Yeni Focus Ford Otosan Ar-ge ile daha sessiz ve tutumlu oldu
Türkiye sadece uluslararası devler için üretim yapan bir üs olmaktan öteye geçmeye başladı. Otomotiv şirketlerininTürkiye’deki ar-ge merkezleri ve urada çalışan Türk mühendisler araç geliştirmeye de katılıyorlar. Bunun son örneklerinden birini geçtiğimiz yıl dünyada satışa çıkan yeni Focus modelinde gördük. 2018 yılı kasım ayında Türkiye’de de satışa çıkan 4. nesil Ford Focus, 6 ayda 3.144 adetlik satış rakamına ulaştı. Yeni Ford Focus global olarak geliştirilen ve yeni nesil teknolojileri öne çıkan bir otomobil; Türkiye’de bulunan Ford Otosan Ar-Ge merkezi bu geliştirmede üçü kadın 26 mühendisle önemli bir destek sağladığı ortaya çıktı. Otomobilin 6 farklı ekipman takımı içerisinde Türk mühendisler yer aldı. Ford Otosan Ar-GE merkezi daha önce de Dakar yarışı için kamyon hazırlamıştı. Peki, Türk mühendislerin de geliştirmesine katıldığı yeni Focus için kısa bir hatırlama yapalım.
İlk olarak 1998 yılında yola çıkan; o yıl Yılın Otomobili seçilen Ford Focus, dünyada 16 milyonu aşan satış rakamına ulaştı. 2005’te 2., 2011’de de 3. nesli yollarla buluştu. 4.nesli Türkiye’de geçen yıl sonunda yollara çıktı.
Ford’da ilk kez kullanılan Ford Co-Pilot360™ Sürüş Destek teknolojileri, otomobilde kendine yer buldu. Dur & Kalk Fonksiyonu ile geliştirilmiş, Trafik Levhası Tanıma Sistemi ve Şerit Hizalama özellikleri içeren Adaptif Hız Kontrol Sistemi gibi teknolojiler güvenli sürüşü destekliyor.
Son nesil Ford Focus ile ilgili detaylı bilgi ve sürüş izlenimini buraya bırakalım
Ford global için Otosan ar-ge mesaisi
4. nesil Focus’a Otosan Ar-ge katkısı
Ford Otosan Ar-Ge merkezinde mühendis ve teknik ressamlardan oluşan ekipler çalışmalarını dünyaya ihraç ediyor. Örneğin yeni Focus için sessiz sürüş konusunda otomobil üzerinde ortaya çıkan geliştirmelerde 4 kişilik ses ve ısı kalkanları ekibi çalıştı.
Türk mühendislerin Focus’un 4. neslinin geliştirilmesinde önemli katkıları olduğu ortaya çıktı.
Focus’un 4. neslinin geliştirme ve tasarım aşamasında 30 Ford Otosan mühendisi; iç gövdeden klimaya, motordan şasiye, güç aktarmadan kontrole kadar kritik alanlarda önemli görevler üstlendi. Türkiye’deki Ar-Ge merkezinin neler yaptığına göz atalım:
İç gövde: Aydınlatma ve iç yalıtım sistemleri konusunda Ford Otosan mühendisleri Avrupalı meslektaşlarıyla ortak projelerde yer aldı. Bu bağlamda Focus’un iç kabin sessizliği, Ford Otosan mühendislerinin emekleriyle elde edildi. Ses kalkanları ve gürültü kalkanları ses yalıtımı için çok önemli. Bu bölümde Ford Otosan mühendislerinden oluşan 4 kişilik ekip çalıştı.
Klima: “Focus’un havası da bizden sorulur”, diyen iki kişilik ekip çalışmalarda bulundu. Klima boruları ve boru hattının tasarımı tamamen Ford Otosan mühendislerinin elinden çıktı. Eskiden dış tedarikçilerden sağlanan bu sistem, Ford Otosan mühendislerinin katkısı ile ilk defa içeride yapıldı; tamamlanması 1 sene sürdü. Aynı ekip ‘2019 Uluslararası Yılın Kamyonu (ITOY)’ ödüllü Ford Trucks F-MAX ve Ford’un bazı ticari araçları için de bu aksamı geliştirmeye devam ediyor.
Motor: 8-9 kişilik kalabalık bir ekipten oluşan Ford Otosan mühendislerinin ana çalışma konularından biri de motor uygulamalarıydı. 1.5 dizel motor üzerinde çalışarak EcoBlue motorda %7 oranında yakıt tasarrufu sağladılar. Bunun yanı sıra motor sesini minimuma indiren “ses yalıtım sistemi”nde yine mühendislerimizin imzası var. 4 yıl süren çalışmalar neticesinde Focus daha önce hiç olmadığı kadar sessiz bir sürüş deneyimi sunuyor.
Focus motoruna tutumluluk kattılar
Ford Otosan ekibinin geliştirdiği LPEGR ve WCAC sistemi ilk defa Ford araçlarda ECOBLUE motorunda kullanıldı; önce Ecosport ve hemen sonrasında Focus araçlarda. Ford dünyasındaki ilk LP EGR ve WCAC geliştirme projesi. Yeni FOCUS 1.5L ECOBLUE motoru bir önceki 1.5L DURATORQ motoruna göre yüzde 3-7 arası daha tutumlu oldu. Bu geliştirmedeki yüzde 1 kısmın sadece LPEGR uygulamasından geldiği test sonuçları ile doğrulandı.
Şasi kontrol: 3 Ford Otosan mühendisinden oluşan bu ekip ise Avrupa’nın yaptığı yazılım geliştirmelere destek verdi. Otonom sürüşe imkan tanıyan özellik ve sistemlerin denetlenmesi, doğru çalışması konusunda analiz ve raporların hazırlanması bu ekibin sorumluluğundaydı.
Şasi: Tek kişilik dev kadro! Fren ve fren borularının tasarımı işte bu tek mühendisimizde. Focus’un fren pedalından hidroliğin taşındığı borular durmanız için çok önemli.
Güç aktarma: Tekerlerin dönmesi için şanzımandan tekere giden gücü taşıyan aksam da yine Ford Otosan mühendislerinin elinden çıktı.
- Renault Paris’te 7 dünya premiyerine hazır
- Otomotiv ihracatı ağustosta yerinde saydı
- Otomotivde Ağustos satışlarında kampanya rüzgarı etkili oldu
- TOFAŞ üretimi tek vardiyaya düşürdü
- Togg T10X’te 700 bin TL krediye 30 ay vadeli alım kolaylığı
- VW Golf’e Kapadokya’da 50. yaşgünü kutlaması
- İş Bankası Visa ile Monsa’da Formula 1 pistine çıktı
- Şehirde elektrikli, uzun yolda 1000 km’yi geçen hibrit MG HS geliyor
- Toyota otonom sürüş için iki aracına sanal drift yaptırdı
- Toyota elektrikli ve hibrit atağını Paris’te başlattı
- Motorlu kara taşıtları ticaretinde yeni kurallar kesinleşti
- Estasyon ve Sharz.net ortak kullanımlı şarj istasyonları için anlaştı
- Trugo seyyar şarj istasyonu 45 dakikada yanınızda olacak
- Sürdürülebilirlik için Elroq kokpiti, atık giysi ve pet şişeden yapılacak
- 1.6 lt GDI hibrit motorlu Kia Sorento fiyatı ile düşündürdü