115 yıllık şirket “cc” küçültüyor, gösterişli mağazaları bırakıyor
Enerji krizi, çevresel kirlilik gibi gibi küresel sorunlardan başka vergisel ve ticari sorunlara da konu olan ünlü Amerikalı motosiklet markası yönünü küçük cc’ye çeviriyor. ABD’de küçülen pazarlar ve satışların azalması, bu ünlü markayı küçük hacimli motorlarla Avrupa pazarına girmeye yönlendiriyor. Harley Davidson, global pazarda büyümek için küçük segment motosiklet serisini genişletecek. Amerikalı markayı korkutan Trump oldu. Artık Harley satışları için gösterişli mağazalar şart koşulmayacak, küçük perakende noktaları Harley satılan yerler olabilecek. Bundan sonraki dönemde küçük cc Harley Davidson motosiklet görebileceğiz.
Şirket CEO’su Matt Levatich, Amerikan motosiklet üreticisinin “Harley’e giden daha fazla yol” adını verdikleri büyüme planını açıkladı. “Mevcut üretimimizi iki katına çıkartmayı planlıyoruz” dedi. Bu üretim artışı içinse 500 cc’den 1250 cc’ye kadar olan orta segment motorlar ön palana çıkarılacak. Ayrıca Asya pazarı için küçük segment motorların üretimini yapacak yeni bir platform oluşturulacak.
Harley’den yeni küçük motorlar geliyor
CNBC’ye konuşan Levatich şu detayı verdi: “Yepyeni bir orta segment platform yatırımı yapacağız; şasesi modüler ve hem macera, hem kişiye özel hem de street fighter kategorisinde de çalışmaya uygun çok anahtar bir motor teknolojisi var”.
115 yıllık motosiklet şirketi Harley-Davidson hisseleri bu yıl yüzde 13 düştü. Yüksek fiyatlı büyük ve güçlü motosikletleriyle tanınan Harley Davidson’un uluslararası satışları ikinci çeyrekte yüzde 0.7 gibi küçük de olsa artarken, bu büyüme ABD’deki yüzde 6.4’lük satış kaybını giderecek anlamı taşımıyor.
Harley-Davidson, ABD’de düşen satışlarını Avrupa ve Asya pazarlarında telafi edeceğini açıkladıktan sonra Başkan Trump’ın eleştirilerine uğramıştı.
Aslında Harley’in yapmaya çalıştığı küçük cc üretimine girme, BMW Motorrad gibi Avrupalı büyüklerin önceki yıllarda girdiği bir alan. Bu alanda Honda Motosiklet ve Yamaha Motor gibi küçük ve orta segmentin yıllanmış patronları mevcut. Kawasaki, KTM bu alanda varlar. Çinli ucuz motosikletleri saymıyoruz bile. Böylesine rekabetin yoğun olduğu segmentte BMW ve KTM Hindistan’da ürettirdikleri modellerle rekabet ediyor. Harley’in şansı marka imajını arkasına almasıyla olur yorumunu yapabiliriz.
İşi kolay olmayacak. Çünkü ekonomik fiyatlı motosiklet satmayı bilmeyen bir satın teşkilatına sahip. Bana GM eski başkanlarından Rick Wagoner’in bir cevabını hatırlatıyor ki kendisine o dönem Hintli Tata’nın 1000 dolarlık bir otomobil üzerine çalıştıklarını, kendilerinin ne yapacağını sormuştuk. Wagoner şöyle cevap vermişti:
“Benim mühendislerim 3 bin dolardan daha ucuz bir motor bile düşünemez. Daha bunun yansımanı, karoseri var.”
Amerikalı Harley’in satış teşkilatının ve üretim ve geliştirme mühendislerinin Honda ve Yamaha gibi orta direk segmentin patronlarıyla yarışabilmesi için biraz zaman gerekecek.