Sabancı, Eşarj ile 300 milyon TL’lik ağ kuracak

Türkiye elektrikli araç dönüşümünde şarj ağı operasyonlarını hızlandırdı. Henüz 3 bin adetin altında elektrikli aracın satıldığı 2022 yılı, şarj ağı atağı ile geçiyor. Koç Grubu’nun WAT Mobilite ile, Togg’un Trugo adıyla, Vestel’in ZES şirketiyle yer aldığı sektörde, Sabancı Eşarj ile 300 milyon TL’lik yatırım açıkladı.

Eşarj 53 ili kapsama alanına aldı

Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Programı kapsamında 53 ilde, 495 adet yüksek hızlı şarj istasyonu kurma yetkisi alan Eşarj; istasyon ağına yaklaşık 300 milyon TL’lik yatırım yapacak.
Sabancı Grubu şirketi Enerjisa Enerji’nin yüzde 94’üne sahip olduğu Eşarj, elektrikli araçların şarj ihtiyacını karşılayacak yatırımları yakın dönem planlarına dahil ettiğini açıkladı. Eşarj, mevcut istasyon ağına ek olarak yeni 495 yüksek hızlı şarj istasyonu kurmayı hedefliyor.
Türkiye’de 269 lokasyonda, 258’i hızlı şarj istasyonu olmak üzere; 496 şarj istasyonu ile faaliyet gösteren Eşarj, yeni planı ile gücünü artırarak, bu alandaki etkili oyuncular arasında kamayı sürdürmeyi planlıyor.
Yapılacak şarj istasyonu yatırımlarından 2030 yılı sonuna kadar; toplam 418 milyon kWh ilave elektrik satışı ve şarj işlemleriyle birlikte; 598 milyon kilogram CO2 gazının salınımı engellenmesi hedefleniyor. Bu rakam 37 milyon ağacın temizleyebileceği CO2 miktarının oluşmasının önüne geçecek.
Enerjisa ve Eşarj Genel Müdürü Murat Pınar.

“Ülkemizdeki oyun kurucu biz olacağız”

Yatırıma ilişkin açıklamalarda bulunan Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı ve Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, şu açıklamayı yayınladı:
Türkiye’nin ilk ve en hızlı elektrikli araçlar şarj istasyonuyla Eşarj, ülkemizin geleceğine duyduğumuz güvenin bir karşılığı olarak ortaya koyduğumuz en değerli yatırımlarımızdan biri. Türkiye’de 2030 yılına geldiğimizde Mobilite Araç ve Teknolojileri Stratejik Hedefler ve Yol Haritası Taslağı’na göre elektrikli araç satışlarının pazar payının yüzde 35’e, elektrikli araç parkının 2,5 milyona, kamuya açık şarj soket sayısının 250 bin seviyelerine yükselmesi bekleniyor. Eşarj olarak biz de 2030 yılına geldiğimizde Türkiye elektrikli araç şarj istasyonları ekosisteminin yanı sıra dünya ekosistemine de yarar sağlayacak adımların öncüsü olmak ve bu ekosistem içerisinde oyun kurucu şirketler arasında yer alma hedefiyle çalışıyoruz. Bu yatırımlar ile Türkiye’de elektrikli araç ekosistemi içerisinde iddiamızı ortaya koymuş oluyoruz. Bakanlığımızın başlattığı programın açıklanan sonuçları ile çok kısa zaman içerisinde yüksek hızlı istasyonlarımız ile birçok noktada verimli, güvenli, teknoloji odaklı ve sürdürülebilir geleceğe hizmet eden istasyonlarımızı elektrikli araç kullanıcıları ile buluşturacağız.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.