Toyota iki yıl üst üste en çok satan otomobil markası oldu

Diğer araç üreticileriyle birlikte pandeminin beraberinde getirdiği tedarik ve çip krizi sorunlarıyla 2021 yılını tamamlayan Toyota, iki yıl üst üste en çok satan otomobil markası oldu. 2020 yılındaki konumunu korumaya devam eden Japon otomobil üreticisinin satışları geçtiğimiz yıl yüzde 10,1 arttı. Markanın en çok satan otomobil modelleri olarak RAV4 ve Corolla öne çıktı.

Üretimin geçici olarak askıya alınmasına neden olan pandemi sorunlarıyla boğuşan Toyota’nın otomobil üretimi geçen yıl 10 milyon ile sınırlı kaldı. Ancak, çip kriziyle karşı karşıya kalmadan önce tedarik zinciri ve stok hazırlığı yapan marka, uluslararası pazarda önemli bir büyüme elde etti.

En yakın rakibi Volkswagen Grubu’nu ikinci kez geride bırakan Toyota yüzde 10,1’lik bir büyüme kaydetti. 2021 yılında bünyesindeki Lexus, Daihatsu ve Hino markalarıyla 10,5 milyon adetlik satışa ulaştı.

2020 yılında 8,7 milyon olan Toyota ve Lexus markalarının satış rakamları ise yüzde 10,6’lık bir büyüme göstererek 9,6 milyona yükseldi.

Tamamen elektrikli Toyota bz4x

En çok satan otomobil markası Toyota elektrikli otomobiller ile büyüyor

Satışların 4’te 1’ini oluşturan elektrikli araçlar, markanın pazar payını artırmasını artırmasında önemli bir rol oynuyor. Elektrikli araç satışlarında büyüme gösteren Toyota, geçen yıl toplam 2,6 milyon satarak yüzde 33.8’lik bir büyüme kaydetti.

Japon otomobil üreticisinin başlıca hibrit oyuncularından Corolla ve C-HR üretimini üstlenen Türkiye fabrikasında geçtiğimiz yıl yüzde 10 daha az üretim yapıldı. Tedarik sıkıntılarına rağmen elektrikli araç yelpazesinin genişlemesiyle Toyota’nın satış performansı artış gösterdi.

Satılan Toyota araçlarının yaklaşık 2,4 milyonunu yüzde 27.4 artış gösteren hibrit ve 14.407’lik satışla yüzde 330 büyüyen tamamen elektrikli araçlar oluşturdu.

Tamamen elektrikli Toyota modelleri gün yüzüne çıkıyor

Toyota-RAV4_Hybrid__şarj

Toyota 90 yıllık egemenliğe son verdi

Birçok uluslararası pazarda gelişme göstererek en çok satan otomobil markası olan Toyota, 10 milyonu aşan araç satışıyla yeni rekorların ve satış stratejilerinin önünü açtı.

Yüzde 13,2’lik bir büyümenin yaşandığı Asya, 3,1 milyon adet satışla markanın en büyük pazarı oldu. En fazla (yüzde 37,5) büyüme gösterdiği Latin Amerika’da 385 bin adet araç satıldı. Kuzey Amerika ise yüzde 11,3’lük bir büyümeyle satılan 2,6 milyon araçla Toyota için ikinci en iyi pazar oldu.

Toyota, 2021 yılında Avrupa’da yüzde 7,8’lik büyümeyle 1 milyonun üzerinde satış performansı göstermesine rağmen Volkswagen ve Peugeot’nun arkasında kaldı.

ABD’de tarih yazan Japon otomobil üreticisi, General Motors’un 90 yıllık pazar hakimiyetine son vererek ülkenin en çok satan üreticisi olmayı başardı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.