Kış lastiği hakkında her şey

Zorunlu kış lastiği uygulamasının başlaması başladı başlıyor derken 1 Aralık geldi ve ticari araçlar zorunlu olarak kış lastiği kullanımına geçtiler. Polis kontrolleri de başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Karayolları Trafik Kanunu kurallarına göre; ticari araçların kış lastiği takmaları, illerin hava-iklim şartlarına göre 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu tutuluyor. Bu süre boyunca ticari aracına kış lastiği takmayanlar trafik kontrollerinde trafik cezası ödeyecek.

Kış lastiği takmayan ticari araç sürücülerine verilecek ceza; Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden değerlendirilerek, 1 Ocak 2020 itibarıyla güncellenecek. 2019 yılı sonuna kadar kış lastiği zorunluluğuna uymayan sürücülere 625 lira ceza kesilecek.

Araçların denetimlerini ise bakanlığın yetkilendirdiği personellerin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.

Kış lastiği ticari araçlar için “zorunlu” 

Ticari araçlar için kış lastiği kullanımı zorunlu ve bazı standartların da karşılanması gerekiyor. Hususi araçlar için kış lastiği uygulaması zorunlu değil fakat güvenli bir yolculuk için kış aylarında tüm araçların kış lastiği kullanması çok önemli.

Kış lastikleri, 7 derecenin altında, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerin üstünde yaz lastiklerine göre daha fazla yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

Buinek otomobiller için zorunluluk bulunmuyor. Genel olarak ılıman bir iklime sahip ülkemizde binek otomobiller için kış lastiği takma zorunluluğu valiliklerin yetkisinde.

Kullanılan ve satın alınan lastiklere çok dikkat edilmeli

Kış lastiği vakti geldi

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, trafiğin güvenli seyredebilmesi ve olası trafik kazalarını engellemek için lastik değişimi kadar, alınan lastiğe de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Erkoç, kazaya sebep olan unsurların başında lastiğin geldiğine işaret etti. Araçta kullanılan lastiklerin mevsime uygun olması gerektiğini bildirdi.

Erkoç, sürücülerin 1 Aralık’tan önce lastik değişimlerini yapmaları önerisinde bulunarak, lastik değişiminde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin şunları söyledi:

“Lastik ömrüne dikkat edin. Kışlık ya da yazlık lastik alınırken tarihine de mutlaka bakılmalı. Çünkü lastiğin hiç kullanılmasa dahi belli bir raf ömrü vardır. Bekletilmiş, ömrü dolmuş lastikler özelliğini kaybeder, balans tutmaz. Sıfır lastikler depolarda çok bekletildiğinde deformasyona uğrayabilir. Lastiğin ortalama ömrü 40 bin kilometredir, buna dikkat edilmeli. Zaten rot balansa gittiğinde bunun bilgisi de alınabilir. Kazaların sebeplerinin başında lastikler gelmektedir. Bu sebeple yurttaşlarımızı uyarıyoruz ve bu konuda hassas davranmalarını istiyoruz.”

Bu arada Michelin Lastik Okulu da konuyla ilgili bazı bilgileri paylaştı.

Araçlarda lastiklerin yeri neden değiştirilmeli

Araçların ön lastikleri arka lastiklere göre daha hızlı aşınıyor. Önden çekişli otomobillerde bu sorunun yaratacağı etkileri ortadan kaldırmak ve dört lastiği eşit tutmak için dönem dönem ön ve arka lastiklerin yerini değiştirmek gerekiyor. Michelin uzmanları lastiğin sırt ömründen en fazla yararın da sık sık lastik rotasyonu yapmakla elde edilebileceğini belirtiyorlar.

Lastikler hangi sıklıkta değiştirilmeli:

Lastik uzmanları ortalama 10 bin kilometrede bir lastiklerin yerlerinin değişmesini gerektiğini söylüyorlar. Daha düşük kilometrelerde lastik değişimi yapılmasını gerektirecek durumlar ise şöyle:

Yüksek hız, ağır yük, uzun mesafe: Düzenli olarak yüksek hızda araç kullanan sürücüler aynı zamanda, uzun mesafeler kat ediyor veya ağır yük taşıyorsa, ekstra zorlanma sonucu daha sık rotasyon yapmaları gerekebilir.

Dengesiz aşınma: Lastiklerin dengesiz aşındığını fark eden sürücüler, mümkün olan en kısa sürede lastik rotasyonunu gerçekleştirmeliler.

Uğultu sesine dikkat: Düz yolda giderken lastiklerinden uğultu geldiğini fark eden sürücüler, lastik rotasyonunun zamanının geldiğini anlayabilirler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.