Girişimci oto yan sanayi projelerine ödül

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) düzenlediği 7. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışmasında otomotivde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirecek toplam 10 girişimci proje sahibine 210 bin TL ödül dağıtıldı. Ar-Ge Proje Pazarı’nda birinciliğe zeytin çekirdeğinden doğada kaybolan ve antimikrobiyal biyoplastik granül üreten projesiyle Duygu Yılmaz ve ekibi layık görüldü. Komponent Tasarım Yarışmasında ise birinciler; araçlardaki aerodinamik kayıpları azaltan projesiyle Emre Akgül ve Emre Uygun ile karbon emisyonunu düşüren projesiyle Özyeğin Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Özgür Ertunç ve ekibi oldu.

Otomotivde ilk ve tek girişimcilik platformunu kuran OİB’in bu yıl 22-23 Mart tarihlerinde Özyeğin Üniversitesinde düzenlediği 7. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması ile ihracatın arka arkaya 12 yıldır lideri olan otomotiv endüstrisinde katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Girişimcilerden yatırımcılara, öğrencilerden profesyonellere yerli yabancı çok sayıda ismi buluşturan etkinlikte, otomotivde girişimci projelere iki gün boyunca toplam 210 bin TL ödül verildi. Dereceye girenler ayrıca yurtdışında eğitim ve İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde projelerini geliştirme hakkı kazandı.

 

Ömer Burhanoğlu, Nihat Zeybekçi, Orhan Sabuncu, Murat Özyeğin

5 yıl sonra araçların yüzde 40’ı elektrikli olacak

Etkinlikte konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyanın çok hızlı değiştiğini, beş yıl sonra otomotiv yan sanayisinde belki de mazot pompası, diferansiyel, şanzıman, vites kutusu, amortisör üretenlerin artık bunu üretmeyeceklerini, araçların belki de yüzde 40’ının elektrikli hale geleceğini söyledi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, dünya otomotiv endüstrisinin gündeminin elektrikli, birbiri ile bağlantılı, sürücüsüz ve paylaşılan araçlar olduğuna işaret ederek, “Beş yılda birbirleri ile bağlantılı 439 milyon araç yollarda olacak. 2030’da araçların yüzde 30’u sürücüsüz olacak. Araç içi bilgi ve eğlence sistemleri ile yazılıma yönelik yatırımlar önem kazanacak. Dönüşüm başladı ve önümüzdeki beş yılda daha hızlı olacak. Yeni ekosistemde bağlı araçlar, iletişim, büyük veri çok önemli. Büyük veriyi okuyabilenlerin ve robot operator vasıflı iş gücünün önemi artacak. Batarya teknolojileri, ileri düzey sensörler, yapay zeka teknolojileri, multimedya sistemleri gibi alanlar, başlıca yatırım noktaları. Bu alanlara yatırım yapmayan, gelişemeyen tedarikçilerin ayakta kalma şansı azalacak. Türk otomotiv endüstrimiz mutlaka bu dönüşümün bir parçası olmalı” dedi.

Ömer Burhanoğlu, Esra Gençtürk, Orhan Sabuncu

OİB Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da “Gençlerin doğru konumlanması için yatırımlara ve girişimlere önemli destekler veriyoruz. Eğer elle tutulur bir fikriniz varsa bizler buradayız. Çünkü gelecekte yapay zeka nedeniyle yaratıcı olmayan meslekler yok olacak. Tüm otomobiller akıllanacak ve her şey ile bağlantı kuracak. Nesnelerin interneti ile yeni iş modelleri doğacak. Gelecekte bu alanda pazar büyüklüğünün 3 trilyon dolar olacağı öngörülüyor. Türkiye otomotiv sektörü olarak bu alanda yüzde 1,5 pay alırsak, 45 milyar dolar eder ki yıllık ihracat rakamımız olan 28 milyar doların üzerine çıkmış oluruz. Aklımız varsa sıkıntı yok” dedi.

 

DERECEYE GİREN GİRİŞİM PROJELERİ

1.Duygu Yılmaz ve ekibi / Prina Projesi (Zeytin çekirdeğinin doğada kaybolan ve antimikrobiyal biyoplastik granül üretiminde kullanılması projesi)

2.Emre Yiğit Alpaslan ve Eşref Öztürk / Drive Buddy Projesi (Akıllı telefonlar üzerindeki sensörleri kullanarak sürüş alışkanlıkları çıkaran ve trafik kazalarını tespit eden mobil altyapı projesi)

3.Kerem Odabaşı ve ekibi / Ecomod Projesi (Farklı fonksiyonlu elektrikli ulaşım ve özel hizmet aracını ticari amaçlı geliştiren proje)

Mansiyon Ödülleri

-Nihat Emir Çavuş ve ekibi / NioECall projesi (Araç içi cama takılan Nio eCall cihazı ile kazalarda sürücünün sağlık bilgilerini en yakın sağlık birimlerine aktaran proje)

-Serhat Oran ve ekibi / Porima (Üç Boyutlu Yazıcılarla Kompozit Filament Üretimi projesi)

 

7. KOMPONENT TASARIM YARIŞMASI

Öğrenci kategorisi

1.Emre Akgül ve Emre Uygun / Plazma Aerodinamik Akış Kontrol ve Dengeleme Sistemi (Plazma teknolojisiyle araçlardaki aerodinamik kayıpları minimize eden proje)

2.Ömer Faruk Usluoğlu ve ekibi / E-Pelt Projesi (Sıcaklık farkından elektrik enerjisi üretme modülü projesi)

3.Ece Yenilmez ve ekibi / Denge Çubuğu Tasarımı ve Optimizasyonu (Denge çubuğunun ağırlık, dayanım ve maliyet açısından optimasyonu sağlayan proje)

Profesyonel kategori

1.Dr. Özgür Ertunç ve ekibi / Bütünleşik Olarak Tasarlanmış Ölçeklendirilebilir Üre Enjeksiyon Sistemi (Karbon emisyonunu düşüren proje)

2.Barış Bumin ve ekibi / Ponos Projesi (Araç içine entegre bebek koltuğu tasarımı)

İnovaLİG Ödülleri (Firmalar ve Ödül alan temsilciler)

Maxion Jantaş, Can Aksakal / Far Plas, Ali Rıza Aktay / Rollmech, Ali Nazmi Bayram / Temsa, Hasan Yıldırım.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.