İlk elektrikli Citroen, Türkiye’ye göz kırpıyor: e-C4

Avrupa, Çin’de ve ABD pazarlarında satışları giderek artan elektrikli otomobiller, Türkiye ile yeni tanışıyor. BMW, Mercedes, Renault, Mini, MG gibi markalardan sonra Stellantis çatısı altındaki markaların elektriklileri de Türkiye’ye giriş yapmaya başlıyor. Daha önce açıklanan Peugeot e-2008 ve Fiat 500e’den sonra elektrikli Citroen e-C4 modeli de 2022 yılında Türkiye yollarına çıkacak.

Citroen, C4’ün tamamen elektrikli versiyonu olan e-C4 sonbaharda ülkemizde satışa çıkmaya hazırlanıyor. 136 beygir gücündeki elektrikli motora sahip e-C4, WLTP koşullarına uygun 357 km menziliyle günlük kullanım vaat ediyor.

Avrupa ölçeğinde toplam C4 satışlarının yüzde 35’ini elde eden tamamen elektrikli e-C4; 2022’nin ilk çeyreğinde Fransa ve İspanya’da en çok satan elektrikli kompakt model oldu. Hollanda’da ikinci sıraya yükseldi.

Citroen’in Türkiye yollarına çıkarma planları yaptığı elektrikli e-C4 modelinde görev alan batarya; günlük kullanımda normal bir priz veya Wall Box aracılığıyla şarj edilebiliyor.

Citroen e-c4
Elektrikli Citroene-C4 ile yapılan bazı seyahatlerdeki örnek tüketim değerleri

Uzun yolculuklarda da kullanılabilir mi?

ë-C4, ağır ve pahalı bir batarya taşımak yerine, hızlı şarj olan optimize edilmiş bir bataryaya sahip. Citroen ekibine daha sık ve daha kısa sürelerle durmak; uzun süre yol almaktan daha etkili bulunmuş. Bataryanın maksimum şarj gücünden yararlanmak için; şarj seviyesi düşükken ve optimum çalışma sıcaklığına ulaştığında (örneğin bir otoyol sürüşü sonrası) bataryayı şarj etmek gibi fizik kurallar avantaja dönüştürülmek isteniyor.

Şarj hızı, fişi ilk prize taktığınız zamana göre sonuna kıyasla daha iyi sürelere imza atıyor. Bu nedenle, bataryayı yüzde 80’den yüzde 100’e şarj etmek; 0’dan yüzde 80’e şarj etmekten daha uzun sürüyor. Kısa süreli şarjların Türkiye’de fiyat avantajı getirip getirmeyeceği ölçümlenmesi gereken bir durum.

elektrikli citroen c4
Elektrikli Citroene-c4 ile iki saatte bir 15-20 dakikalık şarj süreleriyle uzun yol mümkün.

Uzun yol için yeni denklem kurulmalı

Elektrikli araçlarla uzun yolculuklara çıkabilmek için sürücünün farklı bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Yolculuk rotasını, mola ve şarj sürelerini optimize edecek şekilde planlamak uzun yolculukları mümkün kılıyor.

ë-C4’de sunulan Seyahat Planlayıcı, rota boyunca mevcut hızlı şarj noktalarını gerçek zamanlı olarak bulmak ve durma sıklığını yönetmek için devreye giriyor. ë-C4 kullanıcısı, Free2move’un Charge My Car uygulaması ile yolculuklarını kolaylaştırmak için Trip Planner hizmetine erişebiliyor.

Kullanıcılar, Charge My Car uygulaması ile yolculuk öncesinde otomobillerini şarj etmek için gereken süre ve maliyetle ilgili tahmin alabiliyor.

Elektrikli Citroen e-C4 bataryası her iki saatte bir 15-20 dakika şarj ile uzun yola çıkabiliyor.

Citroen e-C4 teknik özellikler

  • • Güç: 136 hp (100 kW)
  • • Tork: 260 Nm
  • • Batarya: Lityum iyon;
  • Kapasite: 50 kWsa; Menzil: 357 km WLTP
  • Şarj süreleri:
  • – 100 kW hızlı şarj istasyonu: 30 dakikada %80 / 10 dakikada 100 km şarj
  • – Wall Box 32 A: 5 saat (isteğe bağlı 11 kW şarj cihazıyla üç faz) ile 7 saat 30 arası (tek faz) arasında
  • – Ev tipi priz: 15 saat (güçlendirilmiş priz) ve 24 saatten uzun (standart priz) arasında
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.