Hırsızlar anahtarsız seviyor: Anahtarsız çalıştırma sistemi güvenli mi?

Kullanıcı odaklı değişen otomobil teknolojileri gün geçtikçe bir adım daha ileriye gidiyor. Araç sahiplerinin en çok kullandığı bir parça olarak da anahtarlar büyük önem taşıyor. Otomobile giriş kapılarının ardına kadar açılmasında etkili olan anahtar, aracın çalıştırılması ve güvenlik sistemi için hayati bir role sahip. Geçmiş dönemlerde anahtarlar kapı ve kontak olarak ikiye ayrılırdı. Ancak, düz kontak yapılmasına izin veren kara düzen sistemler hırsızların tabağına pasta koydu. Sonraki süreçlerde ise immobilizer ve anahtarsız çalıştırma sistemleri hayatımıza girdi. Peki günümüzde birçok otomobilde yer alan anahtarsız çalıştırma sistemi nedir ve ne kadar güvenli?

anahtarsız çalıştırma sistemi

Anahtarsız çalıştırma sistemi nedir? Güvenli mi?

Sürüş ve kullanım kolaylığını artıran anahtarsız çalıştırma; anahtara ve araca yerleştirilmiş sensörler sayesinde araç sahiplerinin anahtarı pasif bir şekilde kullanmasına olanak tanır. Anahtarlar, merkezi kilit ve start-stop sistemleriyle entegre şekilde çalışarak otomobilin çalıştırılıp-stop edilmesini ve kapıların kilitlenip-açılmasını sağlar.

ADAC’ın (Genel Alman Otomobil Kulübü) 500’den fazla otomobil üzerinde yaptığı araştırmaya göre; anahtarsız kilitleme sistemine sahip arabaları çalmak, normal immobilizer anahtarlı araçlara göre çok daha kolay.

İyi haber de şu ki anahtarsız kilitleme sistemlerine sahip otomobiller, dijital radyo teknolojisi ile kolaylıkla daha güvenli hale getirilebilir. Bu teknoloji, kilitleme sisteminde ultra geniş bant teknolojisine (UWB) sahip bilgisayar çipleri kullanır ve bu sayede anahtar ile araba arasındaki mesafe; radyo sinyallerinin yayılma süresinden çok hassas bir şekilde belirlenebilir. Bir radyo genişletici kullanırken, araba tepkisiz hale gelir.

Hangi otomobillerde anahtarsız çalıştırma sistemi daha güvenli çalışıyor?

Test edilen 500 adet arabanın sadece yüzde beşi menzil genişletici ile saldırılara karşı koyabildi ve bu nedenle hırsızlıklara karşı güvende sayıldı.

İlk kez 2018 yılında UWB teknolojisini kullanan ilk otomobil modelleri Land Rover ve Jaguar’dan Discovery, Range Rover, E-Pace ve i-Pace oldu.

2019’dan beri Audi A3, Seat Leon, Škoda Octavia ve Volkswagen’den (Golf 8, ID.3, ID.4, Caddy ve Polo) modelleri UWB teknolojisiyle daha güvenli bir korumaya sahip. Bu da, fiyata duyarlı Golf sınıfındaki araçlarda da günümüz teknolojisine göre güvenli bir anahtarsız sistemin mümkün olduğunu gösteriyor. Fakat çip krizi nedeniyle üreticilerin UWB sistemine geçiş yapması vakit alabilir.

Listede ayrıca aynı korumayı sunan BMW, Genesis ve Mercedes markaları da bulunuyor. Geri kalan otomobil markalarındaki anahtarsız çalıştırma özelliği, UWB ve immobilizer sistemlerinden daha güvensiz olarak nitelendiriliyor.

Araba hırsızlığından nasıl korunabilirsiniz?

ADAC tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre yapılan öneriler şu şekilde;

  • Anahtarsız çalıştırma sistemi ile çalışan bir arabanız varsa, devre dışı bırakılıp bırakılamayacağını görmek için talimatlarını kontrol etmelisiniz. Keyfini sürmesi pahalı olan anahtarsız yaşamın rahatlığından vazgeçmeniz gerekebilir.
  • Bir araba satın almadan önce, anahtarsız sistemin güvenlik yönünü göz önünde bulundurun ve mümkün olduğu kadar tercih etmemeye çalışın.
  • Aracınızı gece boyunca kilitli bir garaja park etmek de hırsızlığa karşı bir önlem.
  • Bir garajınız yoksa anahtarlarınızı binaların dış kapı ve pencerelerin yakınında tutmamaya özen gösterin.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.