118 bin plug-in hibrit araç yangın riski yüzünden geri çağırılıyor

Volkswagen Grup, 118 bin plug-in hibrit aracını kapsayan global ölçekli büyük bir geri çağırma operasyonu başlatıyor. Geri çağırma nedeni araç elektrik sigortalarındaki arıza durumunda yangın veya olası elektrik çarpması riski gösterildi.

VW’nin 2021 yılı kârı, kriz dinlemedi

Şirketin Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre  Golf, Tiguan, Passat ve Arteon gibi ana markanın model serisi yaklaşık 42 bin 300 otomobil bu operasyonun içerisinde yer alacak. Bu sayının 26 bine yakın kısmı Almanya’da satılmış durumda. Otoritelere göre 2019-2022 yılları arasında üretilen Multivan T7 modelinin de listeye eklenmesi gerekiyor.

Bir sözcü, “Kapsamlı incelemeler sırasında Volkswagen, bazı plug-in hibrit araçların tahrik sistemindeki bir sigortanın münferit durumlarda kusurlu olabileceğini tespit etti” dedi. “En kötü durumda, bu, aşırı voltaj durumunda bu sigortanın düzgün çalışmayabileceği anlamına gelebilir.”

Geri çağırmanın bir parçası olarak, risk modellerinde önlem olarak yüksek voltajlı pilin anahtar kutusuna bir yalıtım matı takılmalıdır. Müşteriler bilgilendirilecek ve çalıştaylara davet edilecektir.

Plug-in hibrit modeller emisyon değerleri açısından tartışılıyor.

Plug-in Hibrit nedir?

Fişli hibrit de denilen plug in hibrit motorlar otomobil üreticilerinin elektrikli araçlara geçişte yöneldiği bir teknoloji olarak ortaya çıktı. Bu tür motorlara sahip araçlarda elektrikli bir motor kablo ile prizden şarj edilebiliyor. Bu sayede araç elektrikli bir menzile sahip. Ayrıca bir de benzinli konvansiyonel bir motor bulunuyor. İçten yanmalı motor uzun yolculuklarda, ekstra performans gerektiren durumlarda; veya elektrikli motora güç veren pillerin boşaldığı zamanlarda devreye giriyor.

Plug-in hibrit araç
Plug in hibrit araçlar, kablo ile şarj ediliyor ve diğer hibrit araçlara göre daha uzun menzile sahip.

Elektrikli sürüş şehir içi yolculuklarda ilerlemeye imkan verecek kadar oluyor. Bu menzil genelde 100 km’ye kadar diye açıklanıyor.

En ileri hibrit teknolojisi olan sistem, en pahalı hibrit motor sistemi denilebilir.

Plug-in hibrit teknolojisinin haricinde; elektrikli motorla 20-30 km’ye kadar kısa mesafeler katedilebilen hibrit ve bir de mild hibrit teknolojiler bulunuyor. Artık pek çok modelde mild hibrit adı verilen aracın elektrik motoruyla ilerlemesine değil de, bazı sistemlerin kullanılmasında görev alan 12 V akü beslemeli teknoloji kullanılıyor.

Plug in hibrit araçlar için geçtiğimiz yıl bir tartışma da başladı. Soruşturmaya konu olan sorun; bu tür araçları satın alanların indirimlerden yararlandığı; ama araçlarını benzinli motorla kullandıkları ve bu yüzden de söylendiği kadar çevreci olmadıkları yönünde oldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.