40 milyar avro cirolu Daimler Kamyon bağımsızlık yolunda

Daimler çatısı altında faaliyet gösteren Daimler Kamyon bölümü bağımsızlığını ilan ediyor. Daimler Truck, kendi başına yapacağı yeni yolculuğun haritasını paylaştı. Daimler Truck için şirketleşme ve halka arz süreçlerinin 2021 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
2030 yılına kadar Daimler Kamyon satışlarının yüzde 60’ı Sıfır Emisyonlu Araçlar (ZEV) olarak adlandırılan elektrikli araçlardan gelecek.

Yıllık cirosu 40 milyar Avronun üzerinde

Daimler Truck CEO’su Martin Daum başkanlığındaki Yönetim Kurulu, yeni dönemde neler yapacaklarını bir etkinlikle açıkladı. Satışlar, pazar payları ve küresel erişim açısından ticari araç dünyasının global devlerinden olan Daimler Truck, yeni bir yola giriyor.

Yıllık ortalama 40 milyar Euro’nun üzerinde satış yapan Daimler Truck, yıl içerisinde yaklaşık yarım milyon kamyon ve otobüs satışı gerçekleştiriyor.

Daimler Kamyon bir çok farklı kıtada Freightliner, Mercedes-Benz, FUSO ve BharatBenz gibi bir çok farklı markalarla büyük veya orta ölçek kamyonlar üretip, pazarlıyor.
Daimler kamyon orta vadeli hedefleri neler:
  • 2025 yılına kadar tüm bölgelerde yüksek kârlılık ve genel olarak çift haneli satış getirisi hedefliyor.
  • Sabit maliyetleri, yatırımları ve AR-GE harcamalarını 2025 yılına kadar (2019 yılına kıyasla) yüzde 15 oranında azaltmayı planladığını açıkladı.
  • Sabit maliyetleri azaltmak için Mercedes-Benz kamyon personel maliyetlerini 2022 yılına kadar 300 milyon Euro azaltma, kompleks yapıyı sadeleştirme, süreçleri kolaylaştırma gibi sürdürülebilir tasarruflar sağlamaya yönelik yeni önlemler içeriyor.
  • Kârlı segmentlere ve bölgelere daha fazla odaklanacak. Bu, ana bölgelerdeki daha kârlı ağır hizmet segmentlerine daha fazla odaklanmayı, geleneksel içten yanmalı motor yatırımlarından emisyonsuz ve küresel olarak standartlaştırılmış elektrikli araç mimarilerine geçişi içeriyor.

Finansal hedefler ise şöyle sıralandı:

2020 pandemi yılına benzer karamsar bir senaryoda, kamyon ve otobüs endüstrisi yüzde 6-7 arasında bir satış getirisi (RoS) hedefliyor. Normal bir iş yılını yansıtan daha olumlu bir senaryoda ise RoS hedefi yüzde 8-9 seviyelerinde bulunuyor. Güçlü piyasa koşullarına sahip pozitif bir senaryoda Daimler Kamyon, çift haneli işletme marjları hedefliyor.
Damler-kamyon-bağımsız-oluyor
Henüz bunu değil ama binlerce kamyonu Aksaray fabrikasında üretiyor.

Daimler Kamyon ortaklıkları:

Daimler Truck AG ve lityum iyon batarya üreticisi ve geliştiricisi Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) mevcut ortaklıklarını geliştiriyor. CATL, tamamen elektrikli Mercedes-Benz eActros LongHaul için lityum iyon bataryalar tedarik edecek.

Bu modelin seri üretime 2024 yılı içerisinde geçmesi planlanıyor. Tedarik anlaşmasının 2030 yılı ve sonrasında da devamı isteniyor.

Daimler Truck, elektrikli kamyon kullanımını desteklemek için Avrupa ve Kuzey Amerika’daki temel pazarlarda şarj altyapısını oluşturuyor. Mercedes-Benz Trucks, Avrupa’da kamyon filoları için şarj çözümleri sunmak üzere Siemens Smart Infrastructure ve Engie ile stratejik bir ortaklık kurduğunu açıkladı.

Daimler Trucks, Kuzey Amerika’da, DTNA’nın yan kuruluşu Detroit ile sahada 350 kW mega şarj istasyonları için danışmanlık, kurulum ve destek için Power Electronics ile bir ortaklık açıkladı.

Daimler Truck hem BEV hem de FCEV araçlara yönelik stratejisinin bir parçası olarak Shell ile altyapı ortaklığı yapacağını açıkladı. Daimler Truck AG ve Shell New Energies NL B.V. (“Shell”), birlikte hidrojen bazlı yakıt hücreli kamyonları Avrupa’da teşvik etmek istiyor.

Şirketler bu amaç için bir anlaşma imzaladı. Shell ilk etapta Hollanda’nın Rotterdam kentinde, ayrıca Köln ve Hamburg’da bulunan toplam üç üretim tesisi arasında çevreci hidrojen için bir hidrojen dolum istasyonu ağı kurmayı planlıyor.

Daimler Truck AG, 2025 yılında ilk ağır sınıf hidrojenli kamyonları müşterilere teslim etmeyi planlıyor. 2025 yılı gibi erken bir tarihte, koridorun toplam uzunluğunun 1.2 kilometre olması öngörülüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.