Motosiklet vergisi artırıldı: Honda, Yamaha ve Suzuki’ye darbe

Türkiye’de ve dünyada Koronavirüs ile mücadele devam ediyor. Bu süreçte bazı vergiler de yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemelerden biri motosiklet sektörünü yakından ilgilendiriyor. En ekonomik ulaşım çözümlerinden biri olan motosiklette yüzde 10 ek gümrük vergisi geldi. Yeni vergi ile küçük cc motosiklet vergileri yüzde 56’yı, 250 cc üzeri motosiklet fiyatlarındaki vergiler ise yüzde 100’ü geçti. Artışın Mayıs ayında fiyatlara yansımaya başlaması bekleniyor.

Yeni düzenleme en çok Honda Motosiklet, Yamaha ve Suzuki gibi bu alandaki en önemli motosiklet modellerinin fiyatlarını doğrudan etkileyecek.

Motosiklet piyasasına kötü haber. Motosikletlere getirilen yüzde 10 ek vergi  zaten uygulanan yüzde 20’yi yüzde 30’a çıkarmış oldu.

Türkiye motosiklet firmalarının üyesi olduğu MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) Başkanı Başarı Erbaş, konuyla ilgili bir açıklamayı paylaştı.

21 Nisan 2020 tarihinde 31106 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2430 sayılı kararname ile yürürlüğe giren halen yüzde 20 olarak uygulanan ilave gümrük vergisi yüzde 10 daha artarak yüzde 30’a çıkarıldı.

Yeni ek vergi 30 Eylül’e kadar geçerli olacak

Uzakdoğu pazarlarından ithal edilen motosikletlere uygulanan yüzde 10 ilave vergi, 30 Eylül 2020 yılı tarihine kadar uygulanacak.

Vergi artışı, nisan ayı sonuna kadar ithal edilecek motosikletleri kapsam dışında bıraktı. Açıklamanın ardından acil olarak toplanan motosiklet şirketlerinin yöneticileri; üretilmiş bir motosikletin Türkiye’ye gelişinin 3-4 ayı bulduğunu söylediler.

Uzakdoğu kaynaklı motosikletlerin bu kadar kısa sürede Türkiye’ye gelebilmesinin lojistik açıdan  imkansız olduğu dile getiriliyor. Ancak Şubat ayında üretilebilmiş ve sipariş edilmiş motosikletler gelebilir. Fakat aynı dönemde Koronavirüs salgını nedeniyle zaten Uzakdoğu’da üretimler tamamen durmuştu.

Motosiklet satışlarının Koronavirüs etkisiyle durma noktasına geldiği bugünlerde, artan kurlardan sonra ek verginin de satışları tamamen dip seviyelere çekmesi bekleniyor. Ek vergi AB ülkelerinden ithal edilen motosikletleri kapsamıyor.

MOTED Başkanı Başarı Erbaş

MOTED Başkanı Başarı Erbaş gelen son vergi artışıyla 250 cc altı ve 250 cc üzerindeki motosiklet fiyatlarının ne olacağını anlattı:

  • 250 cc altındaki bir motosikletin fiyatına önce ilave gümrük vergisi yüzde 30, o rakama yüzde 8 ÖTV ve bu toplama yüzde 18 KDV ekleniyor. Toplamda yüzde  56 oranında vergi tüketiciye yansıyor.
  • Yani vergiler hariç 5.000 TL fiyatı olan bir motosiklet tüm vergiler eklendiğinde 8.284 TL’ye geliyor. Bu durumda küçük bir motosiklet satın alan tüketiciye 5 bin TL’lik motosiklet almak için 3.284 TL vergi tahakkuk ediyor.
  • Bu oran 250 cc üstü motosikletlerde ise daha ağır. Bilindiği üzere 250 cc üzerindeki motosikletlerde ÖTV yüzde 37 olarak uygulanıyor.
  • Yukarıdaki hesap tekrarlandığında (yüzde 30 Ek Gümrük Vergisi + yüzde 37 ÖTV + Yüzde 18 KDV) vergisiz fiyatı 5.000 TL olan 250 cc üstü bir motosiklet 10.508 TL’ye satın alınabiliyor. Bir motosiklet kendine bir motosiklet develete.
  • Çok değil daha dün sektörün çabuk toparlayacağını ve geçen seneye oranla yüzde 15-25 oranında bir daralma öngörürken, bugün gelen olumsuz haber ile bu beklenti yüzde 35-40’lara kadar gerildi.
2019 ve 2020 yılı motosiklet satışları

Gelen zamlarla eldeki motosikletler iyice kıymete binecek. elimizdekilere iyi bakalım, bakımlarını aksatmayalım. Kendimiz de dikkat edelim. Motosikletin ömrünü uzatmak istiyorsanız, bunları yapın yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

EICMA 2019 Yamaha yenilikleri

15 Yorumlar
  1. Niyazi Erk diyor

    Dövize karşı iyice güçsüzleşen paramızla yeni motor alma hayallerimiz yerle yeksan olmuş vaziyetteyken gelen yeni vergi bizi hüç heyecanlandırmadı. Ölmüş eşek kurttan kormazmış.

  2. Şaban gürbüzel diyor

    Otomobil masrafı cok yüksek işegidip gelmeye motor alalım dedim onada göz dikdiler.

  3. Çağlar diyor

    AB Gümrük birliği anlaşması gereği,AB Ülkeleri ürünü Motorlar korunmuş oldu.operasyon Gümrük birliği dışındaki ülkelerin ürünlerine yapılmış oldu.Bizim ülkemizde pazar kaybedenler AB ülkelerine daha ucuza ürünü satacak AB nin iki başlı cüz oyunu.
    Türkiye ye bu anlaşmaları kabul edenlere ne demeli.

  4. Omen1st diyor

    Yakında aldığımız nefesin vergisini de öderiz

  5. Vergisini ödeyen vatandaş diyor

    Bence 250 CC ustundeki motorlara % 500 vergi konmalı..
    Beyefendiler hava atacak.. lüzumu, gereği olmayan her tür lüksün vergisi fahiş olmalı.. 30 bin TL ye telefon yok satıyormuş.. çok umurumdaydi artan vergileriniz…

  6. Azer diyor

    Hırsız vatan hainlerine kul hakkı yiyen adaletsiz …lere para yetişmiyo

  7. Veysel diyor

    Yapın yapın nereye kadar yapacaksınız bakalım gerçe bu millete müstehak millet bundan zevk alıyor kurunun yanında yaşta yanacak

  8. Emre diyor

    Yakışırr alkışlar

  9. Polat Alemdar diyor

    Bizim motor hayalleri suya düştü bu gidişle r25e değil bisiklete bineriz

  10. hüseyin 2737 diyor

    corona bitsin külüstürü değiştireyim dedik özür dilerim külüstür dedim sana demek sana iyi bakayım galiba emektar demem lazım pardon

  11. Haksızlık diyor

    Az bile yaptılar en küçük scooter motor 16.000 18.000 hadi şimdi satsınlar bakalam paketçiler hep çin malına dönmeye başladı

  12. Kurki diyor

    HER YER MOTOR OLDU BENCE DAHA FAZLA OLMALIYDI İSABETLİ KARAR

  13. Galip diyor

    Kardeşim benim havayla civayla işimiz yok yıllardır motor kullanan biri olarak söylüyorum 100cc motorla 250cc motor arasında dağlar kadar konfor farkı var neden çok daha kötü standartlarda olan bi motor kullanayım hem güvenlik hem sürüş açısından 25cclik bi motor tercih ediyorum bana giren sigorta parasi zaten yetiyor 500 liraya yakin yillik sigortam var muayenesi vergisi zaten yillik bin lira parama çöküyor devlet daha ne kadar vergi ödeyelim peki? Yazikdır ya

  14. Ramazan diyor

    Beyler biraz daha dişinizi sıkın 1 Temmuz bizimdir ??

  15. Furkan diyor

    Motor zevkimiz vardı.Onu da elimizden aldılar.Yamaha R6 kullanıcısıydım.Motorumu sattım.Motor almak istedim ama malesef artık motor alamayacağız.Sifiri 101 bin tl ulkeye giriş fiyati ıken simdi 164 bin tl oldu.Yil sonunda da zam yaparlar.YAYAN GEZMEYE HAZIRIZ.NE ZAMAN BAŞLIYORUZ ?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.