2019 Suzuki Swift test sonuçları; giriş sınıfı SUV da diyebiliriz

Bazen bu otomobil daha fazla satmalı dediğiniz modeller vardır; Suzuki Swift bunlardan biri… Birkaç günlük ağırlıklı olarak İstanbul trafiğindeki test süresince bu hissi fazlasıyla yaşattı. Tasarımı sürünün dışında, motoru verimli ve güçlü, iç mekanı ferah! Eksikleri yok mu? Elbette var; daha yeni bir şanzımanı hak ediyor. Ve daha fazlası için buyrun birlikte 2019 model Suzuki Swift test sürüş izlenimine… Fiyatı, özellikleri, donanımları ve rakipleri neler?

Suzuki, Japonların 4×4 ve küçük otomobil ustası. Japon efsanesi şimdi markanın yeni dönem köşeli hatlarıyla dikkat çekiyor. Swift’in A sütunu dik bir şekilde yükseliyor. Bu daha ferah kokpit görüş alanı sağlarken yeterince baş mesafesi bırakıyor.

Aslında yüksek tavan çizgisi bu modeli giriş sınıfı bir SUV gibi de algılatabilir. Özellikle kadın sürücülerin genç sürücülerin diikkati bu noktaya odaklanabilir. İstenirse modaya uygun çift renkli karoser seçeneği de bulunuyor, 1.500 TL ek bedelle. Benden hatırlatması.

Yeni Suzuki Swift, ön tasarımda, LED farlar ve geniş hava girişleri ile ön plana çıkıyor. Ön tasarımda agresif birçok alternatif model tasarımının aksine konuşan bir form dikkat çekiyor, sevimli, sevecen.

Yanda da yine kübik denilebilecek bir silüet öne çıkıyor. C sütununa gizlenen arka kapı açma kolu ile dinamik görünüm desteklenmiş, 16 inçlik lastikler üzerinde Swift’in farklı bir yerleşimi var. Arkada oldukça dar tutulan alanda stop grubu bariz form geçişlerine sahip; LED teknolojisi ile son derece şık, modern.

Yani tasarımda iyi bir modelden bahsediyoruz; peki ya sürüş özellikleri nasıl? Yeni Swift’te, 1,2 litrelik 90 HP güç ve 120 Nm tork üreten, 4 silindirli benzinli bir motor görev alıyor. Bu motor, 5 ileri vitesli manuel şanzıman (fiyat listesinde yer almıyor) ya da değişken oranlı CVT şanzımanla gücü ön aksa aktarıyor.

Kullandığımız otomobil otomatik şanzımana sahip; 0’dan 100 km/s hızlanması (11,9 saniye olan manuelden daha iyi) 11,0 saniye sürüyor. Maksimum 175 km/s (manuel 180) hıza ulaşabiliyor. Sadece 900 kg olan bir otomobil için fena değil; önemli olan 100 km’de ortalama 4,9 litrelik yakıt tüketimiyle vaat ettiği ekonomi olmalı değil mi!

Bir de iyi bir platform sayesinde; gelişmiş süspansiyon sistemiyle yüksek tutunma kabiliyetine sahip olması, değişken oranlı direksiyon sistemi sayesinde özellikle virajlarda çok daha direkt yönlendirmeye imkan tanıması önemli.

Otomobil boyutlarıyla son derece minimalist aslında; uzunluğu 3840 mm; genişliği 1735 mm, yüksekliği ise 1495 mm, yerden yüksekliği 120 mm ve dingil aralığı ise 2450 mm. Özellikle son veri otomobilin köşelere yerleşen lastikler sayesinde 5 kişi için yeterince oturma alanı sağlaması anlamına geliyor.

İç mekanda beğendiğim ve eleştirebileceğim birkaç önemli detay var; geniş bir görüş açısı sağlanmış, kokpit güncel, direksiyon ve üzeri tuşlar oldukça kullanışlı. İç mekanda kullanılan renkler, malzeme, koltuk kumaş detaylarına kadar hepsi sınıf ortalamaları için yeterli.

GLX donanımda bulunan anahtarsız çalıştırma sistemi, otomatik iklimlendirmeli klima, hız sabitleyici, 4,2 inç renkli gösterge ekranı, USB, AUX, Bluetooth bağlantı noktalarını barındıran 9 inçlik dokunmatik multimedya ekranı, navigasyon, 4 hoparlör+2 tweeter müzik sistemi, elektrikli ön ve arka camlar gayet iyi.

Ancak, bugün her model için olmazsa olmaz hale gelen ve bağımsız tasarlanan multimedya ekranı Swift’te orta konsola entegre ve sanki sonradan da eklenebilecekmiş gibi duruyor. Üstelik veri alma, bağlantı hızları vasat. Tabi dokunmatik-manuel miksi fazla olan orta konsol kullanımını sevenler için klimaların tam bağımsız olması güzel!

Arka oturma alanları da yeterli, peki bagajda durumlar nasıl? Bu otomobilin standart 242 litrelik bagaj alanı arka koltuklar yatırıldığında 556 litre, maksimum kapasite olarak 918 litre olabiliyor.

Gösterge tablosunun ortasında konumlandırılan 4,2 inçlik TFT renkli yol bilgisayarı üzerinden otomobille ilgili birçok veriye erişilebiliyor. Örneğin güç ve tork çıkışlarını grafik olarak oradan takip etmek mümkün ya da yol verilerini yine grafik olarak izlemek.

Swift’te güvenlik ekipmanları listesi hayli uzun; ABS, EBD, ESP, BAS, yokuş kalkış desteği, sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, lastik basınç uyarı sensörü, otomatik yanan LED farlar, LED gündüz farları bunlar arasında.

Swift’in Dualjet motoruna bir kez daha göz atmak da fayda var; sessiz çalışan bir motordan bahsediyoruz, tipik Japon! Şehir içinde 100 km’de 5,9 lt, şehir dışında 100 km’de 4,3 lt, ortalama 100 km’de 4,9 lt benzin tüketiyor. 112 g/km emisyon değeri var.

Bu otomobil otomatik şanzımanla pratik ama ille de manuel diyenler için listelerde yok ma GL donanım seçeneği ile sipariş edilebilir; bu donanımda ise 9 inç Multimedya Sistemi & Navigasyon, Geri Görüş Kamerası, 4.2 inç Renkli Gösterge Ekranı, Elektrikli Arka Camlar;

Hız Sabitleme Sistemi, Anahtarsız Çalıştırma Düğmesi, Otomatik Klima, LED Farlar, Sis Farları, LED Gündüz Farları, LED Arka Stop Lambaları, Karartılmış Arka Camlar gibi özellikler bulunmuyor. Gelelim fiyatlara…

2018 yılı Aralık ayında Suzuki Swift GLX CVT 106.650 fiyatla satışa sunulmuştu. Şirketin elinde bulunan 2018 model araçlar için bu fiyat hala geçerli. 2019 model yılı içinse liste fiyatı olarak 112.750 TL geçerli. Peki rakiplerle kıyaslandığında fiyat performans değerlendirmesi nasıl?

Bu sınıfın açık ara lideri model ömrü sonunda olmasına rağmen Renault Clio; kendinden sonra gelen Corsa, Polo, i20 ve Sandero toplamı kadar satışa imza atıyor. Swift’in fiyatı bu ortalamada gayet iyi durumda ama rekabeti tabi ki burada değil!

Yaris, Peugeot 208, Micra, Citroen C3 gibi modellere daha yakın bir satış performansı var. Fiyat donanım verimlilik özellikleri dikkate alındığında daha iyi bir yerde olabilir…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.