Octavia, Superb, Karoq ve Kodiaq 4×4 sayısı 157 bin oldu

Skoda 4×4 teknolojisi ilk olarak 1999 yılında Octavia Combi 4×4 modelinde yola çıktı. Geçen zaman içinde marka 1 milyondan fazla 4×4 araç üretirken; 2019 yılında Octavia, Superb, Karoq, Kodiaq 4×4 versiyonlardan 157 bin adet üretildi. Toplam üretimin yüzde 13’e yakını dörtçeker modellerden oluştu. Kodiaq SUV modelde 4×4 oranı yüzde 60 ile en üst düzeyde. Skoda 4×4 dörtçeker teknolojisi nasıl çalışır, artıları nedir?

Beşinci nesil 4×4 teknolojisi elektronik olarak kontrol edilen çok plakalı bir kavrama sistemi ile otomatik olarak çalışıyor; böylece özellikle ıslak ya da karla kaplı yollarda yüksek verimlilik, ekonomik tüketim sağlıyor. ön ve arka akslar arasında değişken güç dağılımı her mevsim ve her arazide sürüş sürüş güvenliği ve sürüş performansı sunuyor.

Sadece arazi değil kuru yolda da ihtiyaç

Skoda 4×4 teknolojisi, sadece çakıl, çamur ve kar gibi ortamlarda değil; kuru asfaltta da güvenlik sağlamayı hedefliyor. Normal zamanda sürüşü önden çekişli olarak sürdüren Skoda 4×4, çekiş kaybetme riski oluştuğunda anında elektronik olarak kontrol edilen hidrolik kavrama ile birlikte otomatik olarak tahrik torkunu gerektiği kadar arka tekerleklere aktarıyor. Bu, Skoda kaynaklarında sürücünün devreye girmesine gerek kalmadan her zaman gereken yere güç aktarılması şeklinde çalışan bir sistem olarak belirtiliyor.

Skoda’nın dört tekerlekten çekiş sistemi, şu yardım sistemleriyle bağlantılı olarak çalışıyor; ABS (kilitlenmeyi önleyici fren sistemi), ESC (elektronik stabilizasyon kontrolü), elektronik diferansiyel kilidi, EDS ve uzantısı XDS +. Kontrol elektroniği milisaniye içinde değişen  koşullar ve kritik durumlara bağlı olarak; örneğin yüksek hızlarda veya virajlarda
farklı yol tutuş karakterlerini devreye alırken bu ek yardımcılardan faydalanıyor.

Çünkü böyle bir durumda aracı güvenli bir şekilde yolda tutmak için elektronik sistemler tek tek tekerlekleri kontrolüne alıyor; hızla viraj alırken de durum bu. Dışa doğru çıkmak isteyen aracı yolda tutmak için tahrik torkunun bir kısmı karşı tekerleğe aktarılır.

Skoda 4×4 teknolojisi, aracın güvenliğini sağlamak için aracın dinamik kontrol sistemlerini de destekliyor. Bu da römork veya karavanla seyahat eden birçok sürücü buna ihtiyaç duyar.

Skoda 4×4 teknolojisi, normalde önde olan debriyaj tahrik torkunu yüzde 90’a kadar
arka aksa aktarabiliyor; yine aşırı zor şartlar altında, sistem gücün yüzde 85’ine kadarını
sadece tek bir tekerleğe taşıyabiliyor. Sistem normal yol şartlarında sadece önden çekişli tahrikle ekonomi yapmaya da son derece uygun geliştirilmiş.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.