Macaristan’da üretilecek BYD’ler 2-3 yıla kadar satışa çıkacak

BYD,  Çin'in elektrikli araç devinin, Tesla'ya meydan okuma çabasının bir parçası olarak, Avrupa'daki ilk otomobil fabrikasını Macaristan'da kuruyor.

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi ünvanına sahip Çinli BYD, Cuma günü yaptığı açıklamada, Macaristan’ın Szeged şehrinde bulunan tesisin Avrupa pazarı için elektrikli araçlar ve şarj edilebilir hibritler üreteceğini ve binlerce iş yaratacağını söyledi. Macaristan’da üretilecek BYD’ler için üretimin başlama takvimi resmen olmasa da analistlerce 2-3 yıl olarak bildirildi. Macaristan’da üretilecek araçlar Türkiye’de elektrikli araç rekabetine farklı bir boyut katacaktır. Çünkü AB üyesi Macaristan’dan ithal edilecek elektrikli araçlar yüzde 50’yi bulan Çin vergilerine takılmayacak.

BYD’nin kararı, yatırım ve istihdam kazanma umuduyla Almanya’dan Fransa’ya kadar Avrupa ülkeleriyle bir yıl süren görüşmelerin ardından geldi.
BYD, 2030 yılı sonuna kadar Avrupa’da yüzde 10 pazar payına sahip olmayı hedefliyor. Pazar araştırmacıları Dataforce’a göre şirket , Kasım ayına kadar Avrupa’da 13 bin adetin biraz üzerinde otomobil sattı. Atto 3, yaklaşık 11.000 adet satışla en çok satan modeli oldu. Atto 3 kasım ayından itibaren Türkiye’de de satışta. Çinli marka geçtiğimiz günlerde süper spor elektrikli arabasını da gösterdi.

Macaristan’da kurulacak BYD fabrikası için analistler 2-3 yıllık bir zaman çizelgesine işaret ediyorlar. BYD’nin Avrupa için kuracağı fabrikanın özellikle Tesla ile rekabette ciddi bir adım olduğu da dikkat çekilen ana konular arasında yer alıyor. Analistler BYD’nin anavatanındaki satışlarını zzirveye taşıdığını ve büyümek için yurtdışı pazarlara yükleneceğini işaret ediyorlar.

BYD Atto 3 ön ve arka tasarımında Alman imzası
BYD Atto 3 modeli Avrupa’da daha şimdiden on binden fazla sattı

Macar ekonomi tarihindeki en büyük yatırımlardan biri olacak

Analistler, tesisin muhtemelen yıllık yaklaşık 200.000 araçlık bir kapasiteye sahip olacağını ve BYD’nin kademeli bir artışa işaret ettiğini de belirttiler.BYD ve Macar hükümeti yatırımın büyüklüğünü açıklamadı ve projenin tamamlanması için bir zaman çizelgesi vermedi. Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan’ın BYD tesisi için sübvansiyon sağlayacağını ancak miktarı ancak Avrupa Komisyonu’nun onayını aldıktan sonra yayınlayacağını söyledi. Szijjarto, “Bu, Macar ekonomi tarihindeki en büyük yatırımlardan biri olacak” dedi.

Perşembe günü yayınlanan bir kararnamede, Başbakan Viktor Orban, belgede BYD’nin adı belirtilmeden, Szeged’deki bir sanayi bölgesi çevresindeki karayolu, demiryolu, enerji, gaz ve su altyapısını iyileştirmek için bütçeden 46,3 milyar forint (133 milyon dolar) finansman tahsis etti.
BYD’nin Macaristan’ın kuzeybatısındaki Komarom şehrinde elektrikli otobüs üreten bir fabrikası da bulunuyor.

BYD Macaristan fabrikası 2-3 yıla hazır olabilir. Yeni tesiste Han modeli de banttan inebilecek EV’ler arasına girer mi?

Macaristan son 5 yılda 20 milyar Euro’luk elektrikli araç yatırımı aldı

Macaristan, elektrikli araç endüstrisi için Avrupa’nın önde gelen merkezlerinden birine dönüştü. Ülke, son 5 yılda elektrikli araçla ilgili yaklaşık 20 milyar euroluk yatırım aldı. Buna Çin’in Modern Amperex Teknoloji’nin Debrecen şehrinde inşa ettiği 7,3 milyar avroluk pil fabrikası da dahil.
Mercedes-Benz, Audi ve Suzuki’nin Macaristan’da otomobil fabrikaları var. BMW‘nin Macaristan’daki yeni fabrikasının 2025 yılında Neue Klasse elektrikli otomobil üretmeye başlaması planlanıyor.

BYD, MG ve Nio gibi Çinli markalar, aşırı yüksek arzın ve Tesla’nın başlattığı fiyat savaşının kâr baskısı altındaki iç pazarlarına daha az bağımlı hale gelmek için Avrupa’yı gözlerine kestirdiler.

BYD’nin Macaristan fabrikası, otomobil üreticisinin Avrupa Birliği’nin Çin elektrikli araçlarına yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturmasından kaynaklanan ithalat vergilerinden kaçınmasına yardımcı olabilir.

Avrupa, bu yılın Kasım ayı itibarıyla 600.000’den fazla araç alan Çin’in en büyük elektrikli araç ihracat bölgesi konumuna geldi. BYD, Avrupa’da daha rekabetçi fiyatlar sağlayabildiği için genişliyor. Avrupa’nın en ucuz modeli olan Dolphin kompakt otomobili Almanya’da 35.990 Euro’dan başlıyor; bu da Çin’deki fiyatın iki katından fazla.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.