Filo kiralama şirketleri 45 bin araç için milyarlarca lira ödedi

2022 yılının son düzlüğüne girildi. Yılın ilk yarısı araç bulunurluğu sorunu ile geçti. Temmuz ayından itibaren biraz daha araç bulunur hale gelmeye başladı. Eylül ayında ise ikinci el pazarına yönelik 6 ay, 6 bin km şartı piyasayı adeta 50-60 bin adetli satışlara “mıhladı”.
İniş çıkışların olduğu yılın ilk 9 ayında filo kiralama sektörünün detayları da açıklandı. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER); sektörün yılın ilk dokuz aylık döneminde 22 milyar 100 milyon TL’lik yatırım yaparak; 44 bin 500 adet aracı filosuna kattığını bildirdi.

Filo kiralamacıların elindeki araç sayısı 240 bine dayandı

Açıklamaya göre sektörün aktif büyüklüğü 72 milyar 100 milyon TL’ye; toplam araç sayısı ise 239 bin 700’e ulaştı. Operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hafif
ticari araç payının yüzde 5,8’e; elektrikli ve hibrit araçların payının ise yüzde 7,8’e
yükseldi.
Filolarda dizeldeki düşüş alternatif yakıtlı araçlarla dolduruluyor.

Renault, Fiat, Volkswagen ve Ford sıralaması

TOKKDER tarafından açıklanan verilere göre Renault yüzde 22,7 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün  tercihinde lider marka olmaya devam ediyor. Renault’yu yüzde 15,2’le Fiat, yüzde 10,7 ile Volkswagen ve yüzde 10,2 ile Ford takip etti.

Alternatif yakıtlılar payını artırıyor

2022 yılı ilk 9 ayındaki filo kiralama şirketlerinin sahibi olduğu araçların yüzde 50’si kompakt sınıftan olurken; küçük sınıf araçlar yüzde 30 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 13 pay aldı.
Sektörün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli araçların payı da yükseliş trendini koruyor. Buna göre, sektörün araç parkının yüzde 62’lik ana dilimi dizel yakıtlı araçlardan meydana geliyor.
Benzinli araçların payı yüzde 30’un üzerine çıkarken, hibrit ve elektrikli araçların payı ise 8’e yaklaştı.

Sektör dokuz ayda 12,77 milyar TL’lik vergi ödedi

TOKKDER’in raporuna göre, sektörün 2022’nin ilk dokuz aylık döneminde ödediği vergi tutarı toplamda 12 milyar 770 milyon TL’yi buldu.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.