Çip krizinin otomotive faturası 250 milyar doları buldu

Dünya pek çok sektörü etkileyen çip krizinin etkisinden çıkamıyor. 2021 yılında10 milyon otomobilin daha az üretilmesine yol açan krizin maddi faturası da belli olmaya başladı.

TAYSAD (Otomotiv Tedarik Sanayicileri Derneği) Başkanı Albert Saydam, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi.

Albert Saydam
TAYSAD Başkanı Albert Saydam

Saydam, Türkiye otomotiv sektörünün dünya sıralamasında bir sıra yükseldiğini ama hedefin ilk 10 otomotiv ülkesi içine girmek olduğuna dikkat çekti. TAYSAD Başkanı, çip krizinin bitiş tarihi için de düşüncelerini aktardı. Saydam’a göre “Çip krizi 2023 yılı sonuna kadar bitmeyecek gibi görünüyor. Çip yokluğunun 2021 yılı faturası 250 milyar doları buldu. Hükümetler magnezyum krizi öncesinde olduğu gibi müdahale etmezse, 7 yeni yatırımın tamamlanması 20×23 yılı sonunu bulacak. Ancak o tesisler tamamlandığında çip krizi bitecek ve ana sanayi tam kapasite üretime yönelebilecek.”

TAYSAD üyeleri içinde üretiminde daha fazla çip kullanacak şirket sayısının arttığına değinen Albert Saydam, “Ana sanayi ne kadar çok elektrikli araç üretimine geçerse, bizler de onlara uygun parça üretimine yöneliriz. İçten yanmalı bir araçta 1000-1500 adet olan çip sayısı, elektrikli araçlarda 3 bine yükseliyor. Bizlerin bu araçlara yönelik ürünlerinde de çip yoğunluğu artıyor.”

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.