Tesla karbon ticareti ile 9 milyar dolar kazandı

Emisyon kurallarını karşılayamayan markaların Tesla'dan satın aldıkları karbon kredisi geliri 9 milyar doları geçti. Tesla ek maliyet olmadan sadece elektrikli araç ürettiği için bu kazancı saf olarak cebine atıyor.

Elektrikli otomobilin yükselen ismi, emisyon standartlarını karşılamak için destek almak zorunda kalan diğer otomobil üreticilerinden para kazanmaya devam etti. Tesla karbon ticareti ile kasasına 9 milyar dolar saf kazanç koydu. Şirket bu kazancın geçici olduğunu düşünüyordu.

Geçen hafta yapılan 2023 bildirimlerine göre Amerikan şirketi , geçen yıl 1,79 milyar dolar emisyon düzenleyici kredi geliri elde etti. Bu, Tesla’nın 2009’dan bu yana elde ettiği kümülatif toplamı neredeyse 9 milyar dolara çıkardı .

Özellike AB ve Kalifornia yasaları, otomobil şirketlerinin toplam satışlarındaki elektrikli ve içten yanmalı araçların satışlarına düzenleme getiriyor. Bu düzenlemeler de giderek ağırlaşıyor. Şirketler bu yüzden elektrikli araç satışına ağırlık vermek zorunda kalıyorlar. Euro7 normlarına hazırlanan Avrupalı üreticiler, bu düzenlemenin ötelenmesi yönünde görüşmelerini sürdürüyor.

Tesla karbon ticareti ile tozu dumana katan içten yanmalı motorlu araçların ödeyeceği cezalardan kazanç elde ediyor.

Tesla sadece Elektrikli Araç ürettiği için çok avantajlı

Tesla, sadece elektrikli araç (EV) ürettiği için bu konuda avantajlı. Elinde fazla karbon kredisi birikiyor ve bunları diğer markalara satabiliyor. Diğer markalar da ceza ödemek yerine bu krediyi kullanarak, tasarruf ediyor. Tesla için bu kredileri oluşturmak ek hiç bir maliyet getirmiyor ve tamamen kar hanesine yazıyor.

Elektrikli araç satışlarının artmasıyla diğer markaların bu satın alma maliyetinden kurtulucakları öngörülüyordu ama öyle olmadı. Şirket 2021’de yaklaşık yüzde 7 daha az karbon kredisi geliri elde ederken, son 2 yılda bu gelir 1,7 milyar doların üzerine çıktı.

 

Volkswagen ve GM‘in de aralarında bulunduğu otomobil şirketleri EV hedeflerinin gerisinde kaldı. Bu devler elektrikli araç yatırımlarını erteledi veya iptal etti. Honda ve Jaguar Land Rover gibi VW ve GM de son yıllarda emisyon standartlarını karşılamada satın alınabilir desteğe ihtiyaç duydu.

Bu arada emisyon kuralları da zorlaşmaya devam ediyor. Avrupa, gelecek yıldan itibaren ve 2030’dan itibaren daha sıkı otomobil emisyonu hedefleri belirlerken, Birleşik Krallık bu yıldan itibaren sıfır emisyonlu araç zorunluluğunu kabul etti.

 

Türkiye’de satılan araçlar için bu ceza yöntemi henüz uygulanmıyor. Bu nedenle otomotiv şirketleri elektrikli araçlarının satışlarında çok atak davranmıyorlar. Ancak 2024 yılı gibi elektrikli araç pazarında düşüş beklenen Avrupalılar, Türkiye’ye kontenjan ayırmaya başlayabiliyor. Buradan Avrupalı üreticilerin Türkiye’yi elektrikli araç konusunda ayrıma tuttukları söylenemez. Çünkü EV talebi de henüz çok yüksek değil. 2023 yılında Türkiye’de 65 bin adet EV satıldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.