Bir çoğu motosiklet üretimiyle işe başladı

Günümüzde benzinlisinden dizeline, LPG’lisinden elektrikli ve hibritine kendi kendine gideninden, zor duranına kadar çeşit çeşit otomobiller kullanıyoruz. İnsan taşıyorlar, yük taşıyorlar, özleyenleri kavuşturuyorlar. Günümüzde dünyada 100 milyon taşıt aracı üretiliyor. Bunun 1.8 milyon adeti Türk çalışanların elinden çıkıyor.
Kısacası 1800’lü yılların başından bu yana otomobiller tam 220 yıldır hayatımızın içinde.
Bu hale kolaylıkla gelmediler. Avrupa merkezli sanayi devriminin ilk yıllarında küçük atölyelerde el emeğiyle üretilen otomobiller, 1900’lü yıllara gelindiğinde üretim bantlarından “düşmeye” başladılar.
Hareketli bant sisteminde otomobil montajını keşfederek; yeni bir dönemi başlatan Henry Ford, günümüzdeki fabrikaları görseydi ne düşünürdü acaba ?
Gelelim günümüzde dakika hesapları yapılarak banttan inen otomobil ve diğer araçlara.
Seri üretim ve otomasyonun zirveye ulaştığı günümüzde insanların yerini alan robotlar insanı işsiz bırakacak kadar yetenekli çalışan haline geldiler bile. Koca koca fabrikalar karanlıkta kendi başına çalışıyor ve makineler birbirleriyle konuşarak üretim yapıyorlar.
Yollarda görmekte olduğumuz ve hatta bazı markaların ise ülkemizde üretim yapmakta olduğu fabrikaların ilk ve son halleri oldukça şaşırtıcı. Her ne kadar teknolojinin her noktaya ulaşabilen robotları var ise bazı noktalarda hala deneyimli insan eli olmazsa olmazlar arasında.
Günümüzde kendi kendine gidebilen, durabilen, dönebilen, uçabilen, kaçabilen hale gelen otomobillerin ilk üretildikleri yerler nasıldı? Kimler üretirdi? Ürettikleri arabaların özellikleri neydi bir gözatalım. Şaşırtıcı bilgiler var yazımızın içinde.
AUDI: 25 Nisan 1910 yılında kurulan Alman şirket, ilk modeli Type A ile üretime başladı.4 silindirli hp gücünde motoru olan bu modeli günümüzde 500 hp gibi güçlere sahip Audi’nin R8 gibi süper spor otomobili bayrağı taşıyor. 
BMW: 1916 yılında Bayersiche Motor Werke adı ile kurulan ve ilk işi Alman savaş uçaklarının motorlarını üretmek olan fabrika; savaşın bitmesi ile üretimini motosiklete çevirmişti. 1923 yılında İngiliz Austin markasının Model 7 isimli aracını kopyalayarak otomobil üretimine başlayan Alman şirket, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi’lerin en önemli üretim güçlerinden biri durumundaydı.
Günümüzde premium otomobil segmentindeki en büyük üreticilerden biri.CITROEN: Birinci Dünya Savaşı’nda ölüm makinesi silahlar üretmek için Andre Gustave Citroen tarafından kurulan fabrika; savaş sonrasında bir başka Fransız markası olan Zebre’nin otomobillerini model alarak otomobil işine girmişti.Daha sonra Peugeot ile birleşerek yoluna PSA çatısı altında devam ediyor. Gruba Alman Opel markası da dahil oldu.
DACIA: Listemizde yer alan diğer markaların klasik otomobil müzelerindeki örneklerine göre çok daha genç bir marka olan Romanyalı şirket; ilk üretimini 1966 yılında gerçekleştirdi. İlk banttan inen Dacia otomobili de  Renault 8 modelinin lisansı ile üretilmişti.
1998 yılında özelleştirildiğinde tamamı Renault tarafından satın alınan Piteşti şehrindeki fabrika, o tarihten bu yana yenilendi. Şu anda yılda full kapasite 500 bin adet Dacia üretiyor. Talebe yetişemiyor.
FIAT: Giovanni Agnelli’nin Fabrica İtaliana Automobili Torino adı ile kurduğu şirketin ilk modeli üç yılda sadece  24 adet üretilmişti. Artan talep ve üretimde kazanılmaya başlayan deneyim ile bir sonraki modelinin üretimini ve satışını 1906 ve 1908 yılları arasında 1149 adete yükseltmeyi başarmıştı.
Günümüzde Amerikan Chrysler Jeep markalarını da 2008 krizi sonrasındaki iflas operasyonlarında çatısı altına alarak yoluna devam ediyor. 
FORD: Ekonomik otomobil felsefesinin yaratıcısı olan Ford’un kurucusu Henry Ford, 1903 ve 1906 yılları arasında Model A’yı tasarlayıp, bantlardan indirmeye başlamıştı. Bir vizyoner olan Ford ucuz araba üretebilmek için daha hızlı üretim yapmanın gerekli olduğunu bulmuştu. İlk kez otomobiller için hareketli üretim bandını uygulamaya aldı.
1908 ve 1927 yılları arasında Model T, 15 milyon üretim adedi ile otomotiv endüstrisinin kırılma noktalarından biri olmuştu. Ford, cumartesi tatilini de pazar tatiline ekleyen ve bunu tüm çalışanlara uygulayan ilk büyük şirketti. Amacı tatil günü artan çalışanların, aileleriyle gezmeye daha çok zaman ayırmaları ve bunun için de bir Model T almalarıydı. Günümüzde Türkiye dahil dünyanın en büyük ve modern üreticilerinden biri. HONDA: 1946 yılında Soichiro Honda tarafından kurulan dünya devi Honda şirketi; 12 kişinin çalıştığı bir atölye olarak üretime başlamıştı. Savaştan kalma jeneratör motorlarını kullanarak motosiklet üretimiyle işe başlamıştı.
1963 yılında ilk seri üretim dört tekerlekli Honda olan küçük kamyonet Type D ile bugünlere ulaştı. Türkiye’de Civic Sedan üretimi yapıyor. Dünyada tek dizel motorlu Civic Sedan üretimi Türkiye’de yapılıyor. 2021 yılından itibaren Hibrit Civic Sedan üretimine geçecek. 
KIA: 1952 yılında bisiklet parçaları imalatı ile işe başlayan Koreli şirket; 1957 yılında Honda lisansı ile ilk kez motosiklet üretim bandı ve 1962 yılında Mazda lisansı ile otomobil bandı kurmuştu.Günüzde Hyundai çatısı altında yoluna devam ediyor. Sadece Kore’de değil Slovakya’da da üretim yapıyor. 
DAIMLER MERCEDES: 1886 yılında Benz Patent Motorwagen patenti ile 3 silindirli otomobil-motosiklet melezinin ilk örnekleri ile seri olmayan üretime başladı. Günümüzde Alman lüks markanın bantlarından SLS gibi süper spor ve milyonluk otomobiller iniyor. 
Günümüzde Türkiye’deki iki fabrikasında otobüs ve kamyon üretimi de gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük premium araç markası ünvanını elinde tutuyor.
OPEL: 1862 yılında Alman Adam Opel tarafından dikiş makinesi üretimi için kurulmuştu. Sonrasında Fransız ortaklığı ile yoluna devam etti. Bu dönemde  Doctorwagen adlı bir otomobil geliştirdi. Günümüzde yeniden Fransız PSA kanatları altına giren Opel, Peugeot ve Citroen modelleriyle ortak motorları ve ortak üretim tesislerini kullanmaya başladı.
PEUGEOT: 1810 yılında kahve makineleri üreten ve 1889 yılında ilk 3 tekerlekli ve dıştan yanmalı motora sahip modelinin üzerinden 129 yıl geçti. Kahveci Fransız bugün PSA grup çatısı altındaki en büyük marka.

 

RENAULT: Fransız Renault ailesinin tekstil fabrikasında hobi olarak ürettiği ve Voiturette adını verdiği ilk otomobilin üzerinden çok yıllar geçti. Günümüzde dünyanın en büyük markalarından biri ve en çok motor üreten tedarikçilerden biri oldu. Dacia, Nissan ve Mitsubishi gibi diğer önemli dünya markaları ile birlikte İttifak halinde dünyanın en büyük otomotiv şirketi olmaya koşuyor.
TOYOTA: Keichiro Toyoda tarafından 1937 yılında kurulduktan sonra İngiliz patenti ile tekstil makineleri ve içten yanmalı motorlar üretti. İngiliz patentinden kurtularak ilk otomobili olan Model A üretim bandını kuran Toyota, dünyanın en büyük ve değerli otomotiv markalarından biri.
VW: 1937 yılında Adolf Hitler’in açılışını yaptığı Alman markanın halk için otomobil üretme felsefesi ile çıktığı yolda günümüzde diğer Alman markalarında yer aldığı VAG grubunun ana üreticisi ve bantlarından Bugatti gibi süper spor otomobilleri yaratan marka haline gelmiştir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.