Yolda uzun farları yakmak nerede yasak, çözümü nasıl
Gece yarısı aracınızla özellikle aydınlatılmamış yollarda giderken sık sık yaşanan bir durumdur; kısa far, uzun far geçişleri. Yolu iyi göremediğiniz yerlerde kaçınılmaz bir ihtiyaç. Karayolları trafik yönetmeliği uzun huzmeli farların yerleşim birimleri dışındaki karayollarında geceleri seyrederken; yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde yakılmasını mecburi kılıyor.
Ancak karşı yönden gelen araç sürücülerinin ve karayolunu kullanan diğer kişilerin gözlerini kamaştıracak bütün durumlarda da uzun huzmeli farlar ile seyretmek yasak. Bu yüzden uzun farlardan kısa farlara geçişin çok ideal bir zamanlamada olması şart. Yeni nesil LED far teknolojileri buna odaklanmış durumda.
Matrix LED farlar özellikle orta ve üst segmentte kullanılmaya başladı bile; peki LED Matrix farlar nasıl çalışıyor?
PSA grubu premium markası DS Automobiles, Matrix LED Vision adını verdiği far teknolojisini şimdi DS 3 Crossback modelinde kullanmaya başladı. Teknoloji; kısa far işlevi için üç LED bölmesi ve uzun far işlevi için MATRIX BEAM modülü olmak üzere iki farklı bölümden oluşuyor. Farlar aynı zamanda DS 3 Crossback’in iddialı ön görünümünde başrolde.
MATRIX BEAM modülleri, ön camın üstüne yerleştirilen bir kameranın algıladığı ortama göre kademeli olarak yanıp sönen 15 bağımsız bölümden oluşuyor. Işık demeti otomatik olarak uyum gösteriyor ve bu sayede elde edilen optimum aydınlatma diğer sürücülerin gözlerini kamaştırmadan sürekli uzun farlarla seyretmeye olanak tanıyor.
LED Matrix nasıl çalışıyor?
Örneğin bir dizi sokak lambasının sonunda yerleşim bölgesinden çıkışla birlikte başlayan gece karanlığını DS 3 Crossback’in ön camının üstüne yerleştirilen kamera hemen algılıyor. Bilgi farlara iletildikten hemen sonra kısa far işlevi için üç LED modülüne ek olarak, MATRIX BEAM modülü devreye giriyor.
15 ışık bölümü, uzun farlara geçiş için, içeriden dışarıya doğru kademeli olarak yanıyor. Bu aynı zamanda kinematik geçişli bir gösteri. Yol ve banketler de aydınlatılarak sürüş daha güvenli hale getiriliyor.
Uzakta, ilk ışıklar göründüğünde ya da karşıdan başka bir araç yaklaştığında ise kamera yine bunu algılayarak MATRIX BEAM modülünün ışık bölümleri ortaya çıkan aracın etrafında anında sönerek kesişme anında aydınlatılmamış bir alan oluşturuyor.
Kalan bölgelerde, aydınlatma gücü aynen korunuyor. DS MATRIX LED VISION sistemi böylece diğer sürücülerin gözlerini kamaştırmadan uzun farlarla seyredebilmek için 15 bölümünü ayrı ayrı kontrol ederek her iki trafik yönünde diğer araçların varlığını yönetiyor.
MATRIX BEAM modülü ilk olarak 40 km/sa hızın üstünde devreye girerken 25 km/sa hızın altında devre dışı kalıyor. Görüşün çok kötü olduğu durumlarda (yoğun kar, şiddetli yağmur, yoğun sis), işlevin devre dışı bırakılması tavsiye ediliyor.
- Bugün dominant hale gelen SUV hikayesi onunla başladı
- Yolda uzun farları yakmak nerede yasak, çözümü nasıl
- Toyota’dan hastaya ilk müdahaleyi yapan ambulans
- Mercedes Benz üretime dönüş için tarih açıkladı
- 20 yeni Mercedes modeli bu yıl yola çıkacak