Ford Otosan “yaratıcı beyinlere” Driventure ile 10 milyon ayırdı

Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi de olan Gölcüklü Ford Otosan, Driventure adıyla kurduğu yeni iştirakiyle girişim sermayesi alanında start up peşine düştü. Uzmanı olduğu araç üretiminin ötesindeki bu yeni alanı keşfetmek üzere 1,5 yıl süren bir araştırma sürecinden geçen şirket, sonunda iki yeni girişime katıldı.

Şirket içinde yönetimini Gül Erdağ’ın üstlendiği yeni oluşumun yatırım yaptığı iki start up çözümünün her birinin birer ortağı da kadın.

300 civarında ilk başvuru alan Driventure şirketini kuran Ford Otosan, şirketin yönetimini de kendi bünyesindeki yöneticilere emanet etti. Şirketin kaptanlığını Gül Ertuğ’un üstlendiği Driventure, Optiyol ve Bluedot startup girişimlerine yatırım kararı aldı.

10 milyon dolarlık bir toplam bütçeyle yol alan Ford Otosan iştiraki Driventure, bütçesinin yüzde 25’ini iç yapısındaki araştırma hizmetlerine ayıracak.

Halen 20,5 milyar TL tutarında elektrikli e-transit yatırımı başlatan Ford Otosan’dan kurumsal girişim sermayesi şirketi ile ilk yatırımlarına imza attı. Yeni şirket Silikon Vadisi, İsrail ve Londra üçgeninde gelişmeye açık, gelecek vaat eden beyinlerin peşine düştü.

Ford Otosan, birlikte büyüyecek beyinler arıyor

Driventure, yeni nesil rota optimizasyon platformu ‘Optiyol’ ve elektrikli araçlar için akıllı
mobilite çözümü ‘Bluedot’ adlı girişimlere can suyu yatırımlar yaptı.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, konuyla ilgili toplantıda şu bilgileri verdi:

Haydar Yenigün Ford Otosan GM
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün
Küresel otomotiv ekosistemi, teknoloji ve mobilite bazlı start-up ekseninde dikkat çekici büyümesine devam ediyor. 2009’dan bu yana, sadece ‘akıllı hareketlilik – mobilite’ alanında girişimlere 260.6 milyar dolarlık yatırım sağlandı ve 2020’de bu rakama 41.1 milyar dolar daha eklendi. Ford Otosan olarak, bu yeni mobilite ve akıllı üretim ortamında başarılı olmak için, şirketlerin değişiklik yapmaları ve yeni iş modelleri, uygulamaları benimsemeleri gerektiğini görüyoruz. Bu doğrultuda, gerek kurum içindeki girişimleri gerekse de yerel ve uluslararası girişim ekosistemini yakından takip ediyoruz.
Ford Otosan olarak, girişim ekosistemini hem Türkiye’de hem dünyada takip
edebilecek, fırsatları ve yeni teknolojileri anlayacak bir yapı oluşturmaya karar verdik. 
Driventure ile yatırım yapacağımız girişimlerin sadece büyümelerini değil bizimle birlikte yenilikçi projeleri hayata geçirmelerini hedefliyoruz.”

Ford Otosan kimlere yatırım yapıyor

Gül Ertuğ Driventura
Gül Ertuğ: Ford Otosan_ İnovasyon ve Yeni Girişimler Direktörü

Ford Otosan İnovasyon ve Yeni Girişimler Direktörü Gül Ertuğ da toplantıda detayları anlattı: Driventure ile yatırım yapmayı planladıkları odak alanlarını ve hedeflerini şöyle aktardı;

“Driventure bünyesinde otonom teknolojiler, bağlantılı araçlar, müşteri deneyimi, akıllı hareketlilik (mobilite), endüstri 4 ve elektrifikasyon olmak üzere başlangıçta 6 odak alanda start-up ve girişimcilerle iş birlikleri geliştirmeyi planlıyoruz. Driventure’ın potansiyel yatırım
alanları ve coğrafyasında ise hem Türkiye’den, hem de yurtdışındaki önemli girişim ekosistemlerinden girişimleri inceliyoruz. Bugüne kadar 300’ün üzerinde görüşme, 10’un üzerinde girişimle derinlemesine değerlendirme gerçekleştirdik.”

Optiyol çözümünü Ford Truck için kullanacak

‘Optiyol’ ve ‘Bluedot’ Driventure ’ın hayata geçirdiği ilk yatırımlarından biri olan ‘Optiyol’, yeni nesil rota optimizasyonu çözümü olarak pratik rota planları sunuyor. Optiyol çözümlerinin Ford Trucks ve son teslimat çözümlerinde kullanılması öngörülüyor. Türkiye’nin farklı illerinde milyonlarca teslimat ile başarısı kanıtlanmış yeni nesil rota optimizasyonu Optiyol, esasen ‘veri’ye dayalı bir teknoloji platformu.
Sürücü ve işletmelerin haritadaki tüm rotaları görüntülemesini, rota mesafeleri, maliyetleri ve kapasite kullanımı gibi farklı metrikleri analiz etmelerine imkan sunuyor. Ayrıca operasyonel süreçlerde imza alma, sipariş detayları, görsel gibi konularda da önemli avantajlar sağlıyor. Proje ile Ford Otosan’ın rota optimizasyonu ve lojistik bilgi birikimine de erişim sağlanması hedefleniyor.

Bluedot ile her marka araç şarj edilebilecek

Şirketin bir diğer önemli yatırımı ise elektrikli araç sürücülerini ve şarj istasyonlarını bir araya getiren akıllı mobilite çözümleri sunan ‘Bluedot’. Daha sürdürülebilir ve temiz şehirler için elektrikli bir araç ve şarj istasyonu hareketliliği yaratmaya çalışan Bluedot; aynı zamanda filo yöneticilerinin elektrikli dönüşümü için yazılım çözümü üzerinde çalışıyor.
Tüm dünyada yükselen elektrikli araç trendine paralel olarak öne çıkan Bluedot, esasen Ford Otosan’ın elektrikli araç müşterileri için akıllı bir mobilite çözümü olarak stratejik fırsatlar sunacak.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.