Vergiler yerli motosiklet için mi artırıldı?

Yerli Otomobil tartışmalarının yeniden gündeme geldiği bir ortamda “kaynayıp giden bir konuya” dikkat çekmek istiyorum.
Pek çok ülkede ekonomik, pratik ve ciddi bir ulaşım aracı olarak kabul gören motosiklete karşı Türkiye’deki “kızgınlık” bitmiyor. Motosikleti “korkulacak bir şey” olarak gören genel kanının yanına son olarak temmuz sonunda yeni bir Gümrük Vergisi daha eklendi. Yeni vergilerle motosiklete binmek isteyenlerin işi daha da güçleşti.

Halbuki küçük bir şehirde yaşayan yeni evli bir çiftin de iyi bir eğitim ve koruyucu kıyafet sonrasında yaşamına katkı sağlayabilecek en ekonomik araç olan motosiklet ulaşılamaz hale geldi. Motorlu araç kültürünün henüz oluşmadığı ülkemizde korkulan, tepki duyulan, aile baskısına maruz motosiklet sahili olmak bir de Ankara darbesi yedi.

Türkiye motosikletten iniyor mu? Firmalar motosiklete özel bölümler açarken, artan vergiler motosikletçileri azaltıyor.

Motosiklet fiyatlarını artıran yeni kanuni düzenlemeyle, Avrupa dışı ülkelerden gelen motosikletler en az yüzde 20 daha vergilendirildi. Zaten KDV ve ÖTV ile dünya fiyatlarının oldukça üstünde sahip olunabilen motosikletler, şimdi daha da pahalanıyor.

MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Aşağıda detaylarını aktaracağım açıklamaya göre bu tür kararlar “değil yeni motosiklet yatırımı çekmek, mevcut motosiklet satışlarını düşürerek, vergi gelirlerini de azaltacak” role sahip.

Zaten 150 bin adetin altında gezen motosiklet satışları, bu kararla 110 – 120 bin adetlere gerileyecek.

Yapılan açıklamada ekonomik bir ulaşım aracı olarak öne çıkması gereken motosikletin, vergiler yüzünden pahalı ve lüks bir araç haline gelişi de rakamlarla anlatılıyor.

Kanuni düzenlemenin yerli motosiklet üretimini teşvik ve böylece istihdam alanı yaratma amacı taşıdığını ama pazarı yüzde 20 küçültmesi beklenen kararın böyle bir etkide bulunamayacağına dikkat çekiliyor. Kimse böyle küçük bir pazara üretim yapmak için gelmez görüyünün egemen olduğu açıklamada, yeni düzeltmeler için Ankara4nın kapısının çalınacağına dikkat çekiliyor.

Motosiklette eğitim en önemli unsur.

 

GÖZETİM / ÖTV / KDV İLE BOĞUŞURKEN GELEN EK VERGİ İLE SEKTÖR DİBE VURACAK” başlığını taşıyan açıklamada yeni kanun eleştirildi.

Ankara’da bakanlıklar düzeyinde yeni bir görüşme atağı başlatacaklarını ifade eden MOTED sözcüleri, son kararnameye ilişkin görüşlerini şöyle dile getirdi:

“28 Temmuz 2017 Tarihli ve 30137 Sayılı Resmî Gazetede 2017/10476 İthalat Rejimi Kararına Ek Karar olarak yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kararla Avrupa dışından ithal edilecek tüm motosikletlere yüzde 20 ek vergi getirildi. Bunun yanında çeşitli yedek parça gurubuna yüzde 10 ile 20 arasında ve Bisiklet ve Elektrikli Motosikletlerde yüzde 20 oranında ek vergi getirildi.

Firmaların getirilen yüzde 20 ek verginin ne kadarını ürünlerine maliyet olarak yansıtacağını bilmesek dahi pazardaki küçülmenin en az yüzde 20 oranda olacağını tahmin etmekteyiz.

Motosikletlerde ÖTV oranları

Amaç Türkiye’de yerli motosiklet yaptırmak mı?

Yerli üretimi teşvik ve istihdam amaçlı olduğunu düşündüğümüz bu yeni düzenlemenin 2005 – 2015 yıları arasında uygulanan örnek koruma önlemlerinde olduğu gibi istihdam ya da üretimi artıracak bir katkı sağlamayacağını tahmin etmekteyiz.

Kaliteli ürünlere olan tercihin ucuz ürünlere doğru kayacağı düşünülse de toplam pazarın küçülecek olması istenilen verimliliğe katkı sağlamayacaktır.

İthalat vergisi yüzde 40’a çıkmış oldu

Getirilen yeni ek vergiye bakıldığında sanki yerli üretim için hiç bir koruma yokmuş gibi izlenim yaratmış olabilir. Oysaki zaten yüzde 6 ila 8 arasında hatta birde gözetimle bu oranın yüzde 10’un üzerine çıkması yeni ek verginin gelmesi ile bu oran toplamda yüzde 40 gibi bir ithalat vergisi ile şok bir durum yaratmıştır.

Uluslararası markalar yatırımda Türkiye’den vazgeçti

Pazarın içerisinde bulunduğu inişli çıkışlı güvensizlik ortamına bir yeni olumsuz kararın daha eklenmesi uluslararası markaların ülkemize var olan yatırım yapma düşüncesini de tamamen hedefleri arasından çıkarmasına neden olmuştur.

Düşük gelirli olan vatandaşlarımızın alabildiği motosiklette ise vergi ve diğer sabit giderler arttıkça pazarın devamlı küçülmesi bundan sonraki dönemde de beklentilerimiz arasındadır.

İlk bakışta yerli üretime getirilmiş bir avantaj gibi gözükse de bu uygulamanın aslında bir fayda getirmeyeceği, ucuz yerli ürünlerin de ödediği vergi ve diğer sabit giderlerin yüksek olması pazarın önündeki en büyük engeldir.

Dünyada 20 milyon motosiklet üretiliyor

Ülkemizde Uluslararası markaların bulunduğu firmaların dünyada yıllık motosiklet üretimi yaklaşık 20 milyon adet. Pazarın büyümesinin getireceği güven ortamı ile ve büyümenin istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerçekleşmeden bu markaların ülkemizde yatırım yapma gibi bir düşüncesi asla oluşamaz. Mevcut olan diğer vergiler ve getirilen bu ek verginin ve pazarda büyük bir gerileme yaşatacağını yapacağımız yeni bir çalışma ile ilgili bakanlıklara en kısa sürede sunacağız.”

MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) Başkanı Bülent Kılıçer adıyla yapılan açıklamada, bir motosiklet sahibi için geçerli sabit bedeller de aktarıldı.

Motosiklette sabit masraflar .
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.