Otomobil fiyatları için büyük tehdit: EURO enflasyonu

Türkiye ile birlikte tüm dünyada en nemli ekonomik sorun enflasyon olarak kendini gösteriyor. Avrupa ve ABD, uzun süredir alışkın olmadıkları yüzde 10’lara varan enflasyon ile yaşamak zorunda kalmaya başladı. Artan enflasyon oranları, ürün ve hizmetler kalemine yansıyor.

TOFAŞ CEO'su Cengiz Eroldu
OSD Başkanı Cengiz Eroldu

Daha önce çip krizi, hammadde ve lojistik maliyetlerindeki artışlar nedeniyle artan otomobil fiyatları için yılın ikinci yarısındaki tehdit Avrupa enflasyonu olarak belirginleşti. 2022 yılı başından itibaren araç fiyatlarına dahil olan enflasyon artışı, yılın ikinci yarısında belirleyici olacak.

OSD Başkanı ve TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, “2022 yılı ilk 6 aylık otomotiv rakamlarını değerlendirildiği toplantıda soruları da cevapladı. Eroldu, “Yılın ikinci yarısında çip krizi gibi etkenlerin, hammadde maliyetlerindeki artışların fiyatlara etkisinin sonuna gelindiğini düşünüyorum. Ama yüksek enflasyon rakamları otomobil fiyatlarına yansımaya devam edecek” diye görüşünü bildirdi.

 

 

OSD Başkanı ve TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, enflasyon etkisinin fiyatlara yansıması konusunda şu değerlendirmeleri yaptı:

Dünyaya baktığımız zaman küresel enflasyonda hızlı bir artış var. Dünyada da en çok tartışılan konu; deklere edilen enflasyonla sokaktaki enflasyonun çok farklı olduğu. Amerika ve Avrupa ülkelerinde neredeyse çift haneli duruma geldi konu. Hiç alışık olmadıkları bir ortam ve tabii onların da reaksiyonları farklı oluyor.

Satışların düşmesinde mikroçip etkisi var ama

Avrupa’daki talebin veya üretim adetlerinin, satışların düşmesinde bir miktar mikroçip etkisi de var ama; diğer taraftan bu enflasyon kaynaklı talebin de etkisi var, kuşkusuz.

Diğer taraftan da Euro-Dolar paritesi. Ülke olarak ihracatımızın çok önemli bir kısmı Euro bölgesine gidiyor. Fakat hammaddelerin bütün dünya fiyatları ABD Doları.

Aslında hem ülke açısından hem de otomotiv sanayii açısından da paritenin bu seviyeye gelmesi iyi bir şey değil. Bu tabii, ithalatçıyı, bir miktar daha rekabetçi kılacak bir parite.

Satışların avro, maliyetlerin dolarla olması durumunun Türkiye’nin dış ticaret dengesine olumsuz etki yaratacağını bekliyoruz. Eğer parite bu seviyede kalırsa.”

Otomotiv üretiminde kullanılan bazı hammadde ve girdi fiyatlarındaki artış oranları! (Kaynak: OSD)

Hammadde fiyatlarındaki artışlar çok önemliydi

“Sanayii açısından önemli sorunların biri; hammadde malzeme fiyatlarındaki çok önemli artışlar.

Yıllık fiyat artışlarını elektrik, doğalgaz seviyesinde hem Türk Lirası hem de Euro ve ABD Doları mertebelerinde görüyoruz. Bunlar çok önemli artışlar.

Bunun dışında da emtia fiyatlarında da yüzde 100’e yaklaşan, hatta geçen fiyat artışları var. Bunlar da bu dönemde, sanayicilerin, (bu yalnız otomotiv sanayine özgü bir sorun da değil) bütün sanayi kollarında; bütün sektörlerde çok önemli bir maliyet baskısı var. Bunu da bir şekilde yönetmeye çalışıyoruz.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.