Temsa, tek şarjla İstanbul-Adana menzilli hidrojenli otobüs için anlaştı

Temsa, ar-ge çalışmalarına başladığı ilk hidrojenli şehirlerarası otobüsünü 2025 yılında Adana fabrikasında seri üretime alacağını açıkladı. Adana merkezli otobüs üreticisi, Avrupa’nın en önemli hidrojenli araç üreticilerinden CaetanoBus ile birlikte çalışıyor.

İki şirket arasında yapılan anlaşmaya göre geliştirilecek hidrojenli otobüs, 1.000 kilometreye kadar menzile sahip olacak. Otobüs tek şarjla İstanbul -Adana veya Paris -Berlin gibi uzun yolculukları yapabilecek.

İmzalanan Ortak Geliştirme Anlaşması (Joint Development Agreement) kapsamında, CaetanoBus’ın şehir içi otobüslerinde kullandığı Toyota hidrojen yakıt hücresi teknolojisi (Hydrogen fuel cell); TEMSA mühendislerinin elektrikli ve uzun yol otobüs tecrübesiyle birleştirilerek; TEMSA HD platformuna entegre edilecek.

Bugüne kadar 8’i elektrikli, 1’i ise hidrojenli olmak üzere 9 farklı modeli sıfır emisyonlu ürün gamına ekleyen TEMSA, bu araçla birlikte söz konusu ürün gamındaki araç sayısını 10’a çıkaracak.

TEMSA CEO’su Tolga Doğancıoğlu

HİDROJENLİ ARAÇLAR NASIL ÇALIŞIYOR?

  • Hidrojenli araçlarda, elektrikli araç bataryalarındaki hücrelere benzer şekilde bataryalar ve hidrojen yakıtını elektriğe dönüştüren, anot katot ve ince membrandan oluşan bir hidrojen yakıt hücre yapısı bulunuyor.
  • Bu hücrelerde oksijen ve hidrojen molekülleri kimyasal reaksiyona girerek su ve elektrik elde ediliyor.
  • Araçların da tıpkı benzinli otomobillerdeki egzoz borusuna benzer bir atık çıkış sistemi bulunuyor. Ancak hidrojenle çalışan araçlarda açığa çıkan yan ürün sadece su buharı oluyor.
  • Hidrojenli araçların depoları tıpkı benzinli araçlar gibi hidrojen yakıt istasyonlarında dolduruluyor. Neredeyse benzin ya da dizel motorlu araçlardakine benzer bir sürede depoyu doldurmak mümkün oluyor.
  • Bir kilo sıkıştırılmış hidrojen, benzinden 11 kat daha yoğun bir enerji sağlıyor. Hidrojenli araçlarda hidrojenden elektrik üretimi sürekli olduğundan, daha az kapasiteli batarya paketleri yeterli oluyor. Bu sayede hidrojenli araçlar, elektrikli araçlara göre çok daha uzun mesafe kat edebiliyor.

TEMSA kimdir?

Sabancı Holding ve PPF Group ortaklığında faaliyet gösteren TEMSA, bugüne kadar Adana’daki üretim tesisinde 130 binden fazla aracı banttan indirdi. Ayrıca 15 binden fazla aracını 70’e yakın ülkeye ihraç etti

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.