Kiralama için yılsonuna kadar kaç otomobil alınacak

Daha çok şirketlerin satın alma yerine tercih ettiği uzun dönemli kiralama sektörü filosundaki araç sayısı 255 bin 900 oldu. Sektörde pandeminin de etkisiyle yaşanan daralmanın ikinci çeyrekte azaldı. Kiralama şirketleri 2020 ilk 6 ayında 2,6 milyar TL yatırımla 14 bin 900 adet yeni araç satın aldı. Bu rakam sözkonusu dönemde Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 7,3’üne denk geliyor. Peki kiralamada hangi marka en çok tercih ediliyor, dizel payı ne kadar, hangi sınıf önde, sözleşme süreleri ne kadar?

Sektörün en deneyimli isimlerinden biri olan İnan Ekici, Zoom toplantısı ile sektördeki son verileri paylaştı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, sektörün aktif büyüklüğünün 30 milyar TL’ye ulaştığını belirterek kiralama sektörü hakkında güncel bilgileri paylaştı; “Operasyonel kiralama sektörü olarak araç parkımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 daraldı. 295 bin olan parkımız 256 bin adete geriledi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,1 olan daralma, ikinci çeyreğinde yüzde 3,2 olarak gerçekleşti. Yılın geri kalanında dengeli bir seyir olacağını öngörüyoruz. Yılsonuna kadar 15-20 binlik yeni araç alımı ile  2020 toplam yatırım tutarının 6 milyar TL’nin üzerinde olmasını hedefliyoruz”

İnan Ekici, yenilemelerle birlikte yılın ilk yarısında 37 bin otomobilin ikinci el olarak kiralama şirketleri tarafından filodan satışa çıkarıldığını; yılın ikinci döneminde de 30-35 bin civarında ikinci el araç satışı gerçekleştirebileceğini dile getirdi.

Türkiye araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu olan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi Nielsen iş birliği ile hazırladığı 2020 yılının Ocak-Haziran dönemine ait “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu”nu açıkladı.

Kiralanan araçların ne kadarı dizel?

Rapora göre, uzun dönem kiralamada hangi marka öne çıkıyor?  araçların yüzde 26,2’sı Renault olurken; yüzde 13,6’sı Fiat, yüzde 11,9’u Volkswagen ve yüzde 10,9’u Ford markalarından oluşuyor. Araç parkının yüzde 50,3’ü kompakt sınıf (C segmenti) araçlardan oluşurken; küçük sınıf (B segmenti) araçların payı yüzde 26,7; üst orta sınıf (D segmenti) araçların payı 13,4 oldu.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki pazar payını her geçen gün artıran SUV araçların operasyonel kiralamadaki payı yüzde 5,4’e yükseldi. Rapora göre ayrıca, sektörün araç parkının yüzde 91,3’ünü dizel araçların oluşturması dikkat çekerken, otomatik vitesli araçların payı ise yüzde 64,2 olarak gerçekleşti.

Kiralamada 30-42 ay ilk sırada

Raporda yer alan verilere göre, geçen yıl yaklaşık 3 milyar TL vergi ödeyen operasyonel kiralama sektörü; 2020 yılının ilk 6 aylık dönemini kapsayan süreçte yaklaşık 1,4 milyar TL vergi ödedi.  Türkiye’deki operasyonel kiralamaların yüzde 57,4’ünü 30- 42 ay süreli sözleşmeler oluşturdu. İkinci olarak en çok tercih edilen operasyonel kiralama süresi yüzde 16,4 ile 18-30 aya arası sözleşmeler olurken 43 ay ve üzeri sözleşmeler yüzde 16,2 oranında tercih edildi.

İkinci el gelecek araç sayısı ile ilgili bir tahmininiz var mı? İlk yarı 37 bin %19’luk bir düşüş, ikinci yarıda yenilemelerle birlikte…

Endüstri sabit kalırsa yılın ikinci yarısında yine benzer seviyede ikinci el araç satışı olabilir. Yılın ikinci yarısında sektörümüz muhtemelen 30-35 binler civarında ikinci el araç satışı gerçekleştirebileceğinden bahsedebiliriz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.