Çinlilerin iştahı arttı Avrupa limanları otoparka döndü
Otomobil satışlarındaki yavaşlama ve kamyon şoförü eksikliği de dahil olmak üzere lojistik darboğazlar, Avrupa limanlarında ithal araçların birikimesine yol açıyor ve limanları “otoparklara” dönüştürüyor.
Liman ve otomobil sektörü yöneticileri, Çin’den gelen elektrikli otomobillerin yığılmanın başlıca nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Bazı şirketler, ileriye yönelik nakliye siparişi vermeden nakliye teslimatı için yer ayırtıyor. Diğer durumlarda, genel olarak otomobil üreticileri, sürücülerin ve araçları hareket ettirecek ekipmanın bulunmaması nedeniyle nakliye kamyonu sipariş etmekte zorlanıyor.
Ford Otosan, Gölcük – Romanya tren seferleri başlıyor
Financial Times’ın yazdığına göre Avrupa’nın araba ithalatı için en yoğun limanlar olan Antwerp-Bruges Limanı ve Zeebrugge Limanı “Otomobil distribütörleri limanın otoparklarını depo olarak giderek daha fazla kullanıyor. Arabaları bayilerde stoklamak yerine araba terminalinde toplanıyorlar”.
Antwerp ve Zeebrugge Liman yönetimi araçların menşeini belirtmeden, “tüm büyük araç limanlarının” trafik sıkışıklığıyla mücadele ettiğini söylüyor.
Bazı otomobil sektörü yöneticileri, Çinli otomobil üreticilerinin araçlarını Avrupa’da bekledikleri kadar hızlı satamadıklarını, bunun da bölge limanlarındaki fazlalığa büyük katkı sağladığını söyledi.
Bir otomobil tedarik zinciri yöneticisi, “Çinli EV üreticileri otopark gibi limanları kullanıyor” dedi.
Sektör yöneticilerine göre, bazı Çinli markaların elektrikli araçları 18 aya kadar Avrupa limanlarında beklerken, bazı limanlar ithalatçılardan ileriye dönük nakliyeye ilişkin kanıt sağlamalarını istedi.
Bir otomobil lojistiği uzmanı, boşaltılan araçların çoğunun distribütörlere veya son kullanıcılara satılana kadar limanlarda kaldığını söyledi.
Çin Binek Otomobil Birliği Genel Sekreteri Cui Dongshu, “Avrupa pazarlarında yurt içi nakliyenin [Çin EV markaları için] zor olduğunu” söyledi. Markaların “satış sonrası” hizmetlerini geliştirmeleri gerektiğini vurgulayarak şunları ekledi: “Kendimizi olumsuz bir duruma sokacak gerilla savaşına benzer araba ihracatını değiştirmemiz gerekiyor.”
Hollanda ve Almanya limanlarında stok sıkıntısı
Avrupa’nın ikinci en yoğun araç limanı olan Almanya’nın Bremerhaven limanındaki araç taşıma terminalini işleten şirket BLG Logistics, Almanya federal hükümetinin geçen yıl Aralık ayında elektrikli araç alımlarına sübvansiyon vermeyi durdurmasının ardından tesislerinde daha uzun bekleme süreleri yaşadığını bildirdi.
FT’nin yazdığına göre ”araba terminallerinin tıkanması, BYD, Geat Wall, Chery ve SAIC gibi Çinli otomobil üreticilerinin hem Çin’deki fabrikalarını çalışır durumda tutmak hem de bölgenin elektrikli otomobillere olan iştahından yararlanmak için Avrupa’ya ihracat hamlesi planlamaları nedeniyle ortaya çıkıyor.”
Çin’in Avrupa iştahı limanları tıkadı
Çin’in 2023’teki otomobil ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 58 daha yüksekti ve bu durum araç pazarının önemli ölçüde yeniden şekillenmesine yol açtı. Bu yılın ilk iki ayında Çin elektrikli otoları, şarjlı hibritlerinin en çok ihraç edildiği ülkeler arasında Belçika, İngiltere, Almanya ve Hollanda yer aldı.
Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, Pazar günü Paris’te Çinli otomobil üreticileriyle yaptığı toplantıda, “kapasite fazlası” suçlamalarının “temelsiz” olduğunu söyledi.
Ancak otomobil şirketlerinin yöneticileri, Çinli grupların birçoğunun Avrupa’da sıfırdan ekipler kurduğunu ve gerçek dünyadaki lojistik zorluklarla boğuştuğunu söyledi. Pazara yeni girenler, siparişlerine öncelik verecek nakliye şirketlerini bulmakta zorlanıyorlardı.
Nakliye sorunu var, kamyonlar Tesla için rezerve
Bir uzman ise “Kamyon eksikliği”nin “çok yaygın bir sorun” olduğunu söyledi ve birçok aracın “Tesla tarafından rezerve edildiğini” ekledi. “Her yeni marka bu sorunla karşılaşacaktır; eğer ölçeğiniz yoksa, düzenli teslimatlarınız yoksa o zaman [kamyon taşıma gruplarının] en büyük müşterileri değilsinizdir” diye ekledi.
Bu durum gemilerin araç boşaltması üzerinde zincirleme etkisi oldu. Oto taşıyan gemi operatörlerinden biri olan Oslo merkezli United European Car Carriers, terminallerdeki tıkanıklık nedeniyle gemilerinin İtalya’nın Livorno limanında ve Yunanistan’ın Pire limanında gecikmesi nedeniyle “birçok sinir bozucu deneyim” yaşadığını söyledi.
BYD, Great Wall, SAIC, Geely ve Xpeng yorum taleplerine yanıt vermedi.
Kaynak: Financial Times