Otomotivde sarı alarm kalktı

 

Bu yıl Türkiye ilginç yıllarından birini daha yaşıyor. Siyasette yaşanan beklenmedik karışıklıklara karşın, ekonomide ve otomotivde işler hükümetin istediği tarzda devam ediyor.

Geçen yıl cari açıktan rahatsız olan ve ithalatın önünü kesmek için otomotiv pazarını daraltacak önlemlere imza atıldı.

Hükümetin ekonomi yönetiminin aldığı bu önlemler 6 aylık sonuçlara bakıldığında tuttu.

 

Geçen yıl yüzde 80'lere dayanan otomotiv ithalatı yüzde 70'lere geriledi. Endüstrinin ihracatı ve üretimi artarken, iç pazarda satışlar yüzde 24 düştü.

 

Otomotiv Avrupa Birliği (AB) pazarlarının pozitif etkisiyle bu yıl üretimde ve adet bazında ihracatta rekora koşuyor.

 

OSD'nin hesaplarına göre bu yıl Türkiye'deki otomotiv üretiminin 1 milyon 250 bin araçla ve ihracatın da 910 bin adedin üzerine çıkarak, tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşması bekleniyor.

 

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan 'Yarı Yıl Değerlendirme Raporu'nu açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Ocak-Haziran döneminde toplam satışların yüzde 24 oranında azaldığını, toplam ihracatın yeni modellerin devreye girmesi ve AB'nin talebinin sürmesi ile yüzde 8 oranında arttığını söyledi. Önen, şunları kaydetti:

 

"Daha önce öngördüğümüz gibi 2014 yılı, otomotiv sanayimiz için zorlu geçiyor. İç pazarın üretim üzerindeki olumsuz etkisinin ihracat artışı ile kapatılabileceğini ifade etmiştik. İlk yarıda ihracat gelirimiz yüzde 12'lik artış sağlayarak, toplam üretimdeki azalmanın sadece yüzde 1'de kalmasına destek verdi. Özelilkle otomobil üretimi yüzde 18 artış göstermesi, olumlu etkiledi. Ocak 2009'da 835 milyon dolara düşen aylık otomotiv ihracatımız 2.1 milyar dolara çıktı. Sanayimiz, 2008'den bu yana ilk kez 4 aydır ardı ardına 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Avrupa'daki pazar açıldı, iyi gidiyor. Bu yıl yeni otomobil modellerinin üretimi başladı. Haziran'da iki yeni hafifi ticari araç devreye girdi. Yılsonunda otomotiv üretiminin 2011'deki en yüksek rakam olan 1 milyon 190 bini geçmesini bekliyoruz. 1 milyon 250 bin tahmin ediyoruz. Adet bazında ihracatta 910 bini egale edeceğiz. En yüksek ihracata 2008'de 910 adetle ulaşmıştık. Miktar bazında muhafazakar tahminde bulunduk ve '22 milyar dolara ulaşırız' dedik."

 

İharacatın gücü adına

 

Önen, otomotivde dış ticaretin yılın ilk 6 ayında 1 milyar 991 milyon dolar fazlaya ulaştığını dile getirdi.

Önen, "Üretim ve ihracat iyi gidiyor. Artık biraz da iç pazarın büyümesini bekliyoruz. Güçlenecek iç satışlar daha fazla yatırım getirecektir. Özellikle teşvikler kapasite artışı yatırımlarında çok etkili oldu" dedi. 

2011'de 1 milyar 400 dolar ekside olan sektör, 2012'de 636 milyon dolar, 2013'te 194 milyon dolar artıya geçmişti.

 

Kapasiteler yükseldi 

 

Otomotiv sanayinin yeni projelerle üretim kapasitiseni de yükselttiğini ifade eden OSD Başkanı, yeni yatırımlarla birlikte otoda yüzde 9, hafif ticari araçlarda yüzde 13, ağır ticari araçlarda yüzde 11 ve toplamda da yüzde 10'a varan bir kapasite artışı olduğunu belirtti.

Önen, "Üretim kapasitesi 1 miyon 570 bin adetten, 1 milyon 734 bine çıktı. Bu çok ciddi bir büyüme. Kapasite kullanımı yüzde 75 düzeyinde. Avrupa ortalamasının çok üzerindeyiz. AB'de bazı tesislerde kapasitenin yüzde 30'unu kullanan tesisler var" açıklamasını getridi.

 

 

 

 

 

Hafif ticariye kolaylık

çok yakında gelecek

 

Hafif ticari araç pazarının yüzde 32 daraldığını belirten Tudret Önen, "Hafif ticari araç pazarında 2 yıldır devam eden düşüşü ciddiye almak gerekir. Regülasyondaki değişiklikler ve belge ücretlerinin artışı hafif ticari satışlarının her gfeçen gün daralmasına neden oluyor. Ankara'yla hafif ticari araçlara kolaylık getirilmesi konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Kısa süre içinde Ankara'dan iyi haber alacağız diye düşünüyorum" dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.