Türkiye otomotiv ihracatı ABD ve Israil ile güldü

Temmuz ayı Türkiye otomotiv ihracatı belli oldu. İhracat temmuz ayında yüzde 5 artışla 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Otomotiv ihracatı haziran ayında yüzde 14 gerilemişti.

Otomotiv sektörü ihracatı aylık 2,6 milyar dolar ortalamasına geldi. Otomotiv endüstrisinin ocak-temmuz dönemi 7 aylık ihracatı ise yüzde 5 azalarak; 18 milyar 216 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Otomotiv İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, temmuzda binek otomobiller ile otobüs, minibüs, midibüs ihracatında yaşanan artışların sektör ihracatına olumlu etki ettiğini söyledi.

Binek otomobil ihracatı yüzde 3 arttı

Temmuzda ürün grupları ölçeğinde binek otomobil ihracatı yüzde 3 artarak 1 milyar 141 milyon dolar oldu. Bu grubun otomotiv  ihracatından aldığı pay yüzde 39,5 oldu.

Tedarik Endüstrisi ihracatı yüzde 3 düşerek 886 milyon dolar olurken, bu grubun aldığı pay da yüzde 30,5 olarak gerçekleşti.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 0,5 azalarak 484 milyon dolar, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 32 artışla 207 milyon dolar olarak kaydedildi.

Geçen ay diğer ürün grupları arasında yer alan Çekiciler ihracatı da yüzde 75 gibi oldukça iyi bir oranda artış kaydetti.

Almanya'ya çekici ihracatı arttı
Temmuzda Almanya’ya ihracat ticari araçlarda artış gösterdi

Otomotiv yan sanayinin en büyük pazarı Almanya

Tedarik endüstrisinde en büyük pazar halen Almanya. Fakat Almanya’ya ihracatta yüzde 9 azalma yaşandı. Yine önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 5, İtalya’ya yüzde 9, Fas’a yüzde 50, İran’a yüzde 43 gibi önemli düşüşler söz konusu.

Buna karşın ABD’ye ise yüzde 17, Rusya’ya yüzde 26, Slovenya’ya yüzde 51, Cezayir’e yüzde 42 artış var.

Fransa, ABD ve İsrail’e daha çok oto satıldı

Türkiye otomotiv ihracatı için en önemli güç binek otomobiller olmaya devam ediyor. Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa’ya ihracat yüzde 28 artarken; ABD’ye yüzde 343, İsrail’e yüzde 220, Polonya’ya yüzde 71 artış kaydedildi.

Otomobil ihracatımızın azaldığı pazarlar ise Birleşik Krallık yüzde 43, İspanya yüzde 20, Belçika yüzde 11, Slovenya yüzde 12 oldu.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda Hollanda’ya yüzde 319, İtalya’ya yüzde 17, Fransa’ya yüzde 25 artış yaşanırken, Birleşik Krallık’a ise yüzde 52, Slovenya’ya yüzde 35, Belçika’ya yüzde 32, ABD’ye yüzde 52 düşüş yaşandı. Otobüs-Minibüs-Midibüs grubunda da Fransa’ya yüzde 13 düşüş olurken, İtalya’ya ise yüzde 93, Almanya’ya yüzde 9 ve ABD’ye yüzde 100 artış yaşandı.

turkiye-otomotiv-ihracati-temmuzda-abd-ve-israil-ile-guldu
ABD’ye binek otomobil ihracatı temmuzda sıçradı

 Almanya’ya ihracat yüzde 5 arttı

Aylık bazda en fazla ihracat yapılan ülke olan

  • Almanya’ya yüzde 5 artışla 414 milyon dolar ihracat yapıldı.
  • Fransa, temmuzda kaydedilen yüzde 20 artış ve 386 milyon dolar ihracat rakamı ile en büyük ikinci pazar oldu.
  • İtalya’ya yönelik ihracat da yüzde 6 artışla 269 milyon dolar oldu.
  • Önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a yüzde 38,5,
  • İspanya’ya yüzde 15,5,
  • Slovenya’ya yüzde 14,5
  • Belçika’ya yüzde 19 düşüş görülürken,
  • Hollanda’ya yüzde 131,
  • ABD’ye yüzde 55,
  • Polonya’ya yüzde 37,
  • İsrail’e yüzde 113,
  • Rusya’ya da yüzde 34 ihracat artışları yaşandı.

Birleşik Krallık’a olan yüzde 38,5 oranındaki düşüşte bu ülkeye yapılan Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatının yüzde 52, Binek otomobiller ihracatının yüzde 43 gerilemesi etkili oldu.

Fransa’ya yönelik yüzde 20’lik artışta ise bu ülkeye yönelik Çekiciler ihracatının yüzde 156, Binek Otomobiller ihracatının da yüzde 28, yine ABD’ye olan artışta da Binek Otomobiller ihracatının yüzde 343 oranlı artışı etki yaptı.

Orta Doğu yeni gözde pazar oluyor

Temmuzda ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 1 artışla 2 milyar 209 milyon dolar oldu. AB ülkelerinin toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 76 olarak gerçekleşti.

Yılın yedinci ayında Orta Doğu ülkeleri ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’ne yüzde 30’ar, Afrika Ülkelerine de yüzde 18 ihracat artışı dikkat çekti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.