Koreli Kona, lüks algısını giriş sınıfına taşıdı
Hyundai Kona 2018 model yılı olarak satışa sunuldu. Hyundai’nin 2020’ye kadar üreteceği 8 yeni modelin ilki olan Kona, rekabetçi bir fiyatla yola çıkıyor. Türkiye’de B-SUV sınıfındaki 18. model olarak müşterilerin karşısına çıkan Kona’nın başlangıç fiyatı 99,9 bin TL’den başlıyor. Kona’yla Bodrum Yarımadası’nda yaptığımız sürüş izlenimine birazdan geçeceğiz ama önce Hyundai’nin SUV hikayesine bir göz atalım…
Bugün Avrupa’da güçlü bir kimliğe ulaşan Hyundai, 2001’de Avrupa’da Santa Fe ile SUV pazarına giriş yapmıştı. Geçen zaman içerisinde Hyundai, Avrupa’da 2 milyona yakın SUV sattı. 2015 yılında ix35 yerine gelen yeni nesil Tucson Avrupa’da 3 yılda 335.000’den fazla satış gerçekleştirip en hızlı satılan SUV oldu. Dünyada artan SUV trendine sessiz kalması mümkün olmayan Hyundai, şimdi Kona ile SUV ürün sayısını üçe çıkarıyor. Devamı da gelecek. Bu arada Kona’nın Avrupa’da tamamen elektrikli bir versiyonu da var.
Renault Captur ve Nissan Juke gibi rakipleri var
Adını Hawaii’deki Kona Adası’ndan alan Kona, Renault Captur, Nissan Juke gibi modellerin müşteri profiliyle örtüşen bir tasarım, donanım, fiyatlandırma ve pazarlama ile geliyor. Tasarımı bu sınıfta premium algısını yansıtan Kona etkileyici ve güçlü ön görünüme sahip. Çoklu ön far grubu ve LED gündüz sürüş farları ön bölümdeki görsel etkiyi artırıyor. Tamamen yeni olan Kona çizgileri kaslı hatlardan oluşuyor. Kona şık tavan barlarıyla sportif ve maceracı ruhunu gösteriyor.
Kona, 4.165 mm uzunluğa, 1.800 mm genişliğe ve 1.565 mm yüksekliğe (tavan barları dahil) sahip. Yola çıktığınızda bu rakamların sağladığı ortamı hissedebiliyorsunuz. Kaslı görüntüsünü 18 inçlik jantlarla destekleyen Kona’nın siyah renk tavanı ve 9 farklı dış renk seçeneği bulunuyor. İç mekanda zarif ve kaliteli bir his veren gösterge paneli dikkat çekiyor. Kona tasarımı ile IF Design ve Red Dot Design ödüllerini alırken güvenlik donanımları ile Euro NCAP çarpışma testlerinden beş yıldıza ulaştı.
3 farklı sürüş modu bulunuyor
Kona’da elektronik dört tekerlekten çekiş sistemi bulunuyor. Güçlü motorla (1,6-177 HP) ve 7DCT otomatik şanzımanla kombine edilen sistem başarılı bir kullanım sergiliyor. Üç farklı sürüş modu bulunan otomobil gerektiğinde devreye alınan dörtçeker kilidi ile birlikte gerektiğinde arazi şartlarına da kolaylıkla giriş yapılabilmesini sağlıyor.
Hyundai, göz hizası göstergesi (head-up ekranı) donanım listesine dahil etti. Bugüne kadar farklı markalarda kullanılan bu teknoloji ile aracın ekran görüntüsü ve sürüş bilgileri direkt olarak sürücünün görüş hattına yansıtılıyor. Orta konsolda yer alan ekran ise yüksek parlaklık değeri sunuyor, ve sekiz inç boyutunda; yoğun gün ışığında dahi görünürlüğünden ödün vermeyen ekran, yoldaki uyarı levhalarını ve hız sınırını ekrana yansıtıyor.
Telefondaki navigasyon araç ekranında
Akıllı telefonlar ve diğer elektronik cihazlar için bağlantı özellikleriyle donatılan Kona, isteğe bağlı sekiz inçlik bilgi-eğlence sistemi, Apple CarPlay ve Android Auto ile destekleniyor. Display Audio ile akıllı telefonların içeriği Apple CarPlay ve Android Auto aracılığıyla sistemin ekranına aktarabiliyor. Bu özellik sayesinde telefonun dahili navigasyon özellikleri kullanılıpp telefon görüşmeleri yapılabiliyor, mesajlar dikte edilebiliyor veya en sevilen müzikler çalınabiliyor. Ayrıca kablosuz şarj özelliğiyle de akıllı telefonlar için son derece pratik bir kullanım imkanı sunuluyor.
30 bin liraya 57 fazla beygir, 4×4, otomatik şanzıman vs.
Hyundai Kona 2018 model olarak Türkiye’de 3 farklı donanım seviyesiyle satışa sunuldu. Modelin giriş seviyesi 1.0 litre 120 beygirlik T-GDI motor, 6 ileri manuel ve 4×2 çekiş sistemiyle yola çıkıyor. Sadece Style donanım seviyesiyle satışa sunulan aracın fiyatı 99.900 TL. Gelelim 177 beygir gücündeki 1.6 litrelik T-GDI yeni motora. Bu motor seçeneği 7 ileri otomatik DCT şanzıman ve 4×4 çekiş sistemi ile birlikte sunuluyor. Elite donanım seviyesi 130 bin TL’lik bir etikete sahip. Güvenlik donanımlarıyla daha da zenginleştirilen Elite Smart ise 139 bin TL’ye satılıyor. Kona’da sunulan çift renk kombinasyonu (siyah tavan rengi) için de 1.200 TL opsiyon bedeli var. Kona’da enerjik ve gösterişli 9 farklı renk seçeneği ve isteğe bağlı olarak siyah tavan seçeneği sunuluyor.
Yılda 3 bin satışla sınıf liderliğini zorlar
Türkiye’de SUV satışları 4 ayda 35 bine yaklaşmış durumda; bu rakamın yüzde 15’i B-SUV sınıfındaki 18 model tarafından elde edildi. Hyundai Kona şimdi bu sınıfı büyütmek üzere gelen bir model. Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, Kona’nın Türkiye’deki satış hedefinin 3000 adet olduğunu söyledi. Göker, bu modelle birlikte SUV segmentindeki pazar paylarını artırmak istediklerini dile getirdi. Önder Göker, Kona modeli ile birlikte 7 Yıl veya 80.000 km’ye kadar çeşitli garanti seçenekleri ve uygun ödeme koşullarına sahip satın alma opsiyonları sundukları bilgisini verdi. B-SUV sınıfında Renault Captur ayda ortalama 250 adetlik satış rakamı ile lider, onu Jeep Renegade, Suzuki Vitara, Opel Mokka X izliyor.
2020 sonunda Türkiye’de B-SUV bir model üretilecek
Kona lansmanı için Bodrum’da bulunan Hyundai Assan Başkan ve CEO’su Mong Hyun Yoo ile Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar İzmit Fabrikası ile ilgili üçüncü model hakkında bilgi verdi. Hyundai Assan, İzmit tesislerinde üretilen model sayısının daha önce açıklandığı gibi 2020 sonunda üçe çıkacağını aktaran Ali Kibar, bu modelin Hyundai Kona ile aynı platformu kullanacak yeni bir SUV modeli olacağını ifade etti. Kibar, halen üretimi devam eden ve 2017 yılında toplam 227 bin adet üretilen i10 ve i20 modellerinin yeni versiyonlarının da Türkiye’de üretiminin devam edeceği kaydetti.