Brezilya’da 3 Ford fabrikası kapatıldı, 5 bin kişi işten çıkarılıyor

Pandemi, ABD seçimleri, elektrikli otomobillere geçiş derken dünyanın ekseni kendine yeni bir yer aramaya devam ediyor. Dev şirketlerin karşısına çıkan yüksek maliyetler, öncelikle çalışanlara fatura ediliyor.

Yeniden konumlanma operasyonları otomotiv devlerinin kararlarına da yansıyor. Honda ve Nissan’ın Avrupa pazarlarına yönelik kararlarının bir benzeri Brezilya’da gerçekleşti. Ford, Brezilya’daki üç fabrikasını kapattığını ve ülkedeki onlarca yıllık üretim varlığına son verdiğini söyledi. Haber BBC tarafından duyuruldu.

ABD’li otomobil üreticisi, aldıkları kararı savunurken, suçlu olarak Covid salgınını gösterdi. Pandemi nedeniyle önemli kayıplar yaşadığına vurgu yapan Amerikalı otomotiv şirketinin bu kararı 5 bin Brezilyalının iyine mal olacak.

Türkiye’ye gelmeyen otomobiller: Ford 

Ford Motor Company’nin bu kararı, şirketin finansal performansını iyileştirmek için giriştiği küresel operasyonların bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Ford CEO’su Jim Farley, “Güney Amerika ve Brezilya’da yüzyılı aşkın süredir varlığını sürdüren bir şirket olarak, bu tür kararların çok zor olduğunu biliyoruz. Ancak sağlıklı ve sürdürülebilir bir iş yaratmak için gerekli bu tür kararları almak zorundayız” dedi.

Mali durumunu düzeltmek için pandeminin de zarar verdiği Brezilya fabrikalarını kapatıyor.

Ford Brezilya üretiminin ipini daha önce çekmişti

Covid salgını öncesinde Ford; Brezilya, İngiltere, Fransa, Almanya ve Rusya gibi ülkelerde kapatma kararlarını da içeren küçülme planlarını açıklamıştı. Geçen yıl salgın nedeniyle otomobil satışlarında yaşanan düşüşün ortasında, yüzlerce kişiyi işten çıkardı.

Karar uygulamaya hemen geçiyor. Ford, Camaçari ve Taubaté fabrikalarındaki operasyonları pazartesi gününden itibaren derhal durdurmayı planlıyor. Ancak bazı parçaların üretiminin, stokları desteklemek için birkaç ay daha sürdürüleceği bildiriliyor.

São Paulo yakınlarında 1974 yılında açılan Taubaté fabrikası Ford için motor üretiyor. 2001 yılında açılan Camcari fabrikası ise Ford Ka modeli gibi otomobiller üretti.

Ceará’nın kuzeydoğusundaki Horizonte’de arazi araçları üreten Troller fabrikası ise 2021yılının sonuna doğru şalteri indirecek.

Ford, tasfiyenin ayrılık ödemeleri dahil 4,1 milyar dolara mal olmasını beklediğini ve fabrikalar için alıcı bulmaya çalıştığını söyledi.

Firma, Brezilya’daki ilk montaj tesisini 1920 yılında açmıştı. Giderek varlığın büyüten şirket, Sao Paola merkezinde tam kapasite faaliyetlerini yönetiyordu.

Ford Güney Amerika Başkanı Lyle Watters, “Bölgeye uzun vadede bağlı olduğumuzu ve müşterilere tam satış, servis ve garanti desteği sunmaya devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum” dedi.

Ford Brezilya’da satışlarının yüzde 26 düştüğünü ve en az iki yıl boyunca toparlanmasını beklenmediğini söyledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.