Çinli otomobil markaları Avrupa atağında!

Uzun bir süredir farklı pazarlara açılmayı planlayan Çinli otomobil markaları Avrupa atağını başlattı.

Çinli otomobil markaları, geçmiş dönemlerde ucuz kopya modellerle her zaman arkaplanda kalıyordu. Ancak bu durum artık geride kalıyor. Hatta bugün Çin pazarında satışa çıkan birçok otomobilin, Avrupa pazarındaki modellere kıyasla daha iyi olduğunu söylemek bile mümkün. Çinlilerin hedefinde ise Avrupa pazarı var.

Çinli otomobil markaları, Alfa Romeo, Subaru ve Lexus’u geçti

2022 yılının ilk 7 aylık sürecinde yaklaşık 7 bin adet otomobil Almanya’da yollara çıktı. 7 bin adet az gibi görünse de pazar payında bunun oldukça önemli bir sayı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu pay oranı, Subaru, Alfa Romeo veya Lexus gibi geleneksel üreticilerden daha fazla.

Tüm Avrupa özelinde ise rakamlar daha da artıyor. Danışmanlık ajansı Inovev’in açıkladığı verilere göre, 2022’nin ilk yarısında Çinli üreticiler, Avrupa’da yaklaşık 75 bin yeni otomobil yollara çıkardı ve bu sayının yıl sonuna kadar 150 bin adet olması bekleniyor.

MG ZS EV 2021 Türkiye'de

Avrupa’daki en popüler Çinli model MG ZS

Çin’in en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD, bu yıl Ekim ayında Avrupa atağını Almanya ile başlatmayı planlıyor. BYD’nin yanı sıra Great Wall, Ora ve Wey markalarının da hedefinde Avrupa var. Yeni pazarlara erken açılan MG ise hemşehrilerinden bir adım ileride konumlanıyor.

BYD, Tesla Model 3’ün karşısına çıkmaya hazırlanıyorken, elektrikli SUV MG ZS EV Avrupa’da çoktan popüler bir model haline geldi. Bunun en büyük sebepleri arasında düşük fiyatlar yer alıyor.

Çin otomobilleri, ucuz iş gücü ve tedarik bağlantıları nedeniyle nispeten düşük fiyatlara satılıyor. Yaklaşık 34 bin euro fiyatı olan MG ZS EV, Çin’de yıllardır en çok satan elektrikli otomobil olan küçük elektrikli otomobil Renault Zoe’den daha ucuza mal oluyor. Bu da onun Avrupa’daki en yakın SUV rakipleriyle mücadele edebilmesini ve en popüler Çinli model haline gelmesini sağlıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.