Fuji’yi andıran Hasandağı manzaralı Brisa Aksaray, Japon çalışana ev oldu

Japon Bridgestone ile Sabancı iştiraki Türkiye’nin en büyük lastik şirketi Brisa, 2018 hedeflerini ve Aksaray’daki yeni yatırımı hakkında bilgi paylaşımı gerçekleştirdi. Yıllık üretimi 11 milyon adet lastiği bulan şirketin 10 aylık CEO’su Cevdet Alemdar, gazetecilerle buluştu. Alemdar, Türkiye’nin tam ortasındaki Hasan Dağı’na sırtını dayayan Brisa Aksaray fabrikasındaki yeni yatırımlarında görev alan Japon mühendis ve çalışanların, bölgeyi yadırgamadığını, burayı ülkelerindeki Fujiyama Dağı’nın eteklerine benzetip, memleket hasreti çekmeden çalıştıklarını ifade etti.

 

2017 yılında Brisa satışlarının 2.2 milyar TL’Yi geçtiğini söyleyen Alemdar, kuruluşlarından bu yana Türkiye’deki yatırımlarının 1.8 milyara ulaştığını söyledi.

Şirket son olarak 300 milyon dolarlık yatırımla Aksaray’da 4.5 milyon adet yıllık üretim kapasiteli yeni bir lastik fabrikası yatırımını sürdürüyor. Tamamen son teknoloji ile yapılan tesis, 2020 yılında yılda 4.5 milyon adet lastik üretir hale gelecek.

Brisa Aksaray akıllı fabrika olarak tamamlandı

Deneme üretiminin başladığı yeni tesis son teknolojiyle akıllı fabrika olarak inşa ediliyor. Türkiye’nin neredeyse tam ortasında konumlanan Brisa Aksaray fabrikası, adeta sırtını Hasan Dağı’na yaslamış. Fabrikanın bir çok penceresinden heybetli Hasan Dağı görünüyormuş.

Japon mühendisler ve yöneticiler bu manzarayı ve Hasan Dağı’nı memleketleri Japonya’daki ünlü Fujiyama Dağı’na benzeterek, adeta kendilerini evlerinde hissettiklerini, Aksaray’da hiç yabancılık çekmediklerini söylüyor.

Japon çalışanlar, Aksaray’daki Brisa fabrikasının sırtını yasladığı Hasan Dağı’nı anavatanlarındaki Fuji’ye benzeterek, memleket hasretlerini gidermişler.

Brisa yerli hibrit otoya lastik üretecek

Alemdar, toplantıda yaptığı konuşmada yeni dönem araçların hibrit ve elektrikli motorlara sahip olacağına dikkat çektikten sonra Türkiye’de üretilecek yeni bir hibrit (Hem benzinli hem elektrikli motora sahip araç) aracın lastikleri için Brisa olarak anlaşmaya vardıklarını açıkladı. “Aramızdaki anlaşma gereği OEM şirketini açıklayamam” diyen Alemdar, elektrikli ve hibrit araçlarda kullanılacak lastiklerin hem hiç direnç yokmuş gibi sürtünmeyecek, hem de hemen durabilecek gibi sürtünecek şekilde birbirine ters anlayışla geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Cevdet Alemdar-Brisa CEO

Brisa’nın 2018 ihracatı

İhracatta 2017 yılında 184 milyon Dolar ile kendi rekorunu kıran Brisa, 2018 yılında da vites büyütmeye devam ediyor. Yeni hedefini 210 milyon dolar olarak belirledi. 70 ülkeye ihracat yapan Brisa, Lassa markasıyla yurtdışında 80 distribütör ile çalışıyor. Bu distribütörler 70 ülkede 600 mağazada Lassa tabelasıyla, hizmet veriyor. Son olarak İsveç’te 6 bin m2 büyüklüğünde bir Lassa mağazası hizmete açıldı.

Şirketin yeni dönem hedeflerini açıklayan Brisa CEO’su Cevdet Alemdar; “43 yıldır İzmit’te ve bu yıldan itibaren Anadolu’nun tam ortasında yer alan Aksaray fabrikalarımızla her aracın lastiğine talibiz. 2018 yılında hem toplam satış gelirlerimizde hem de ihracatımızda büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin sektöründeki en kuvvetli bayi teşkilatı ve 2700 kişiden oluşan yetkin ve çalışkan Brisa ailesi ile sahadaki başarımızı artıracağız” dedi.

Yatırımcıya özel Brisa notları:

  • Dünya yenileme ve orijinal ekipman lastik pazarında, son 5 yılda yıllık ortalama yüzde 3,3 büyüme kaydedilirken, Türkiye yüzde 5 ile daha hızlı büyüdü. 2017 yılında Türkiye lastik pazarı bir önceki yıla göre yüzde 8,4 büyüdü. Brisa, bu koşullar içerisinde Türkiye’de satılan her 3 lastiğin birini pazara sundu.
  • Şirketin son 5 yılda net satış gelirleri yurt içinde yüzde 46, yurt dışında yüzde 81, toplamda yüzde 54 artış gösterdi. Aynı dönemde bayi teşkilatı da yüzde 50 büyüdü.
  • 2017 yıl sonu finansal sonuçlarına göre ise şirketin toplam satış gelirleri 2.294 milyar TL’ye ulaştı ve geçen senenin aynı dönemine göre net satış gelirlerinde yüzde 30 oranında artış sağlandı. Ciroda görülen bu yüksek artış FAVÖK seviyesinde de devam etti ve önceki seneye göre yüzde 35 oranında bir artış ile 325 milyon TL’lik büyüklüğe ulaşıldı.
  • İzmit’teki Brisa mühendisleri 2017 yılında 17 milyon Dolar büyüklüğünde özel karışım teknolojisi yatırımı gerçekleştirdi.
  • Şirket halen yüzde 94 olan yerlilik oranını artırmak için çalışıyor. Şirketin hedefi, Ar-Ge Merkezinde yılda en az 30 projeyi hayata geçirmek.Bu çalışmalarına önemli bir kaynak ayıran Brisa, 2017 yılında Ar-Ge’ye 18,7 milyon TL yatırımı tamamladı.

Patlasa da giden Driveguard lastik üretimine başlıyor

Brisa’nın 2018 planları içinde Driveguard adı verilen lastiklerin üretiminin Türkiye’de yapılması da bulunuyor. Driveguard, patlasa da yol alabilen (RFT) teknolojisi TPMS’e sahip, 15” ve üzerinde tüm araçlarda kullanılmasını sağlıyor. Bu sayede lastik patlasa da 80 km hızla 80 km boyunca sürüş keyfinin devam etmesini sağlıyor.

Brisa kimdir?

Brisa; Lassa, Bridgestone, Bandag, Dayton, Kinesis ürünlerinin yanı sıra, Otopratik, Propratik, Lastiğim, lastik.com.tr, Probox, Bridgestone Box, Profleet, Mobilfix, Filofix gibi yenilikçi satış kanalları ve hizmetleriyle de hem bireysel hem kurumsal müşterilerinin yolculukları boyunca tüm ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.