Yedek parça maaşları ödüyor

Otomotiv sektörünün can damarlarından biri yedek parça. Bu işten pek de anlamadığım dönemlerde bana uygulamalarıyla örnek olmuş, yedek parçanın otomotiv için önemini bana anlatan arkadaşlarımı anmadan geçemeyeceğim. Kıymetli Sinan Südütemiz, Rıza Altuğ ve Murat Küçükkaraca’nın bu konuda bana katkıları çoktur. Sağ olsunlar…

“Olmazsa olmaz” yedek parça…

Otomotiv sektöründe bir otomobilin yaklaşık 30.000, bir kamyonun yaklaşık 10.000 parçadan oluştuğu ifade edilir. Bu parçalar eskiyor, yenilenmesi gerekiyor, kaza oluyor, değişmesi gerekiyor. Dolayısıyla yedek parça hakikaten hayati bir önem taşıyor. Peki nasıl bir gerçeği var yedek parçanın? Sürdürülebilir olmak için neler yapılıyor?

Satın alma…

Yedek parçayı üreten firmalar sektörün gizli devleridir, çok ortaya çıkmasalar da, iletişimde biraz çekimser davransalar da, final üretimi yapan markaların o aracı ortaya çıkartması için önemleri de ortada, dolayısıyla hem birbirlerini üzmemeye, hem de en iyi fiyat/kar oranlarını yakalamaya çalışırlar. Otomotiv ve yan sanayi birlikte en doğru satın alma fiyatlarını sağlamalı ki nihai tüketici en doğru fiyatlara parçalarını elde edebilsin. Otomotiv firması da ürün satışından elde edemediği karı parçadan sağlayabilsin. Müşteri, yan sanayi ve ana üretici aynı anda kazansın.

Depolama – sevkiyat…

Binlerce farklı ürünü bir depoda tutuyorsunuz. Hepsinin birer özel alanı, rafı, bar kodu olmazsa, giden gelen, ihtiyaç olan parça bir tuşla anlaşılmazsa bu işler yürümez. “Neredeydi bu ayna mahruti dişliler?” deme hakkınız yoktur. Tüm bayi teşkilatı online olarak yedek parçayı talep edemez, tam vaktinde elde edemezse yine yürümez. Servislerde “yedek parça bekliyoruz abi” yurdum cümlesi artık kabul görmemektedir. Ticari araç sahibi, traktör sahibi hele hele, bu sözü duymak bile istemez. O zaman hem depolamanız hem de sevkiyatınız en çağdaş sistemlerle kurulan bir düzene sahip olmak zorundadır günümüzde.

Pazarlama – satış – volüm – ciro…

Özellikle bayi – servis bazında düzenli bir parça stoğu tutulması zaruridir, periyodik bakıma gelen ya da acilen bir ihtiyacı oluşan kimsenin ihtiyacı hemen giderilmelidir. Bu anlamda ana firma ve bayi – servis arasında karşılıklı güvene dayanan bir ilişki ve düzenli yedek parça sevkiyatı geliştirilmelidir. Bu hem müşteri memnuniyeti, hem ana firma – yan sanayi firması arasında doğru fiyatlandırma ve doğru ciroyu getirecektir.

Yani…

Sektörün en önemli konularından biri yedek parçadır. Doğru yönetildiğinde tüm paydaşlara, müşteriye, firmaya kar, çalışanlara maaş ve mutluluk sunarken, hatalı yönetildiğinde de tam bir hayal kırıklığı kaynağıdır. İşi bilene yaptırmalı, mutluluğu yaymalı…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.