Dünyanın en büyük araç ihracatçı ülkesi Çin oldu

Çinliler dünya ticaretinde bir kaleyi daha ele geçirmek üzereler. Dünyanın en büyük otomotiv ihracatçısı olan Japonya, bu yılın ilk 6 ayında Çin’in gerisinde kaldı. Çin otomotiv ihracatı 2022 yılında Almanya’yı geride bırakarak, ikinci olmuştu. Otomotivde tam anlamıyla Çin atağı yeni başlıyor denebilir.

İki ülkenin ticaret gruplarından alınan verilere göre Çin, bu yılın ilk yarısında Japonya’yı geride bıraktı. Ve dünyanın en büyük araç ihracatçısı ülkesi oldu.

Japonya Otomobil Üreticileri Derneği‘nin son raporu ülkenin araç ihracat bilgilerini aktardı. Buna göre Japonya araç ihracatı ilk altı ayda yüzde 17 artışla 2.02 milyon adete ulaştı..

Buna karşılık, Çin Otomobil Üreticileri Birliği‘ne (CAAM) göre ise Çin bu konuda önde çıktı. Çinli oto üreticileri aynı dönemde yüzde 77’lik bir artış ile 2.34 milyon adet araç ihraç etti.

Çin otomotiv ihracat değeri 6 ayda 46.4 milyar dolar oldu

CAAM açıklamasına göre 2023 yılı ilk 6 ayında Çin’in otomotiv ihracatının değeri yüzde 110 artış ile 46.4 milyar dolara ulaştı. Çin’in araç ihracatındaki artış, tam elektrikli araçlar ve plug-in hybrid’ler dahil elektrikli araçlara yönelik denizaşırı talepten kaynaklandı.

CAAM geçen ay yaptığı açıklamada, ilk yarıda Çin’den elektrikli araç ihracatının yüzde 160 artışla yaklaşık 534.000’e ulaştığını bildirmişti.

Çin, 2022’de araç ihracatını yıllık yüzde 54 artırmıştı. Bu artışla Çin otomotiv ihracatı 3,1 milyona ulaştı. Çin, dünyanın en büyük ikinci araç ihracatçısı oldu ve Almanya’yı arkasında bıraktı. Yılın ilk 6. aylık verilerine bakıldığında ise dünyanın en büyük ihracatçısı Japonya’yı geride bırakıp, birinciliğe en yakın ülke olduğu görülüyor.

Türkiye’nin yıl sonu hedefi 34 milyar dolarlık ihracat

Türkiye, yılın ilk 6 ayında 18 milyar dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirdi. Yıl sonu ihracat öngörüsü ise toplam 34 milyar dolar. Çin kökenli otomotiv ürünlerinin Türkiye’ye girişi 2023 mart ayında ekstra vergilendirilmişti. Çin’den gelen her araç ekstradan yüzde 40 Gümrük Vergisi ödemek zorunda. Bu sayede fiyat odaklı rekabette elleri sınırlı kalıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.