Türkiye’de üretilecek Volkswagen Transporter ticari olacak

İlk kez 1978 yılında o zamanki Golf modeli üzerine geliştirilen Volkswagen’in ticari aracı Caddy yenilendi. Caddy 5 olarak tamamen yeni nesil şeklinde lanse edilen araç, eylül ayında bantlardan inecek. Ekim ayında Türkiye’de de satışa çıkacak. Üretim ötelenmezse, Türkiye Volkswagen yeni Caddy 5 ile bu yıl tanışacak. Caddy, Polonya Potzdam’daki VW tesislerinde üretiliyor. Bu arada Volkswagen Transporter Ticari versiyonlar için tek üretim yeri de Türkiye olacak.

Yeni Caddy 5 lansmanı için geçtiğimiz hafta Doğuş Otomotiv Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel ile birlikte Dusseldorf’daydık. Yeni Caddy 5 lansmanı sonrası sorularımızı yanıtlayan Senyücel, 2020 yılı Türkiye ticari araç pazarı konusundaki beklentilerini, Türkiye’de T7 Transporter üretimi konusundaki bilgilerini paylaştı.

Volkswagen’in Türkiye’de üretim yapması sürecinin tamamen kendileri dışında işlediğini özellikle vurgulayan Senyücel, yeni T7 Volkswagen Transporter Ticari modelinin Türkiye’de üretimi konusunda her şeyin yolunda gittiğini söyledi.

2023 yılında yollara çıkması beklenen T7 yeni Transporter olduğu belirtilen bir araç daha önce kamuflajlı olarak resimlenmişti.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Türkiye’de de satışa çıkan T6,5 kodlu makyajlı Transporter modelinin yaşamı bir sonraki yenilenmede ticari araç boyutunda Türkiye’de devam edecek. Bu konuda Volkswagen ile Ford uluslararası boyutlu dev bir anlaşmayı imzaladılar. Henüz Türkiye’de yatırım başlamadı. Ford Otosan bu yıl 200 milyon TL civarında bir yatırım açıkladı ama bu henüz beklenen yatırım değil. VW’nin Türkiye’de otomobil yatırımı yapacak olması da kafaları karıştırıyor. Türkiye’de Passat ve Superb üretmek için Manisa’da şirket de kuran VW, bir de Transporter üretimi için Ford ile anlaştı. Ford’un Türkiye’deki ortaklığı olan Ford Otosan, yeni Transit modeliyle birlikte Volkswagen Transporter Ticari modelini de üretecek.

Ticari ruhsatlı Transporterlar Türkiye’de üretilecek

Henüz Türkiye’deki Ford fabrikalarında Volkswagen Transporter ve yeni Ford Transit yatırımları başlamadı. Bu araçlar 2023 yılında yollara çıkacak. Yani zaman var daha.

Volkswagen Grubu’nun bu büyük operasyonun yönetimini, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgenin yöneticisi olan isme verdi. İlerleyen yıllarda çok önemli hale gelecek bir ortaklık olarak değerlendiriliyor proje. Ortaklığın ilk ürünleri Euro7 gibi motor teknolojisinde yeni maliyetlerin geleceği bir dönemde 2023 yılında yola çıkacak. Volkswagen’in üretim ölçeğinde Türkiye’ye ilgisine kısaca göz atalım.

Volkswagen ile Ford, sadece Transporter üretimi için anlaşmadı. Ford VW için hafif ticari araçlar üretecek ama karşılığında Volkswagen de Ford için elektrikli otomobiller üretecek. Elektrikli otomobil piyasası da hafif ticari araç piyasası da dar olduğu için her markanın her alanda ayrı ayrı üretim yapıp, teknoloji geliştirmesi maliyetleri artırıyor. VW ile Ford ortaklığı bu maliyetlerin ikiye bölünmesi ve dolayısıyla şirket başına yarı yarıya azalması anlamına geliyor. Böylece iki üretici de, ölçek ekonomisini yakalayıp, gelecekte de rekabetçi fiyatlarla ilerleyebilecek.

2023 yılında devreye girecek Euro7 normları, araç maliyetlerini artıracak. Az sayıda üretim yerine, ölçek ekonomisi açısından da ortak ticari araç üretimleri önemli hale geliyor. VW ile Ford arasındaki işbirliği de özellikle tüm Avrupa’da segmentin yüzde 90’ına hakim olan Ford Transit ve Volkswagen Transporter modelleri için önemli hale geliyor.

T7 olarak adlandırılan yeni nesil Transporter üretimi iki ayrı tesiste yapılacak. Hobi tarzı olan versiyonlar Almanya ve Potzdam’da, ve ticari amaçlı olanlar ise Türkiye’de üretilecek. Bu ayrım camlı ve van şeklinde olmayacak.

Volkswagen Transporter uzun şasi Multivan ve Caravelle versiyonlarını Almanya’da, kısa şase Transporter’ı ise Caddy ile aynı yerde Polonya Potzdam’da üretiyor.

2020 yılı hafif ticari araç pazar öngörüsü:

2019 yılında Türkiye hafif ticari araç pazarının tarihi dip seviyelerinden birini yaşadığını; bu yıl beklentinin 115 bin adetlerde bütçelendiğini söyleyen Genel Müdür Tolga Senyücel, “Pazar140-150 bin adetlere gidebilir. Ocak ayı verileri ile tahmin yapıyoruz. Şöyle bir mayıs ayını görmek lazım. 115 bin adetlik pazarda biz yüzde 11-12’lik pay alırız. Pazar 150 bine yükselirse, yine payımızı o oranda artar.” dedi.
VW Ticari Araç olarak bu yıl yeni Transporter ürün gamının tamamlanması ve Cratfter pazarında yaşanacak gelişmenin önemli olduğunu belirten Senyücel, yılın sonunda yeni Caddy’nin devreye girmesiyle 12.500 adetlerde yılı kapatacaklarını anlattı.

Volkswagen Ticari Araç satışları içinde en büyük pay Caddy modeline ait.

Volkswagen Türkiye satışlarında Caddy modelinin en büyük paya sahip olduğunu dile getiren Senyücel, “Satışlarımızın yüzde 46’sı yani yaklaşık 5-6 bini Caddy modelinden gelir. Yüzde 35’i Transporter satışlarından oluşur. Yüzde 10 civarında Amarok satılır. Ki bu araçta 2.0 lt motora sahip olmadığımız için biraz kayıp yaşıyoruz. Crafter satışlarımız da önemli.”

Türkiye hafif ticari araç pazarında en geniş segment Fiat Doblo, Peugeot Rifter, VW Caddy, Renault Kangoo gibi modellerden oluşuyor. Caddy de bu sınıfta ekim ayından itibaren elini güçlendirecek.

 

UBER aracı olmak için binlerce girişimcinin satın aldığı B sınıfı hafif ticari araç pazarı UBER yasaklanınca neredeyse bitti. İstanbullu taksicilerin bir kısmı, UBER araçlarını gözüne kestirmişti. Şimdi bu araçları alan kalmadı.

UBER yasağı, orta sınıf ticari pazarını bitirdi

Vito, Transporter ve Transit gibi modellerin yer aldığı B segmentini UBER gelişmeleri besliyordu ama sistem yasaklanınca; bu sınıf adeta bitti. Bu segmentte Transit ve Transporter yüzde 90 pazar hakimiyetine sahip.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.