Anaç: Araç tedarik sıkıntısı bitti algısı hatalı, sıkıntı sürüyor

Geçen yılın büyük kısmında yaşanan otomobil bulunurluğu sorunu bitti mi? Showroomlarda otomobil var mı? Araç tedarik sıkıntısı bir anda buharlaştı mı?

Piyasada 2022 yılı ilk iki ayında 2021 yılındaki araç bulma sorunu bitmiş algısı oluştu. İkinci el araç piyasası durdu. Gerçekten isteyenin arzu ettiği yeni otomobili bulabildiği eski günlere geri mi dönüldü?

Çip krizi, lojistikte liman ve gemi bulunurluğu sorunları, hammadde fiyatlarındaki artış gibi etkenler buharlaştı mı? Otomobil üreticileri tam kapasite üretime geçti ve isteyen istediği aracı satın alabilir hale mi geldi?

Ocak şubat aylarında düşen talebin ve artan fiyatların da etkisiyle “yok yılı” bitti gibi görünüyor. Aslında öyle mi?

Araç tedarik sıkıntısı bitti mi?
2022 yılı ilk iki ayında araç tedarik sıkıntısı bitmiş ve isteyen istediği aracı bulabiliyor mu?

Araç tedarik sıkıntısı sona erdi denebilir mi

Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç bu soruya ilginç bir yanıt verdi: “Tedarik sıkıntısı tam olarak bitmiş değil. Sadece geçici bir kanı oluştu. Artık araç bulunabiliyor diye. Oysa kasım ve aralıkta beklentilerin altında giden Türkiye araç satışlarından dolayı ocak ve şubat aylarında araç bulunurluğu yüksek seyretti.

Herkes kasım ve aralık için sipariş geçmişti ama satışlar gerçekleşmeyince bu araçlar 2022 yılı ilk aylarını domine edebildi. Hatırlatayım, Aralık ayı pazarı 130 binlerde olurken, 62 binde kaldı. 65 bn araç ocak ve şubata sarktı. Bu araçlar Şubat’taki bulunurluk durumunu iyileştirdi ve yanlış bir kanaat oluştu bu problem aşıldı diye.

Halbuki Aralık’tan sarkan araçların satılması söz konusuydu. Tedarik sıkıntısının bittiğini söylemek için erken, çünkü henüz öyle bir şey göremiyoruz. Keşke bitmiş olsa.”

Peugeot Türkiye Genel Müdürü İBrahim Anaç, araç tedarik sıkıntısı bitmedi dedi.
Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç.

Peugeot Türkiye bu yıl çıtayı yükseltiyor

Türkiye otomotiv pazarının rekabetçi markalarından Peugeot 2022 hedefini açıkladı. 2021 yılında Türkiye’de 29 bin binek Peugeot araç satan marka, asıl performansını hafif ticari araç pazarında Rifter ile gösterdi. Yüzde 41 satış artışı yaşayan markanın 2022 hedefi ise yüzde 20 büyüme.

Geçtiğimiz hafta bir basın toplantısı ile 2021 yılını değerlendiren Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç, 2022 hedeflerini de dile getirdi. Anaç, toplantı sonrası soruları da cevapladı.

Anaç, 2022 planlarını iki yeni modelin piyasaya sunulması ve pazar paylarını yüzde 1 oranında artırma planlarını ifade etti. “Tedarik sıkıntısı, çip krizi, üretim sıkıntısı vs devam ediyor. Bütün bunlara rağmen yüzde 20 oranında büyüme hedefimiz var. Yaklaşık yüzde 6 pazar payı elde edeceğiz.

İki yeni modelimizin lansmanını yılın son çeyreğinde yapacağız. Yeni 308 ve elektrikli 2008’in lansmanını yapacağız. Elektrikli araç işine başlıyoruz. SUV 2008 ile ilk elektrikli aracımızın lansmanını yapmış olacağız. Elektrifikasyon önümüzdeki dönemde daha sık konuşacağımız bir konu olacak hep beraber.” bilgisini verdi.

Yeni 3008 araç tedarik sıkıntısı için çözümü bulabilecek mi?
Yeni 308, yılın son çeyreğinde Türkiye’de olacak. Araç tedarik sıkıntısı bakımından o tarihe kadar işler düzelecek mi?

İlk elektrikli Peugeot bu yıl Türkiye’de

Peugeot Türkiye için öncelikli araçların yine SUV tarzı araçlar olacağını söyleyen Genel Müdür İbrahim Anaç; sözlerini şöyle sürdürdü:

Önceliğimiz ise yine SUV olacak. Satışlarımızın yüzde 50’den fazlası SUV’dan geliyor, gelmeye de devam edecek. Planımız bu şekilde. Kompakt hatchback segmentinde yeni 308 ile daha güçlü hale geleceğiz. Hafif ticari atağımız bu sene devam edecek. Çok kuvvetli bir ürün gamımız var, bu ürün gamını da güçlendirmeye devam edeceğiz. Mesela şimdi Peugeot Expert Combi Van modelini önümüzdeki günlerde pazara sunacağız.

Peugeot Türkiye Pazarlama Direktörü Gupse Kaplan, elektrikli 2008 modelenin ardından 2023 yılında diğer elektrikli Peugeot modellerinin de Türkiye pazarına çıkacağını belirtti.

2022 Türkiye otomotiv pazarı nasıl şekillenecek

Türkiye otomotiv pazarının 2022 yılında nasıl şekilleneceği de halen soru işareti ile biten ir cümle. Çip krizi, hammadde yokluğu, devam eden Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi sorunlar bu sorunun cevabını boş bırakmaya devam ediyor. Fakat yine de tahmin yapılıyor.

2022 yılında ne kadar araç satılacağı konusunda görüşlerini şöyle getirdi Genel Müdür Anaç:

2022’yi geçen sene gibi öngörüyoruz. Belki bir tık daha üzerinde olacağını değerlendiriyoruz. 2018 yılından beri pazarda ötelenmiş bir talep var. Geçen sene 737 bin, bir önceki sene de o civarda gerçekleşti pazar… Bana göre Türkiye’deki pazarın doğal büyüklüğü 800-850 bin civarında. 2018 yılını da değerlendirirsek yaklaşık 300-400 bin ötelenmiş talep olduğunu düşünüyoruz. Filo talebine baktığımız zaman orada da ciddi bir ötelenmiş talep var. Çok yoğun bir turizm pazarı bekleniyor. Bütün bunları düşündüğümüzde geçen senenin biraz üzerinde 750 bin civarında bir satış öngörümüz var tabii olağanüstü bir şey olmazsa. Bunları konuşurken Rusya-Ukrayna savaşı yoktu.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.