grubun dönüşüm stratejisini gerçekleştirmesine ve performans hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak.

Renault Grubu yeni hedeflerini açıkladı

Politika, şirketin faaliyetleriyle derinden ilişkili üç ana dayanak noktası üzerine kurulu. Bunlar; ekolojik dönüşüm, müşterilerin yollardaki ve çalışanların iş yerlerindeki güvenliği ve istihdam edilebilirliği geliştirerek daha fazla kadın iş gücü yaratma hedefi.

Araçların elektrikli hale getirilmesine ilişkin taahhütlere ek olarak Renault Grubu, Renault marka elektrikli araçların Avrupa’da 2025’e kadar satışların yüzde 65’ini, 2030’a kadar ise yüzde 90’ını oluşturmasını ve 2040 itibarıyla Avrupa’da, 2050 itibarıyla ise tüm dünyada sıfır karbon salınımını amaçlıyor.

5 Japon el ele

renault grubu

Ekolojik dönüşüm

Şirket, alihazırda tedarik karbon ayak izinin yüzde 90’ını oluşturan altı bileşene (çelik, alüminyum, polimerler, elektronik, lastikler ve cam) odaklanıyor. Böylece tedarik karbon ayak izini azaltmayı taahhüt ediyor.

Grup, 2030 yılına kadar satın alımlarıyla ilişkili karbon ayak izini yüzde 30 azaltmayı hedefliyor.

Montajı Fransa‘da karbon emisyonsuz enerji kullanılarak yapılan ve 2025’te piyasaya sürülecek olan R5, (2020 yılında ZOE modeline oranla) karbon ayak izinde en az yüzde 20 düşüş sağlayan daha sürdürülebilir bataryalara sahip olacak.

Üretim tarafına baktığımızda ise şirket, dünya genelindeki tesislerinin emisyonlarının, 2019 yılındaki değerlere oranla, yüzde 50 oranında düşürülmesini amaçlıyor. Şirket, bu hedefe ulaşmak için sanayi tesislerine 20 milyon euro yatırım yaparak, elektrik faturalarını azaltma ve emisyon sınırlarını ihlal cezaları ödemek zorunda kalmama yoluyla 90 milyon euro’ya kadar tasarruf edecek.

Electro-Northpole tesisleri 2025 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfırlarken, bunu 2030 yılına kadar Avrupa’nın diğer yerlerindeki tesisler takip edecek.

Flins Re-Factory ve Renault Çevre iştiraklerinde Araç sökümü ve parça geri dönüşümünden – bataryalar dahil – 2030 yılına kadar 1 milyar euro’yu aşkın satış geliri elde edilecek.

renault group mobilize

Müşterilerin yollardaki ve çalışanların iş yerlerindeki güvenliği

Trafik kazası sayısını azaltmak için Grup, kazaların önlenmesi ve acil durum hizmetlerinin desteklenmesi olmak üzere iki temel etken üzerine kurulu bir çalışma yürütüyor. Önleyici güvenlik programı üç ana bileşenden oluşuyor:

Algılama: “Güvenlik Puanı” ile sürüş güvenliğini teşvik etmek için araç üzerinde bulunan sensörler yardımıyla elde edilen sürüş verileri analiz edilecek.
Yönlendirme: “Güvenlik Koçu” uygulamasıyla yol ve trafik verileri işlenerek sürücülere yol üzerindeki potansiyel riskler bildirilecek ve riskli bölgelerle ilgili gerçek zamanlı uyarılar verilecek.
Eyleme Geçme: Bir tehlikenin (fazla tehlikeli bir dönüş, direksiyon hakimiyetinin uzun süre sağlanamaması, uykulu olma vs.) net bir biçimde tespit edilmesi durumunda, bir mekanizma otomatik olarak devreye girecek. Böyle durumlarda, “Güvenlik Muhafızı” sayesinde araç yavaşlayarak güvenli sürüş moduna geri dönecek.

2022 itibarıyle Megane-E, fabrika çıkışında etkinleştirilmiş otomatik bir hız sınırlayıcıyla gelecek. Aracın hız üst sınırı 180 km/saat olacak. Seyir hızı araçlara göre de sınırlandırılacak olup, en fazla 180 km/saat olabilecek.

Son olarak Grup, acil durum müdahale süresinin kısaltılmasını ve kaza durumunda acil durum personelinin araca kolay erişmesini sağlamak amacıyla Avrupa’da piyasaya sürülecek tüm modellerde iki inovasyon gerçekleştirdi;

“İtfaiye erişimi”, itfaiye görevlilerinin batarya yangınlarını söndürmesine yardımcı olacak. Bu çözüm, müdahale süresini önemli ölçüde (yaklaşık 2 saatten birkaç dakikaya) düşürüyor. Şu anda elektrikli araçlarda kullanılmakta olan itfaiye erişimi özelliğine, Grubun gelecekte piyasaya süreceği tüm şarj edilebilir hibrit ve elektrikli modellerinde yer verilecek.

“Kurtarma Kodu”, ilk müdahale görevlilerinin bir aracın adını ve yapısal bilgilerini tespit etmesini sağlayan ve ciddi kazalarda yolcuyu kurtarma süresini yaklaşık 15 dakika kısaltan bir kare koddur. Avrupa’nın 12 ülkesinde itfaiye görevlilerine bu kodun nasıl kullanılacağı hakkında eğitim veren Renault Grubu, aynı zamanda eğitim için kullanılmak üzere birkaç yüz araç bağışlamıştır.

İstihdam edilebilirlik, eşitlik, dayanışma

Araçlar gittikçe daha fazla elektrikli, bağlantılı hale geldikçe ve yerleşik akıllı sistemlerle donatıldıkça, yeni beceriler gerekiyor. Sektördeki temel değişimlerin ışığında, şirketin kapsayıcılık politikası 3 temel üzerine kurulu olacak: istihdam edilebilirlik, eşitlik, dayanışma.

Grup, elektrifikasyon, veri yönetimi, analizi, siber güvenlik ile araçların ve bataryalarının geri dönüşümüne yönelik mühendislik çalışmaları dahil olmak üzere döngüsel ekonomi konusunda yeni beceriler edindirmeye yönelik bir üçüncü derece eğitim merkezi kurmaya hazırlanıyor.

Başta şirketin çalışanları için Fransa’da kurulması amaçlanan ReKnow University bünyesinde, 2025 yılına kadar iş gücünün bu değişimlerden etkilenen yaklaşık yüzde 40’lık dilimi eğitim görecek.

Renault Grubu’nda kadınlar iş gücünün yalnızca yüzde 25’ini oluşturuyor. Grup, aşağıdaki girişimlerle cinsiyet dengesi için iddialı hedefler de açıkladı:

Kadınları Grup içerisindeki yönetim organlarında, en üst düzeydeki 4.000 ve üst düzeydeki 11.000 pozisyon içerisinde önemli görevlere getirilecek. Grup, bu üç kategorinin her birinde kadınların iş gücünün 2030 yılına kadar yüzde 30’unu, 2035’e kadar yüzde 35’ini, 2050’ye kadar ise yüzde 50’sini oluşturmasını hedefliyor.

Halihazırda sıfıra yakın olduğu söylenen cinsiyet temelli ücret farkının da 2025 yılında sıfırlanmasını öngörülüyor.

2025 yılına kadar stajyerler arasında cinsiyet dengesini sağlamak da Renault’nun amaçları arasında. Böylece kesintisiz bir işe alım süreci oluşturup, gelecek nesillerin sektör hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacak.

Herkes için kapsayıcı mobilite sağlamak

Bazı bölgelerde eşitsizliğin temel nedeni olan, istikrarlı istihdamın önünde engel oluşturan mobilite; iş sahibi olmak, işe devam etmek veya mesleki eğitim almak için önemli bir gereklilik. Şirket, 2012 yılından beri Renault dayanışma programı kapsamındaki otomobil bayilerinin desteği ve mikro kredi kuruluşu Adie ile işbirliğini sürdürüyor. Banka kredisi kullanma imkanı olmayan işsiz bireylere kiralık araç sağlıyor.

Şirketin 2025 hedefi, uygulama ağını ve araçlarını Factory VO’dan dağıtarak kampanyadan faydalanan kişi sayısını ona katlamak. Sonuç olarak, birkaç yüzden birkaç bine yükseltmek.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.