Avrupa’da içten yanmalı motor yasağı: VW ve Mercedes memnun

AB geçtiğimiz günlerde otomobil motorlarıyla ilgili yeni bir karara imza attı. Buna göre Avrupa’da 2035 yılından itibaren içten yanmalı hiç bir yeni araç üretilmeyecek. Avrupa’da içten yanmalı motor yasağı artık günün gelmesini bekliyor. Bu yöndeki sınırlamaya ilk tepkiler ise iki Alman otomotiv devinden geldi. Volkswagen ve Mercedes, alınan kararı, uygulanabilir bulduklarını ve memnuniyetlerini dile getirdiler.

Volkswagen, Avrupa’da içten yanmalı motor yasağı planını “iddialı ama ulaşılabilir bir hedef” olarak nitelendirdi ve endüstrinin elektromobiliteye geçişinin “geri döndürülemez” olduğunu söyledi.

KPMG anketi: Gelecek elektrikli araçların

Volkswagen Grubu ve Mercedes-Benz, Avrupa Birliği’nin 2035 yılına kadar binek otomobil karbondioksit (cO2) emisyonlarında yüzde 100’lük bir azalmayı uygulamaya koyma planının gerçekleştirilebilir olduğunu düşündüklerinin işaretini verdiler.

Düzenleme, bu tarihten sonra Avrupa’da içten yanmalı motor yasağı anlamına gelen yeni otomobillerin satışını sona erdirmeyi içeriyor.

Alman Otomobilciler Derneği VDA da dahil olmak üzere Avrupalı otomotiv sanayi şirketleri, yüzde 90’a varan cO2 azaltma hedefine razı olmuştu. Ama yüzde 100 onların tam istediği bir karar değildi. Bu yöndeki baskıya rağmen Avrupa Parlamentosu Çarşamba günü yüzde 100 yasaklamayı içeren planı kabul etti.

Volkswagen tam elektrikli iddialı ama ulaşılabilir hedef

VW, AB’nin planını “iddialı ama ulaşılabilir bir hedef” olarak nitelendirdi ve endüstrinin elektromobiliteye geçişinin “geri döndürülemez” olduğunu söyledi.

Otomobil üreticisi, “Bu, içten yanmalı motorları mümkün olan en kısa sürede değiştirmenin ekolojik, teknolojik ve ekonomik olarak tek mantıklı yolu” dedi.

Mercedes-Benz de ilke olarak yasağı memnuniyetle karşıladı.

Grubun dış ilişkiler başkanı Eckart von Klaeden, Perşembe günü Alman Basın Ajansı’na yaptığı açıklamada, “2030 yılına kadar, piyasa koşullarının izin verdiği her yerde tamamen elektrikli olmaya hazırız.” dedi.

Von Klaeden, “Karar, gerekli altyapının yerindeliğini sağlamak için politika yapıcılara sorumluluk yüklüyor” eklemesinde de bulundu.

Avrupa otomobil endüstrisinin ana lobi grubu ACEA, hedefe genel desteği dile getirdi; ancak 2030 sonrası hedefleri belirlemek için bir ilerleme raporu çağrısında da bulundu.

Ford Motor, VW Group, Stellantis ve Jaguar, 2035 veya öncesinde Avrupa’da benzinli ve dizel otomobil satışını durduracaklarını söyleyen otomobil üreticileri arasında yer alıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.