Skyworld ile Ulubaşlar Türkiye’de batarya üretecek

Otomobildeki değişim sadece elektrikli araçlardan (EV) ibaret değil. İçten yanmalılardan EV’lere geçişte batarya yatırımları da çok önemli. Bu alanda Türkiye’de Farasis ile TOGG ortaklığı SIRO ile Koç Holding, Ford ve LG ortaklığı olmak üzere iki yatırım için çalışmalar sürüyor. Şimdi Türkiye’de elektrikli araçlar için üçüncü bir batarya tesisi kurulması söz konusu oldu.

3. tesis Ulubaşlar ile Skyworth ortaklığından geliyor

1988 yılında Hong Kong’da kurulan Çinli teknoloji şirketi Skyworth, Türkiye dahil 15 ülkeden sorumlu partneri Ulu Motor ile Türkiye’de batarya üretim tesisi kurmak için anlaştığını açıkladı.

Ulubaşlar Grubu ile Skyworth, 800 + 4C mimariye sahip 1.2 MW gücünde batarya üretim tesisi kurmak için tarih verdi. Gerekli izinler için Türkiye Yatırım Ajansı kanalıyla ilerlediklerini açıklayan ortaklık, üretime başlamak için 2024 yılı ilk çeyreğini işaretledi. Anlaşmaya göre Türkiye, Avrupa’ya açılımda bir batarya üretim tedarik merkezi olacak.

kywell Turkiye CEO'su Mahmut Ulubaş, Skywell Kurucu Ortağı ve CEO’su Wu Longba
Skywell Turkiye CEO’su Mahmut Ulubaş, Skywell Kurucu Ortağı ve CEO’su Wu Longba ile anlaşmayı birlikte duyurdu.

25 milyon dolarlık yatırım olacak

Yatırım için 25 milyon dolar öngörüldüğünü belirten ortaklar, yüzde 50 – 50 hisselerle ilerleyecek. Tesiste kimyasal hammaddelerden üretim değil, modül ve paketleme şeklinde üretim yapılacak.

Bu bataryalar ile şarj gücü 120 kw’den 480 kw’ye yükselecek. Bu da elektrikli bir aracın kapasitesine uygun olmak koşuluyla 8 dakikada yüzde 0 ila 80 doluluğa ulaşmasını sağlayacak.

Skywell Kurucu Ortağı ve CEO’su Wu Longba 12 Haziran pazartesi günü Türkiye’ye geldi. 15 yıldır Türkiye’yi yakından tanıdığını söyleyen Skywell CEO’su Longba, Fiat için Türkiye’de mühendis olarak görev yaptığını ifade etti.

Skyworth, 2022’de Çin’in Jiangsu eyaletinde 1,2 GWh kapasiteli batarya fabrikası açmıştı. 22 bin metrekarelik tesiste bir batarya modülü ve iki batarya paketi üretim hattı kuran şirketin 2023 yılı hedefi 170 milyon dolarlık batarya üretmek.

Skyworth ile Ulubaşlar Türkiye'de batarya üretecek
2024 yılı Mart ayında üretime başlayacak Türkiye tesisi, nakliye hariç 2,5 ayda kurulabiliyor. Tesis ekipmanları Çin’deki Skyworth tarafından modüler olarak demonte halde gönderilecek.

Otomobil fabrikası için de masadalar

Türkiye’de üretilen batarya paketleri ileride kurulması düşünülen Skywell araçlarda kullanılacağı gibi, diğer markalara da satılacak. İşin özü Skywell ile Ulu Motor arasındaki işbirliğinin ikinci aşamasında Türkiye’ye

Çinli markanın Avrupa açılımında başrolü oynayacak 3 modelin üretileceği bir tesisin kurulması da gündemde. Henüz bu konuda tam anlaşma sağlanamadı. Bu ortaklık için iki şirket masaya 2021 yılı eylül ayında oturdu ve görüşmeler devam ediyor. Görüşmeler Ankara ile ilişkileri de kapsıyor.

Türkiye’de üretilecek bataryalar, Skywell Türkiye’ye bağlı içinde Macaristan gibi büyük pazarlarında da olduğu 15 ülkeye gidecek. Ayrıca Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail gibi ülkelere de satış yapılabilecek.

Skyworth Çin’de halen kimyasal aşamasından kullanıma hazır paketlemeye kadar genişleyen aşamalarda batarya üretim tesislerine sahip.

“Yakıtlı Otomobillerle Arasındaki Dolum Süresi Farkını Kaldıracağız”

Skywell Kurucu Ortağı ve CEO’su Wu Longba ise Skywell’in performansını arttırmak için sürekli Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını belirterek; “Yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyoruz. Skywell ET5 LR’da 800V +4C süper hızlı yeni şarj teknolojisine sahip olacak. Şarj gücü 120 kw’den 48 0kw’ye yükselecek. Bu da 8 dakikada yüzde 0 ila 80 doluluğa ulaşmasını sağlayacak. Bu sayede yakıtlı otomobiller arasındaki dolum süresi farkını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Çin’de en yükseği 860 V yazılımla bataryalara sahip araçlar üretilmekte ve ülkede üretilen araçların yüzde 23’ü elektrikli araç kategorisinde. İlerleyen yıllarda bu rakamın yüzde 50 olması hedefleniyor.” dedi.

Türkiye’de başka yatırımlara da bakıyor

Çinli şirketin Başkanı Longba, Türkiye’de yapmak istedikleri yatırımlar hakkında da şunları söyledi:

Hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın 15 ülkesinde distribütörümüz olan Ulu Motor ile yatırımlar konusunda çok yakın çalışıyoruz. Birlikte batarya fabrikası açmak konusunda anlaşmaya vardık. Bununla ilgili olarak fizibilite çalışmalarına en kısa zamanda başlayacağız. Türkiye, Çin ilişkileri açısından da önemli bir dönüm noktası olacak bu işbirliği için çok heyecanlıyız. Ayrıca Türkiye’de bir araç üretim hattı kurmayı, yedek parça tedarik sistemini Türkiye’ye getirmeyi ve bazı parçaların üretimini burada yapmayı da planlarımız arasına koyduk. Tüm bu süreçler için zaman içinde Ulu Motor ile farklı iş ortaklıklarımız olacak. İsteğimiz Türkiye’nin yeni enerji araç endüstrisi teknolojisini ve kapasitesini geliştirmeyi planlamak.

Çinli şirket Türkiye’de Beko için OLED panel üreten bir televizyon tesisine de sahip. Şirket Çin’de ve Almanya’da buzdolabı, bulaşık makinesi gibi beyaz eşya üretimi yapan tesislere de sahip.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.